Ενέργεια

Η Energean ζητά από την Κύπρο να εγκρίνει την εισαγωγή αερίου από το Ισραήλ μέσω νέου αγωγού από τα πεδία Karish και Tanin

Η Energean ζητά από την Κύπρο να εγκρίνει την εισαγωγή αερίου από το Ισραήλ μέσω νέου αγωγού από τα πεδία Karish και Tanin

Κύπρος: H Energean να υποβάλει προσφορά στο πλαίσιο διαγωνισμού, λέει η ΔΕΦΑ

H Energean ζητά έγκριση από την Κύπρο για την κατασκευή αγωγού από τα ισραηλινά πεδία ανοικτής θάλασσας και την εισαγωγή 0,5 έως 1 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως στο νησί, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας την Πέμπτη 5/7/2018 στο Reuters.
Η Energean, η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου φέτος, έχει δεσμεύσει 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια για τα πεδία Karish και Tanin που έχουν δυνητικά αποθέματα 2,4 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και 32,8 εκατομμύρια βαρέλια ελαφρού πετρελαίου και συμπυκνωμάτων.
Εκτιμά ότι τα πέντε μπλοκ που κατέχει γύρω από τον Karish και τον Tanin περιέχουν επιπλέον 5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου ενώ αναμένει  την εξωτερική αξιολόγηση τις επόμενες εβδομάδες.
"Υποβάλαμε πρόταση πώλησης αερίου από την FPSO (Floating Production Storage and Offloading) στην Κύπρο. Την έστειλα την περασμένη εβδομάδα, " δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Μαθιός Ρήγας στο Reuters.
Η εταιρεία έχει υπογράψει συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου στο Ισραήλ για περίπου 4,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Η Energean τοποθετείται στην ανατολική Μεσόγειο με την  νεοσυσταθείσα εγκατάσταση FPSO χωρητικότητας 800 εκατομμυρίων κυβικών ποδιών ημερησίως και χωρητικότητα 800.000 βαρελιών υγρών.
Θέλει να κατασκευάσει έναν αγωγό 200 χλμ. (124 μίλια) από το FPSO στην Κύπρο.
Η Energean θα υποβάλει επίσης προσφορές για περαιτέρω συμβάσεις προμήθειας στο Ισραήλ, που ιδιωτικοποιεί μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο στο Alon Tavor και πρόσθετες συμβάσεις μόλις η χώρα μετακινηθεί  από τον  άνθρακα σε μονάδες αερίου μέχρι το 2022, δήλωσε ο κ. Ρήγας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις παρόλο που  το κοίτασμα «Αφροδίτη» έχει ανακαλυφθεί πιο πριν από όλα τα «νέα» κοιτάσματα της περιοχής φαίνεται ότι ο operator (Noble – Delek) δεν έχει το έργο σε προτεραιότητα.
Το Λεβιάθαν που ανακαλύφθηκε λίγους μήνες πριν και είναι ο ίδιος operator έχει υπογεγραμμένες  συμβάσεις  για κάποιες ποσότητες (Ιορδανία, Αίγυπτος).
Τα Karish και Tanin που ανακαλύφθηκαν το 2013 και το 2012 έχουν ήδη  συμβολαιοποιήσει όλο το ανακαλυφθέν αέριο.
Η κατασκευή αγωγού από την Energean θα «λύσει τα χέρια» της Κύπρου  καθώς θα εισάγει αέριο από το Karish για να αρχίσει η Κύπρος να το χρησιμοποιεί αλλά και για να γίνει πιο εύκολη η έναρξη εκμετάλλευσης της «Αφροδίτης» αφού θα υπάρχει αγωγός.

 

H Energean να υποβάλει προσφορά στο πλαίσιο διαγωνισμού, λέει η ΔΕΦΑ

Αυτόκλητη (unsolicited) χαρακτηρίζει η ΔΕΦΑ την προσφορά της Energean για κατασκευή και μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο, προσθέτοντας πως η ελληνική εταιρεία μπορεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για εκδήλωση ενδιαφέροντος, που θα προκηρυχθεί σύντομα.
"Λήφθηκε αυτόκλητη πρόταση από την ENERGEAN, συνοδευόμενη από κάποιους γενικούς όρους, ανέφερε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ Συμεών Κασσιανίδης σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.
 Όπως είπε, η ΔΕΦΑ προχωρεί με τις νενομισμένες διαδικασίες, σύμφωνα με τις πολιτικές αποφάσεις, το πρόγραμμα και τους σχεδιασμούς της, που έχουν ήδη κοινοποιηθεί.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης