Ενέργεια

Μ. Βερροιόπουλος: Πυλώνας ενεργειακής σταθερότητας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια η Ελλάδα

Μ. Βερροιόπουλος: Πυλώνας ενεργειακής σταθερότητας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια η Ελλάδα

Οι δυνατότητές μας, συγκρινόμενες με πολλές χώρες των Βαλκανίων είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση στο ενεργειακό, τόσο σε ό,τι αφορά στον ηλεκτρισμό, όσο και στους υδρογονάνθρακες με σχετικές υποδομές (διυλιστήρια) δήλωσε ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών

Πυλώνα ενεργειακής σταθερότητας και ανάπτυξης των Βαλκανίων, χαρακτήρισε την Ελλάδα, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Μιχάλης Βερροιόπουλος, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του 11ου Ενεργειακού Διαλόγου ΝΑ Ευρώπης, που διοργανώνει σήμερα 26/6/2018 και αύριο 27/6/2018, στην Θεσσαλονίκη, το Ινστιτούτο Ενέργειας Ν.Α. Ευρώπης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ - ΜΠΕ για τη "συνεισφορά" της ευρύτερης περιοχής στην ολοκλήρωση της "ιδέας" της Ενεργειακής Κοινότητας (σ.σ. ο διεθνής οργανισμός που ιδρύθηκε το 2005 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την ενιαία ενεργειακή αγορά Ε.Ε. και βαλκανικών χωρών), ο κ. Βερροιόπουλος, επισήμανε, πως "η Ελλάδα έχει υποτιμήσει τις δυνατότητες της.
 Οι δυνατότητές μας, συγκρινόμενες με πολλές χώρες των Βαλκανίων είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση στο ενεργειακό, δηλαδή (η χώρα) διαθέτει ένα στιβαρό παραγωγικό δυναμικό τόσο σε ό,τι αφορά στον ηλεκτρισμό, όσο και στους υδρογονάνθρακες με σχετικές υποδομές (διυλιστήρια)". Υπογράμμισε δε, ότι η χώρα "είναι πύλη εισόδου για το φυσικό αέριο και προτιθέμεθα αυτό να το πάμε πιο πέρα. Συνεπώς, η Ελλάδα είναι πυλώνας ενεργειακής σταθερότητας και ανάπτυξης των Βαλκανίων".
Αναφερόμενος στο πεδίο των προοπτικών της αντικατάστασης της "βρώμικης" ενέργειας, ο κ. Βερροιόπουλος, σημείωσε ότι, η Ελλάδα είναι μακράν σε σχέση με τα Βαλκάνια, στο πεδίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σύμφωνα με τον κ. Βερροιόπουλο, χαρακτηριστικό είναι ότι, "η Ελλάδα κάθε ημέρα "τρέχει" σε επίπεδο έτους, με 30% συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά και το 50%. Εάν κοιτάξετε γύρω μας, τα πράγματα είναι σαφώς πιο πίσω”.
Ο ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ανέφερε, επίσης, ότι, "οι δυνατότητές μας και στο να παράξουμε ΑΠΕ και στο να κάνουμε επενδύσεις ΑΠΕ στις χώρες των Βαλκανίων είναι  πάρα πολύ μεγάλες". Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι, "οι διασυνδέσεις οι καινούριες οι οποίες είναι προγραμματισμένες θα δώσουν τη δυνατότητα στις μονάδες είτε των ΑΠΕ, είτε και τις θερμικές κυρίως το φυσικό αέριο να προσφέρουν υπηρεσίες και προϊοντα κυρίως στις γειτονικές μας χώρες".
Εξάλλου, αναφερόμενος στο "πεδίο" της ηλεκτρικής διασύνδεσης πολλών νησιών της Ελλάδας, είπε ότι τα προηγούμενα χρόνια - πολύ πιο πριν από την οικονομική κρίση στην χώρα - δεν έγιναν  οι απαραίτητες επενδύσεις για την επίτευξη αυτού του συγκεκριμένου στόχου. Πλέον, τόνισε ο κ. Βερροιόπουλος, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) κινείται γρήγορα για να καλύψει τα σχετικά κενά, ενώ επισπεύδει και έργα, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση με την Βουλγαρία μέσω της γραμμής Μαρίτσα - Νέα Σάντα Κιλκίς,ισχύος 1.500 MW.
Στο μεταξύ, απαντώντας σε σχετικά ερώτηση, είπε πως "Θεωρούμε ότι θα έχουμε σύντομα θετικά αποτελέσματα από το κομμάτι της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης