Ενέργεια

Επιπτώσεις αναφορών για «κοίτασμα μαμούθ» στην αιγυπτιακή ΑΟΖ - Τα σχέδια της ΕΝΙ

Επιπτώσεις αναφορών για «κοίτασμα μαμούθ» στην αιγυπτιακή ΑΟΖ - Τα σχέδια της ΕΝΙ

Εκπρόσωπος της ENI δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι η εταιρεία δεν σχολιάζει ποτέ φήμες ή εικασίες

Προβληματισμό για τα μελλοντικά επιχειρηματικά σχέδια των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο προκάλεσαν τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι στην αιγυπτιακή ΑΟΖ η εταιρεία ΕΝΙ ενδέχεται να εντόπισε κοίτασμα μαμούθ τριπλάσιου του Zohr. Το πρώτο «θύμα» των δημοσιευμάτων αυτών ήταν οι μετοχές των εταιρειών Delek στο Ισραήλ.

Σύμφωνα, πάντως, με δηλώσεις του εκπρόσωπου του Υπουργείου Ενέργειας της Αιγύπτου Hamdi Abel Aziz στο Reuters, η  Eni θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στο συγκεκριμένο κοίτασμα Noor, στο βόρειο, Σινά μέσα σε δύο μήνες. «Η εταιρεία δεν έχει πει ποιο είναι το επίπεδο των αποθεμάτων που αναμένεται να περιέχει το Noor, μια γεώτρηση θα βοηθήσει για να καθοριστεί», δήλωσε ο Abdel Aziz. Εκπρόσωπος της ENI δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι η εταιρεία δεν σχολιάζει ποτέ φήμες ή εικασίες.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το sigmalive, προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από τη Λευκωσία, ωστόσο το Υπουργείο Ενέργειας φαίνεται να παρακολουθεί την κατάσταση και θα αναμένει τις όποιες επίσημες ανακοινώσεις από το Κάιρο και την ΕΝΙ. Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προγραμματίζει την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου της Αφροδίτης στην Αίγυπτο, που πλέον επιδιώκει ενεργειακή αυτονομία από εγχώριες πηγές.

Χθες, Τετάρτη, στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, η μετοχή της Delek Group μειώθηκε κατά 5,79% και της Delek Drilling κατά 5,01%. Όπως εκτιμά η ιστοσελίδα Haaretz, η ανησυχία είναι προφανώς ότι μια νέα σημαντική ανακάλυψη φυσικού αερίου στο Noor στην Αίγυπτο θα βλάψει τα σχέδια για την εξαγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα Tamar της ισραηλινής ΑΟΖ, το οποίο είναι ήδη στην παραγωγή, καθώς και το Leviathan, τα οποία δεν είναι ακόμη σε απευθείας σύνδεση.  

Επιπλέον, ο δείκτης πετρελαϊκών ερευνών μειώθηκε κατά 6,7% σε 2,36 σέκελ (ισραηλινό νόμισμα) και η Isramco έχασε 2,6%, καταλήγοντας σε 38 μονάδες ανά μετοχή. Ο δείκτης πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας υποχώρησε 3,7% σε 908,16 μονάδες. Τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για κοίτασμα που περιέχει περίπου 2.500 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, τρεις φορές μεγαλύτερο από το Ζορ που ανακαλύφθηκε πριν από τρία χρόνια.  Υπενθυμίζεται ότι το Λεβιάθαν περιέχει περίπου 600 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Τον Μάρτιο, η ENI ανακοίνωσε ότι πουλά το 10% της συμμετοχής της στο Shorouk στη Mubadala Petroleum, ένα σκέλος του ομίλου Mubadala Investment Company, ενός από τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια του Άμπου Ντάμπι. Η πώληση, η οποία εκτιμάται στα 934 εκατ. δολάρια, ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Άλλα ενδιαφερόμενα μέρη είναι η BP και η ρωσική, κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft.

Σύμφωνα με αναλυτές, η συμφωνία των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ της Delek και της Noble για την προμήθεια φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην αιγυπτιακή εταιρεία Dolphinus Holdings φαίνεται αναστατωμένη.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Delek ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη μετόχων την 1η Ιουλίου, για να αποφασίσει εάν θα επενδύσει στην East Mediterranean Gas (EMG), η οποία λειτουργεί έναν υποβρύχιο αγωγό που διασχίζει το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Η διασφάλιση της μεταφοράς θεωρήθηκε ως ένα εμπόδιο για την κατάργηση της συμφωνίας. «Το κατώτατο όριο είναι ότι η Αίγυπτος θα έχει αρκετό φυσικό αέριο για δικές της ανάγκες και πιθανώς για εξαγωγές", δήλωσε στο Middle East Eye χθες, Τετάρτη, ο David Butter, ένας συνεργάτης στο πρόγραμμα της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής στο Chatham House. «Όποιος θέλει να πουλήσει στην αγορά, θα πρέπει να ανταγωνιστεί σε τιμή, η οποία φαίνεται να είναι δύσκολη απαίτηση».

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης