Ενέργεια

Παρασκήνιο και κόντρες μεταξύ Κομισιόν και EuroΑsia στην χθεσινή (26/6) σύσκεψη για την διασύνδεση Αττικής - Κρήτης

Παρασκήνιο και κόντρες μεταξύ Κομισιόν και EuroΑsia στην χθεσινή (26/6) σύσκεψη για την διασύνδεση Αττικής - Κρήτης

Εκτιμάται πως η αντίδραση της Κομισιόν δείχνει πως δεν υπάρχει περίπτωση παράκαμψης του MoU που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις απαίτησαν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν να υλοποιήσει η κοινοπραξία του EuroAsia Interconnector έως τις 12 Ιουλίου, όταν και εκπνέει η νέα προθεσμία που δόθηκε κατά τη χθεσινή 26/6/2018 ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με σκοπό την εξεύρεση «κοινού εδάφους» με τον ΑΔΜΗΕ για την από κοινού κατασκευή της ηλεκτρικής  διασύνδεσης Αττική - Κρήτη.
Μία προθεσμία που, όπως φάνηκε στη σύσκεψη, είναι καταληκτική, αφού αν δεν επιτευχθεί τότε συμφωνία των δύο πλευρών, θα «ναυαγήσει» οριστικά το εν λόγω σχέδιο για την υλοποίηση της διασύνδεσης. 
Κατά τη σύσκεψη, η κοινοπραξία κινήθηκε σε άλλο μήκος κύματος από όσα της είχε ζητήσει η ΡΑΕ ώστε να μπορούν να γίνουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για τη σύγκλιση με τον Διαχειριστή.
Όπως έγραψε χθες το Worldenergynews, κατ’ απαίτηση της Ρυθμιστικής Αρχής, ο EuroAsia έπρεπε να προσέλθει με συγκεκριμένες παρατηρήσεις επί του προσχέδιου συμφωνίας μετόχων που έχει λάβει από τον ΑΔΜΗΕ, οι οποίες μάλιστα δεν θα αντίκεινται στο μνημόνιο συνεργασίας (MoU) που είχε υπογράψει τον Οκτώβριο με τον Διαχειριστή.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας παρουσίασαν αντίθετα ένα κείμενο γενικών αρχών, σαν να μην είχε προηγηθεί το MoU και επομένως και το προσχέδιο.

Υπό κοινοτική πίεση η κοινοπραξία 

Έτσι, πλέον τη «σκυτάλη» από τη ΡΑΕ πήραν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, οι οποίοι υποχρέωσαν την κοινοπραξία, στο πλαίσιο της νέας παράτασης που δόθηκε έως τις 12 Ιουλίου, να τοποθετηθεί στο προσχέδιο με συγκεκριμένα σχόλια και ενστάσεις.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας αρνήθηκαν να απαντήσουν στις επίμονες ερωτήσεις των παρευρισκόμενων φορέων, σχετικά με τα εχέγγυα της χρηματοοικονομικής δυνατότητας του φορέα να στηρίξει την υλοποίηση του project.
Γι’ αυτό και η Κομισιόν ζήτησε επίσης από την κοινοπραξία στις 12 Ιουλίου να προσκομίσει τα σχετικά proof of funds, ώστε να στοιχειοθετήσει την κεφαλαιακής τη επάρκεια να εισφέρει τα ποσά που της αναλογούν, στο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ειδικού σκοπού. 
Ανεξάρτητα από τους σκοπούς που κρύβονται πίσω από την επιλογή του EuroAsia να παρουσιάσει ένα κείμενο γενικών αρχών παρά τις απαιτήσεις της ΡΑΕ, η αντίδραση της Κομισιόν δείχνει πως δεν υπάρχει περίπτωση παράκαμψης του MoU.
Επομένως, το «μήνυμα» της χθεσινής σύσκεψης είναι πως το μνημόνιο συνεργασίας αποτελεί τη μοναδική βάση πάνω στην οποία μπορεί να «τρέξει» η συνεργασία των δύο πλευρών για την υλοποίηση της σύνδεσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης