Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στην Κύπρο ο Γάλλος ΥΠΕΞ για διεύρυνση της συνεργασίας

Στην Κύπρο ο Γάλλος ΥΠΕΞ για διεύρυνση της συνεργασίας

Είναι προφανές πως το Παρίσι επιδιώκει αναβαθμισμένη παρουσία και ρόλο στην περιοχή και αυτό μπορεί να επιτευχθεί και μέσω της Λευκωσίας και διεύρυνση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς περιλαμβανομένης και της ασφάλειας

Τη Λευκωσία θα επισκεφθεί ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λεντριάν (Jean-Yves Le Drian), την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, ενώ θα μεταβεί σε Αθήνα και Κάιρο. Η επίσκεψη στη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί σε μια κρίσιμη φάση για την περιοχή αλλά και την Κύπρο ενόψει και των εξελίξεων τόσο στα ενεργειακά όσο και στο Κυπριακό.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ θα φθάσει στη Λευκωσία το βράδυ της Πέμπτης και στην ατζέντα είναι και η διεύρυνση της συνεργασίας. Όπως πληροφορούμαστε, οι δυο Κυβερνήσεις, μεταξύ άλλων, συζητούν να προωθήσουν την υπογραφή, όταν είναι έτοιμοι, συμφωνίας για σχέδιο εκκένωσης Γάλλων πολιτών, σε περίπτωση κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε χώρες της περιοχής και μεταφοράς τους στην Κύπρο. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών την Παρασκευή το πρωί θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, πρώτα σε τετ α τετ συνάντηση και στη συνέχεια πλαισιωμένοι από συνεργάτες τους θα συνεχίσουν τις συζητήσεις.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών θα περιοδεύσει πριν αναχωρήσει από το νησί στην πράσινη γραμμή, στην ουδέτερη ζώνη και θα ενημερωθεί από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η κίνησή του αυτή γίνεται παραμονές υποβολής της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο και την έγκριση του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» είναι προφανές πως το Παρίσι επιδιώκει αναβαθμισμένη παρουσία και ρόλο στην περιοχή και αυτό μπορεί να επιτευχθεί και μέσω της Λευκωσίας και διεύρυνση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς περιλαμβανομένης και της ασφάλειας. Είναι ακόμη πρόδηλο πως ο Πρόεδρος Μακρόν θέλει να διαδραματίσει ρόλο στο διεθνές πεδίο, εντός της ΕΕ, (μετά και την αποχώρηση της Βρετανίας) αλλά και παγκόσμια.

 

Η επίσκεψη του Γάλλου ΥΠΕΞ έχει ιδιαίτερη σημασία και για μια σειρά άλλους λόγους:

 

Πρώτον, η επίσκεψη αυτή εντάσσεται σε περιοδεία και σε δυο άλλες χώρες-κλειδί στην περιοχή. Την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στον «Φ» ότι δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι ο Γάλλος ΥΠΕΞ επέλεξε να περιοδεύσει στις τρεις αυτές χώρες, που συνεργάζονται στα ενεργειακά αλλά και ευρύτερα στα πλαίσια της τριμερούς.

Δεύτερον, η κάθοδος στη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί μερικά εικοσιτετράωρα μετά τις τουρκικές εκλογές και οι δυο ΥΠΕΞ θα αξιολογήσουν τα δεδομένα ενόψει εξελίξεων (ενεργειακά, Κυπριακό).

Τρίτον, υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν στην Κύπρο ο ανώτερος αντιπρόεδρος της TOTAL για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, Στεφάν Μισιέλ. Ήταν η δεύτερη επίσκεψη που πραγματοποίησε σε λιγότερο από έναν μήνα και σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζητήθηκε η ενίσχυση παρουσίας του γαλλικού κολοσσού, σε συνεργασία με την ιταλική ΕΝΙ, στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η γαλλική κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τη δραστηριότητα της TOTAL και έχει επιβεβαιώσει στο παρελθόν πως δεν παρακολουθεί με απάθεια τις τουρκικές προκλήσεις. Το Παρίσι, όπως είναι γνωστό, είχε στείλει πολεμικές φρεγάτες όταν διενεργείτο η γεώτρηση στο τεμάχιο 6. Στο μεταξύ, συζητείται μεταξύ των δυο Κυβερνήσεων πραγματοποίηση επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στο Παρίσι.

Η επίσκεψη, εάν οριστικοποιηθεί, αναμένεται να γίνει εντός Ιουλίου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.

 

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης