Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προτεραιότητα για την ΝΑ Ευρώπη τα δίκτυα ηλεκτρισμού και αερίου

Προτεραιότητα για την ΝΑ Ευρώπη τα δίκτυα ηλεκτρισμού και αερίου

Ο μετασχηματισμός στην αγορά ενέργειας, οι τάσεις και οι προοπτικές, τα νέα «καθαρά» καύσιμα και η ενεργειακή ασφάλεια, συζητήθηκαν χθες (26/6), πρώτη μέρα των εργασιών του 11ου συνέδριου του Ινστιτούτου Ενέργειας για την ΝΑ Ευρώπη (ΙΕΝΕ), στη Θεσσαλονίκη.
«Η περιφερειακή δικτύωση με ηλεκτρισμό και αέριο πρέπει να είναι προτεραιότητα» τόνισε, μιλώντας για την ΝΑ Ευρώπη, ο διευθύνων σύμβουλος της ΙΕΝΕ, Κωστής Σταμπολής, περιγράφοντας την ενεργειακή κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, τις τάσεις, αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται στην αγορά ενέργειας.
Υποστήριξε ότι η ΝΑ Ευρώπη είναι συγκριτικά «πιο ευάλωτη» ενεργειακά από την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ για την περιοχή είναι σημαντική η μετάβαση σε νέες καθαρότερες μορφές ενέργειας και η ενεργειακή ασφάλεια. Αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πολιτική και στους στόχους που θέτει για τη μείωση των ρύπων από το διοξείδιο του άνθρακα, την ενεργειακή ασφάλεια, την περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κ.ά..
«Η γεωπολιτική μπορεί να είναι πολύ σημαντική σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές πηγές, αλλά εάν ένα πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο, δεν μπορεί να προωθηθεί» είπε ο Τούρκος ειδικός στην αγορά ενέργειας, ενεργειακός σύμβουλος και πρώην συμπρόεδρος του OSCE, G. Gijiduden και πρόσθεσε: «Οι οικονομικές παράμετροι είναι επίσης σημαντικές. Αλλιώς χάνεις χρήματα και ενέργεια.
Υπάρχουν πολλά ιδεατά προγράμματα, αλλά στην πράξη δεν μπορούν να εφαρμοστούν εάν δεν είναι οικονομικά βιώσιμα…».
Ο κ. Gijiduden υποστήριξε ότι απαιτούνται διακρατικές συνεργασίες σε ορισμένες περιοχές, μεταξύ αυτών και στην ΝΑ Ευρώπη, προκειμένου να υπάρχει βιωσιμότητα ενεργειακών προγραμμάτων και επενδυτικό ενδιαφέρον.
Για τους ενεργειακούς αγωγούς, υποστήριξε ότι θα ήταν πιο προσοδοφόρο από τα υπάρχοντα σχέδια και θα είχε και λιγότερες δυσκολίες, ένα σχέδιο για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας και των Δυτικών Βαλκανίων.
«Βλέπω δυσκολίες από τη Βόρεια Οδό, από τα ανατολικά Βαλκάνια, ή την Νότια Οδό προς την Ιταλία. Θα πρότεινα τον δρόμο από την Τουρκία, την Ελλάδα και τα Δυτικά Βαλκάνια» είπε ο κ. Gijiduden και πρόσθεσε: «Οι αγορές εκεί είναι 'παρθένες' και ο ανταγωνισμός μικρός».
Στις τάσεις που αναπτύσσονται στην αγορά ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή αναφέρθηκε ο διευθυντής Νέων Τεχνολογιών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας των Ελληνικών Πετρελαίων, Σπύρος Κιαρτζής.
«Τα ΕΛΠΕ επενδύουμε στις νέες τεχνολογίες, στην ενέργεια και στις μεταφορές, για αυτό το λόγο ενισχύουμε πληθώρα ερευνητικών προγραμμάτων σε συνεργασία με ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, ομοίως επενδύουμε στη δημιουργία νέων τεχνολογιών και νέων καυσίμων, βιοκαυσίμων, στην ενεργειακή απόδοση» είπε ο κ. Κιαρτζής και πρόσθεσε: «Έχουμε σα σημαία τον ενεργειακό μετασχηματισμό του ομίλου και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ομίλου, έτσι ώστε να είναι ένας ολοκληρωμένος ενεργειακός όμιλος».
«Η πραγματικότητα στην αγορά καυσίμων είναι ότι αυτό που ξέραμε μέχρι χθες - το σύνολο των καυσίμων να προέρχεται από ορυκτούς υδρογονάνθρακες - αρχίζει πλέον να μετατοπίζεται σε μια ηλεκτροκίνηση, ειδικά για τα μικρά αυτοκίνητα, για τις οδικές μεταφορές μέσα στις πόλεις» συνέχισε ο κ. Κιαρτζης και πρόσθεσε:
«Από την άλλη, στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας, που είναι βασική αρχή για την Ε.Ε. και στα πλαίσια της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που συνεχώς αυστηροποιείται, θα πρέπει να έχουμε ανανεώσιμη ενέργεια. Για αυτό και τα ΕΛΠΕ επενδύουν σε αιολικά πάρκα, σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς και όχι μόνο. Θα πρέπει να έχουμε επίσης την «μπλε ενέργεια» του υδρογόνου, που είναι ένα καύσιμο που θα έρθει πολύ αργότερα, αλλά χρειάζεται μια προετοιμασία και από εκεί και πέρα εξοικονόμηση ενέργειας όπου γίνεται».
Στην ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου με την ηπειρωτική χώρα αναφέρθηκε στην εισήγησή του, ο γενικός διευθυντής Λειτουργίας Υποδομών και Αγοράς, του ΑΔΜΙΕ, Γιάννης Καμπούρης.
«Ήδη συνδέσαμε δεκατρία νησιά στις Κυκλάδες από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο και προχωράμε να ισχυροποιήσουμε αυτό το δίκτυο, κλείνοντας ένα βρόγχο από την Νάξο μέχρι τη Μύκονο, φτιάχνουμε καινούργιο καλώδιο από την Εύβοια μέχρι την Ανδρο και προβλέπεται ακόμη ένα καλώδιο από τη Σύρο μέχρι το Λαύριο Αυτά σε ό,τι αφορά της Κυκλάδες» είπε ο κ. Καμπούρης.
Πρόσθεσε, ότι έπεται ο σχεδιασμός για μεταφορά ρεύματος από την ηπειρωτική χώρα στην Κρήτη, από δύο πηγές - από την Πελοπόννησο και από την Αττική.
«Εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι, μειώνεται το κόστος παραγωγής ρεύματος και ταυτόχρονα ενισχύεται και η ποιότητα του παρεχόμενου ρεύματος στα νησιά» τόνισε ο κ. Καμπούρης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης