Ενέργεια

M. Cavusoglu (ΥΠΕΞ Τουρκίας): Ανοιχτό το ενδεχόμενο ερευνών στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία

M. Cavusoglu (ΥΠΕΞ Τουρκίας): Ανοιχτό το ενδεχόμενο ερευνών στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία

Χρονοδιάγραμμα και συμφωνία «πακέτο» για το Κυπριακό ζητούν Cavusoglu, Akinci για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων

Χρονοδιάγραμμα και συμφωνία «πακέτο» για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ζήτησαν ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, M. Cavusoglu και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, M. Akinci ύστερα από τη συνάντηση που είχαν με την προσωρινή απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Jane Lute.
Σε δηλώσεις τους οι Cavusoglu – Akinci υποστήριξαν ότι στο ζήτημα των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, η τουρκική πλευρά στοχεύει σε κοινή, συνεταιρική διαχείριση και εκμετάλλευση των κυπριακών αποθεμάτων υδρογονανθράκων, με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας να μην αποκλείει το ενδεχόμενο ερευνών από την Τουρκία στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Διπλωματικοί κύκλοι στην Λευκωσία εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον της Άγκυρας είναι στους υδρογονάνθρακες της κυπριακής ΑΟΖ και στο πώς θα επιτύχει τον έλεγχό τους και σε αυτό το πλαίσιο αποδίδουν ότι η τουρκική πλευρά «αναζητεί συνεχώς προσχήματα και αιτιάσεις για να δικαιολογήσει τις δικές της θέσεις σε βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς».
Από την πλευρά του ο Akinci υπογράμμισε ότι η επίσκεψη της Lute δεν πρέπει να εκληφθεί ως επανέναρξη των συνομιλιών, επισημαίνοντας ότι «η επίσκεψη είχε το χαρακτήρα της καταγραφής του κλίματος».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε στην Lute με λεπτομέρειες τους λόγους για τους οποίους δεν έχει επέλθει ακόμα λύση στο Κυπριακό «παρά τις θετικές ενέργειες που έχει κάνει από την πλευρά της η τουρκοκυπριακή πλευρά».
Ο Cavusoglu είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αναγνωρίζει την ισότητα των Τουρκοκυπρίων και δεν επιθυμεί να μοιραστεί (την εξουσία), υπογραμμίζοντας ότι «αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο το Κυπριακό παραμένει άλυτο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης