Ενέργεια

Σκληρό παζάρι για έσοδα από το τεμάχιο «Αφροδίτη» στην Κύπρο

Σκληρό παζάρι για έσοδα από το τεμάχιο «Αφροδίτη» στην Κύπρο

Τα κόμματα θα στείλουν τους δικούς τους ειδικούς στο υπουργείο Ενέργειας για πιο λεπτομερή ενημέρωση ώστε να δώσουν απόψεις, εντός Αυγούστου

Για το σκληρό παζάρι για τα έσοδα από το τεμάχιο «Αφροδίτη» και τις αλλαγές που ζητούν στο συμβόλαιο με τη Δημοκρατία οι Noble- Delek – Shell ενημερώθηκαν χθες οι πολιτικοί αρχηγοί στο Προεδρικό. Ήταν το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε μετά από το Κυπριακό. Αν δεχθούμε την πρόταση, που αρχικά είχε και μορφή τελεσιγράφου για τις αλλαγές, θα είναι η πιο δυσμενής συμφωνία σε σύγκριση με όλες τις άλλες του δεύτερου και του τρίτου γύρου αδειοδότησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο».

Τελευταία διαπραγμάτευση, με αλλαγές αλλά όχι αυτές που ζητούνται, αν οι Noble και οι εταίροι της δεσμευτούν ότι αυτή τη φορά θα υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους και θα επενδύσουν στην ανάπτυξη του κοιτάσματος, είναι η θέση που συζητήθηκε χθες στο Προεδρικό μεταξύ υπουργού Ενέργειας και πολιτικών αρχηγών.

Βασικό αντικείμενο της αλλαγής στο συμβόλαιο, θα είναι ο τρόπος διαμοιρασμού, που εξασφαλίζει στις εταιρείες μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων, όταν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου θα είναι χαμηλές και –όπως ισχυρίζονται δεν βγαίνουν οικονομικά και πιο ψηλά ποσοστά εσόδων για το κράτος όταν οι τιμές πετρελαίου ανεβαίνουν, στην περίοδο των 15 έως 20 χρόνων που θα πωλείται φυσικό αέριο από το «Αφροδίτη». Τα ποσοστά του κράτους θα αυξηθούν σημαντικά, όταν οι εταιρείες εισπράξουν όσα επένδυσαν για γεωτρήσεις και ανάπτυξη του κοιτάσματος. Η ανάλυση όλων των δεδομένων και η επεξεργασία σεναρίων για τιμές πετρελαίου και ποσότητες πώλησης, με υφιστάμενες τιμές πετρελαίου και άλλες συνθήκες, δίνει στην Κύπρο €19 δισεκατομμύρια με το υφιστάμενο συμβόλαιο, στη βάση του οποίου οι εταιρείες λένε ότι δεν μπορούν να επενδύσουν για ανάπτυξή του. Με τις αλλαγές που αποδέχεται η κυβέρνηση, οι απώλειες θα είναι της τάξης του 10% ενώ η κοινοπραξία Noble – Delek – Shell ζητά αλλαγές που θα μειώσουν τα έσοδα του κράτος κατά 20% περίπου.

Τα κόμματα θα στείλουν τους δικούς τους ειδικούς στο υπουργείο Ενέργειας για πιο λεπτομερή ενημέρωση ώστε να δώσουν απόψεις, εντός Αυγούστου.

Παράλληλα, αποκαλύφθηκε χθες στο Προεδρικό ότι υπάρχει ενδιαφέρον και για άλλα τεμάχια, όχι μόνο από την Total, αλλά και από την ExxonMobil.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης