Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κάθετα αντίθετη η βιομηχανία στο μοντέλο μηχανισμού επάρκειας ισχύος που προωθεί το ΥΠΕΝ

Κάθετα αντίθετη η βιομηχανία στο μοντέλο μηχανισμού επάρκειας ισχύος που προωθεί το ΥΠΕΝ

Το μοντέλο που ισχύει στην Ιταλία επικεντρώνεται στην αγορά και τις τιμές, κάτι που δεν απαντά στο κύριο ελληνικό πρόβλημα που είναι η επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας

Υπό την πίεση της διαδικασίας πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ώστε αυτές να καταστούν ελκυστικές για τους υποψήφιους επενδυτές, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί εσπευσμένα Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος με τη συμμετοχή και των λιγνιτικών μονάδων.
Στόχος του υπουργείου είναι να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό στην προκοινοποίηση του Μηχανισμού στην Κομισιόν, ώστε να υπάρξει διαβούλευση με τις υπηρεσίες Επιτροπής και να συμφωνηθεί σε υπηρεσιακό επίπεδο ένα κείμενο το οποίο θα κοινοποιηθεί επισήμως στα τέλη Σεπτεμβρίου ή τον Οκτώβριο για να εγκριθεί.
Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές γίνονται χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση επί του σχεδίου με τους φορείς της αγοράς, και μόνον αυτός είναι ένας λόγος, για τον οποίο θα προκληθούν έντονες αντιδράσεις, ίσως και καταγγελίες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο του ΥΠΕΝ για τα λεγόμενα μόνιμα ΑΔΙ βασίζεται στο ιταλικό μοντέλο, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση της βιομηχανίας.
Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας είναι αποφασισμένη να σταθεί απέναντι σε αυτό το σχέδιο, καθώς θεωρεί ότι η συμμετοχή του    demand (μεγάλοι καταναλωτές) δεν γίνεται με ίσους όρους και είναι προσχηματική.
Το ιταλικό μοντέλο πάνω στο οποίο δουλεύει το ΥΠΕΝ, προβλέπει την υποχρέωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, στις ώρες που οι τιμές υπερβαίνουν ένα προκαθορισμένο επίπεδο, να παρέχουν ενέργεια στο σύστημα, συγκρατώντας την αύξηση των τιμών.
Με άλλα λόγια είναι ένας μηχανισμός επικεντρωμένος στην αγορά και τις τιμές, κάτι που δεν απαντά στο κύριο ελληνικό πρόβλημα που είναι η επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο στην Ιταλία υπάρχει σε ισχύ και Μηχανισμός Διακοψιμότητας που καλύπτει τις ανάγκες των μεγάλων καταναλωτών.

Πρόβλημα επάρκειας ενέργειας από τον επόμενο χρόνο

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η μελέτη επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας που έχει εκπονήσει ο ΑΔΜΗΕ καθιστά σαφές πως μετά την απόσυρση των μονάδων της Καρδιάς και του Αμύνταιου το 2019 - 2020 (συνολικής ισχύος 12.015 MW) και έως το 2024 οπότε προβλέπεται να ενταχθεί η Πτολεμαΐδα 5, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα επάρκειας του συστήματος.
Και τούτο διότι η επάρκεια του συστήματος δεν αφορά μόνο κάποιες ώρες αιχμής, αλλά ολόκληρα 24ωρα, όπως για παράδειγμα συνέβη τον Ιανουάριο του 2017 κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης όταν μάλιστα λειτουργούσαν οι έξι μονάδες που πρόκειται να αποσυρθούν.
Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης σε μια προσπάθεια να πιέσει στην κατεύθυνση της υιοθέτησης Μηχανισμού Επάρκειας των λιγνιτικών μονάδων, η επιχείρηση προωθεί την πώληση της Μεγαλόπολης και της Μελίτης λαμβάνοντας υπόψη ότι θα υπάρξουν ΑΔΙ για τον λιγνίτη.
Ο κ. Παναγιωτάκης με τον τρόπο αυτό στέλνει μήνυμα προς τους υποψήφιους επενδυτές ότι οι πωλούμενες μονάδες θα «προικοδοτηθούν», ενώ παράλληλα τηρεί απόλυτη σιγή για το μέλλον της μονάδας του Αμυνταίου επιδιώκοντας έτσι να στρέψει όλο το ενδιαφέρον στο διαγωνισμό.
Όμως ένας Μηχανισμός Επάρκειας που δεν θα απαντά επί της ουσίας στο πρόβλημα της επάρκειας, ήδη χαρακτηρίζεται ως «μαϊμού» από τη βιομηχανία, ενώ δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών.
Έτσι, η βιομηχανία υποστηρίζει πως ο εν λόγω μηχανισμός μάλλον θα δημιουργήσει προβλήματα παρά θα δώσει λύση στις ανάγκες της αγοράς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΒΙΚΕΝ έχει ήδη ξεκαθαρίσει στους αρμοδίους του ΥΠΕΝ ότι δεν συμφωνεί στην υιοθέτηση του ιταλικού μοντέλου και δεν θα ανεχθεί τέτοιο μηχανισμό εκτός εάν παραταθεί η διακοψιμότητα πέραν του 2019.
Μάλιστα ζητεί την υποβολή αιτήματος από την κυβέρνηση για παράταση μηχανισμού διακοψιμότητος, ακριβώς όπως ισχύει στη Γερμανία δηλαδή με δημοπρασίες ανά εβδομάδα, θεωρώντας ότι το γερμανικό μοντέλο απαντά στις ανάγκες της αγοράς και είναι εύκολο να εγκριθεί από την Κομισιόν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης