Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε προτεραιότητα για ενεργειακή βελτίωση 82 δημόσια κτίρια – Σχέδιο 2 δις. ευρώ από ΥΠΕΝ για παρεμβάσεις σε κρατικά ακίνητα

Σε προτεραιότητα για ενεργειακή βελτίωση 82 δημόσια κτίρια – Σχέδιο 2 δις. ευρώ από ΥΠΕΝ για παρεμβάσεις σε κρατικά ακίνητα

Ο μεγαλύτερος αριθμός των ακινήτων που χρίζουν παρεμβάσεων ανήκουν στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης και Υποδομών - Μεταφορών

Κτιριακό δυναμικό επτά υπουργείων, στο οποίο περιλαμβάνονται 82 κτίρια συνολικά, περιλαμβάνει η λίστα που εκπόνησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με τις εγκαταστάσεις του δημοσίου που θα πρέπει να προηγηθούν στην εφαρμογή παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης.
Η κατάρτιση του καταλόγου προβλεπόταν από την κοινοτική Οδηγία 2012/27 για την ενεργειακή απόδοση, βάσει της οποίας κάθε κράτος - μέλος μεριμνά ώστε κάθε χρόνο να ανακαινίζεται το 3 % του συνολικού εμβαδού κτιρίων που είναι ιδιόκτητα και καταλαμβανόμενα από την κεντρική δημόσια διοίκησή τους.
Στη σχετική λίστα του ΥΠΕΝ περιλαμβάνονται υποδομές από τα υπουργεία Υγείας, Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Δημοσίας Τάξης, Υποδομών & Μεταφορών, Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών.
Ωστόσο, ο μεγαλύτερος αριθμός από αυτά, όπως επίσης και το ποσοστό του εμβαδού που καταλαμβάνουν, ανήκουν στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης και Υποδομών & Μεταφορών.
Η κατάρτιση της λίστας δεν σημαίνει όμως πως θα ξεκινήσουν άμεσα οι παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης στις εν λόγω υποδομές.
Ωστόσο, οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις θα έχουν προτεραιότητα, όταν αρχίσουν να «τρέχουν» τα πρώτα προγράμματα ενεργειακών αναβαθμίσεων κτιρίων του δημόσιου τομέα.

Χαμηλής ενεργειακής κατηγορίας το 54% των δημοσίων ακινήτων

Με βάση στατιστική μελέτη για το ενεργειακό προφίλ του κτιριακού δυναμικού στην Ελλάδα, την οποία εκπόνησε πρόσφατα το ΥΠΕΝ, τα δημόσια κτίρια ακολουθούν τη γενική τάση της χώρας μας, δηλαδή την έλλειψη θερμικής «θωράκισης» με συνέπεια να έχουν αρκετά υψηλές ενεργειακές ανάγκες.
Έτσι, περίπου το 54% κατατάσσεται στην ενεργειακή κατηγορία Γ – Δ, με το μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής ετήσιας ενέργειας που καταναλώνεται να αφορά τη θέρμανση χώρων.
Στη δεύτερη θέση, ως αιτία κατανάλωσης, έρχεται ο φωτισμός.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, η αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων θα πάρει τη σκυτάλη από το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον».
Μάλιστα, για την υλοποίηση παρεμβάσεων σε ένα μεγάλο ποσοστό τους, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 2 δισ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης