Ενέργεια

Συμμαχίες – έκπληξη για τη διεκδίκηση των λιγνιτικών μονάδων - Ολιγοήμερη παράταση στη συγκρότηση των νέων συμπράξεων

Συμμαχίες – έκπληξη για τη διεκδίκηση των λιγνιτικών μονάδων - Ολιγοήμερη παράταση στη συγκρότηση των νέων συμπράξεων

Τις επόμενες ημέρες θα βρίσκονται στην Ελλάδα στελέχη της τσεχικής EPH για διαπραγματεύσεις, με στόχο τη συγκρότηση κοινοπρακτικού σχήματος

Σιωπηρή παράταση λίγων ημερών φέρεται να δόθηκε στους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, αναφορικά με τη σύσταση κοινοπρακτικών σχημάτων για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.
Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα η προθεσμία για τη σύναψη «συμμαχιών» έληγε στο τέλος του τρέχοντος μήνα, δηλαδή σήμερα Τρίτη 31 Ιουλίου, ενώ με βάση πληροφορίες τη μετάθεσή της κατά λίγες ημέρες είχαν ζητήσει τουλάχιστον δύο υποψήφιοι επενδυτές, δηλαδή η τσεχική Energeticky a Prumyslovy Holding (EPH) καθώς και ένας ακόμη από τους εγχώριους «μνηστήρες».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το αίτημα της EPH εκκινεί από το γεγονός ότι, όπως εκτιμά η ίδια, η αρχικά προβλεπόμενη προθεσμία ήταν αρκετά μικρή, με συνέπεια να μην έχει καταφέρει να προχωρήσει σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους.
Από την άλλη μεριά, η ελληνική εταιρεία υποστηρίζει πως είναι αργή η τροφοδοσία του data room με στοιχεία, με συνέπεια να μην έχει ακόμη αποτυπώσει πλήρη εικόνα για τις προς πώληση μονάδες, ώστε να μπορέσει να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της.
Σε κάθε περίπτωση, η ολιγοήμερη παράταση σημαίνει πως θα μετατεθεί αντίστοιχα και το management presentation, το οποίο θα ακολουθήσει.
Έτσι, αντί να γίνει την περίοδο μεταξύ 2 και 6 Αυγούστου, όπως σχεδιαζόταν αρχικά από τη ΔΕΗ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα 6 με 10 Αυγούστου.

Νέες συνεργασίες και ανατροπές

Υπενθυμίζεται πως στη διαδικασία της αποεπένδυσης δίνουν ήδη το «παρών» δύο κοινοπρακτικά σχήματα, τα οποία μάλιστα φέρονται διατεθειμένα να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές και για τα δύο λιγνιτικά «πακέτα» της ΔΕΗ.
Έτσι, από τη μια μεριά, ήδη από τη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών ο όμιλος Κοπελούζου συνεργάζεται με την China Energy.
Επίσης, μόλις την περασμένη εβδομάδα και επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει λίγα 24ωρα νωρίτερα το World Energy News, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέληξε σε συμφωνία με την εταιρεία Inodverde (Czech) Coal Investments Limited, μέλος του ομίλου Seven Energy από την Τσεχία, για την από κοινού υποβολή δεσμευτικής προσφοράς.
Στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν κινήσεις από την EPH που θα αλλάξουν τις διαμορφωθείσες ισορροπίες, καθώς όπως έχει ενημερώσει τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους, εντός των επόμενων ημερών θα βρίσκονται στην Ελλάδα στελέχη της για διαπραγματεύσεις.
Αλλαγή των ισορροπιών θα μπορούσε να υπάρξει επίσης στο ενδεχόμενο μίας «συμμαχίας» της ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ με κάποιον ή κάποιους από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, με δεδομένο πως η βιομηχανική εταιρεία διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με όλους τους υποψήφιους «μνηστήρες», έχοντας το πλεονέκτημα την αντιστάθμιση των ρύπων που εμμέσως μειώνει το κόστος λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης