Ενέργεια

Συνεργασία με ευρωπαίους διαχειριστές για το project της διασύνδεσης Κρήτη – Αττική προωθεί ο ΑΔΜΗΕ – Επαφές με τη γερμανική 50Hertz και τη βελγική Elia

Συνεργασία με ευρωπαίους διαχειριστές για το project της διασύνδεσης Κρήτη – Αττική προωθεί ο ΑΔΜΗΕ – Επαφές με τη γερμανική 50Hertz και τη βελγική Elia

Η εταιρία απέστειλε στη ΡΑΕ τα proof of funds που αυτή του ζήτησε προκειμένου να αποδείξει την κεφαλαιακή του επάρκεια για την υλοποίηση του έργου

Tο έδαφος ώστε, εφόσον η ΡΑΕ του αναθέσει τελικά την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής, να διερευνήσει άμεσα την προοπτική διεθνών συνεργασιών με αξιόπιστους εταίρους για την υλοποίηση του έργου προετοιμάζει από τώρα ο ΑΔΜΗΕ.
Στο «κάδρο» των πιθανών συνεργατών περιλαμβάνονται Ευρωπαίοι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο Διαχειριστής έχει ήδη ξεκινήσει τις προκαταρκτικές επαφές με δυνητικούς ενδιαφερόμενους.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανάμεσα στους φορείς με τους οποίους έχουν ανοίξει δίαυλοι επικοινωνίας συγκαταλέγεται και ο όμιλος Elia, ο οποίος κατέχει τον ομώνυμο διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς του Βελγίου καθώς και τον διαχειριστή 50Hertz στην Γερμανία, ο οποίος δραστηριοποιείται στα βόρεια και ανατολικά της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο όμιλος Elia, μέσω της θυγατρικής του Elia Grid International, είχε υπογράψει στρατηγική συμφωνία συνεργασίας με την κοινοπραξία του Euroasia Interconnector, για την ανάπτυξη της ηλεκτρικής διασύνδεσης του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, μέσω της Κρήτης.

Απόδειξη κεφαλαιακής επάρκειας

Την ίδια στιγμή, ο ΑΔΜΗΕ ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της ΡΑΕ, αποστέλλοντας ήδη από χθες τα proof of funds που του ζήτησε να προσκομίσει η Αρχή, ώστε να στοιχειοθετηθεί η κεφαλαιακή του επάρκεια για την υλοποίηση του έργου.
Το αίτημα είχε υποβληθεί από τη ΡΑΕ στη συνάντηση την οποία, όπως αποκάλυψε χθες (31/7) το World Energy News, είχαν στελέχη της με αντιπροσωπεία του Διαχειριστή μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα.
Συνάντηση που κύκλοι του ΑΔΜΗΕ χαρακτήρισαν ως ένα ακόμη βήμα για την ανάθεση από τη ΡΑΕ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττική - Κρήτη στον Διαχειριστή.
Στην πραγματικότητα, η κεφαλαιακή επάρκεια του Διαχειριστή αποτελεί ένα από τα «ισχυρά χαρτιά» του για την ανάληψη της υλοποίησης της διασύνδεσης, καθώς η παρουσία της κινεζικής State Grid ως στρατηγικού επενδυτή ανοίγει νέες ροές χρηματοδότησης.
Κάτι που απέδειξε το πρόσφατο δάνειο 199 εκατ. ευρώ, που σύναψε με τις τράπεζες Bank of China (Luxembourg) S.A. και Industrial and Commercial Bank of China Limited και το οποίο χαρακτηρίζει ως θεμέλιο για τη χρηματοδότηση του έργου.

Παράλληλα, ο Διαχειριστής βρίσκεται ήδη σε επαφή με ελληνικές τράπεζες, ώστε να υποβάλει την σχετική Επιστολή Προθέσεων (Letter of Intent) όταν χρειαστεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης