Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Δημιουργείται Ενεργειακή Αγροτική Κοινότητα στη Θεσσαλία

Δημιουργείται Ενεργειακή Αγροτική Κοινότητα στη Θεσσαλία

Η Ενεργειακή Αγροτική Κοινότητα θα μπορεία να παράγει ρεύμα το οποίο θα πουλάει στη ΔΕΗ με αποτέλεσμα να υπάρχει εξίσωση της κατανάλωσης ρεύματος και όφελος στον αρδευτή

Την δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας στη Θεσσαλία η οποία θα δώσει την δυνατότητα στους αγρότες να μειώσουν το κόστος του ρεύματος στον τομέα της άρδευσης, ανακοίνωσε σήμερα 23/7/2018 ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Ο κ. Κόκκαλης χαρακτήρισε «ενεργειακή επανάσταση τη σύσταση της Ενεργειακής Αγροτικής Κοινότητας στην Θεσσαλία» και συμπλήρωσε πως στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η μείωση του κόστους παραγωγής.
Η παρουσίαση της Ενεργειακής Αγροτικής Κοινότητας που συστήνεται μέσω του προσφάτως ψηφισμένου από την Ελληνική Βουλή, Ν. 4513/2018, έγινε στα γραφεία του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Θεσσαλίας στη Λάρισα (ΓΟΕΒ).
Ο Οργανισμός θα συμμετάσχει στη σύμπραξη, μαζί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σε πρώτη φάση με τους Τοπικούς Οργανισμούς (ΤΟΕΒ) Ενιπέα, Πηνειού, Μάτι Τυρνάβου, Ταουσάνη από το νομό Λάρισας και Τιτανίου από την Καρδίτσα. Βάσει του προγραμματισμού θα ακολουθήσουν και οι ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδος και Σελλάνων.
Σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη, οι παραπάνω φορείς που συστήνουν την Αγροτική Ενεργειακή Κοινότητα, θα προχωρήσουν στην υλοποίηση επένδυσης με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
 Βασικός ρόλος του εγχειρήματος, σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη, είναι η δυνατότητα που έχει η Ενεργειακή Αγροτική Κοινότητα να παράγει ρεύμα το οποίο θα το πουλάει στη ΔΕΗ με αποτέλεσμα να υπάρχει εξίσωση της κατανάλωσης ρεύματος και όφελος στον αρδευτή.
«Στόχος μας είναι να περιορίσουμε το υψηλό το κόστος παραγωγής. Όπλα μας είναι οι νόμοι και η διάθεση για προσφορά όλων όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Είναι υποχρέωσή μας να βοηθούμε τους αγρότες και νομίζω πως το κάνουμε πράξη» είπε ο κ. Κόκκαλης.
Οι εργασίες εγκατάστασης και λειτουργίας της Ενεργειακής Αγροτικής Κοινότητας αναμένεται να ξεκινήσουν το ερχόμενο φθινόπωρο.
Σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη η Ενεργειακή Κοινότητα, θα έχει τη νομική μορφή ενός αστικού συνεταιρισμού αποκλειστικού σκοπού, με συμμετοχή ως κυρίου εταίρου του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας καθώς και σε δεύτερο βαθμό καταναλωτών ενέργειας και επιχειρήσεων με κατοικία ή έδρα δραστηριότητας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης