Ενέργεια

Πρόοδο της ελληνικής ενεργειακής αγοράς ως προς την προσαρμογή της στο Target Model διαπιστώνει ο ESM στην έκθεσή του

Πρόοδο της ελληνικής ενεργειακής αγοράς ως προς την προσαρμογή της στο Target Model διαπιστώνει ο ESM στην έκθεσή του

Η πλήρης εφαρμογή του Μοντέλου Στόχου τον Απρίλιο του 2019 θα οδηγήσει, σύμφωνα με την έκθεση, σε πιο προσιτές τιμές και παράλληλα θα ενισχύσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού

Ξεκινώντας από την παραδοχή ότι κατά την τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος καταγράφηκε πρόοδος όσον αφορά την προσαρμογή της ελληνικής αγοράς στο Target Model της ΕΕ, η έκθεση συμμόρφωσης του ESM υπογραμμίζει επίσης ότι πλέον ο χρονικός στόχος για την εφαρμογή του μοντέλου είναι ο Απρίλιος του 2019 έναντι του Αυγούστου του 2018 που είχε συμφωνηθεί κατά την τρίτη αξιολόγηση.
Σύμφωνα με την έκθεση συμμόρφωσης, απώτερος στόχος είναι η σύζευξη με τις αγορές της Βουλγαρίας και της Ιταλίας.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, κατά την τέταρτη αναθεώρηση του προγράμματος συμφωνήθηκε ότι οι Κώδικες των νέων αγορών θα εγκριθούν έως το Σεπτέμβριο του 2018 και δεν θα περιλαμβάνουν κανένα περιορισμό στις προσφορές (μέγιστες - ελάχιστες τιμές προσφοράς και εκκαθάρισης) προκειμένου να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ.
Επίσης στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης υπήρξε πρόοδος σε τρία βασικά στοιχεία τα οποία έχουν όλα εκπληρωθεί, και συγκεκριμένα:
•    Η δημιουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας
•    Η υποβολή στη ΡΑΕ των Κωδίκων για την αγορά της επόμενης ημέρας την ενδοημερήσια αγορά και την αγορά εξισορρόπησης, προς έγκριση
•    Ο καθορισμός των τεχνικών προδιαγραφών των πληροφοριακών συστημάτων για την αγορά της επόμενης ημέρας την ενδοημερήσια αγορά
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κείμενο της έκθεσης περιλαμβάνεται συνοπτική παρουσίαση του Target Model και των στόχων του σε επίπεδο ΕΕ.
Συγκεκριμένα όπως σημειώνεται, το Target Model της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί  το κοινό όραμα της ΕΕ για την πανευρωπαϊκή εξέλιξη της αγοράς.
Ο βασικός σχεδιασμός ακολουθεί ένα μοντέλο εφαρμογής από πάνω προς τα κάτω για τα projects ενσωμάτωσης των εθνικών αγορών στην νέα ενιαία αγορά.
Εφαρμόζεται δε μέσω μίας προσέγγισης από κάτω προς τα πάνω, με τη σύζευξη των επιμέρους περιφερειακών αγορών σε συνδυασμό με ένα μοντέλο από πάνω προς τα κάτω, όσον αφορά του Κώδικες του δικτύου που έχουν επεξεργαστεί η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνεργασίας των Ρυθμιστών Ενέργειας (ACER), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E).
Οι κώδικες αυτοί εφαρμόζονται από κάθε χώρα μέλος.

Μεταρρυθμίσεις με στόχο το Target Model

Η μετάβαση της Ελλάδας στο Target Model αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί σημαντική προτεραιότητα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιούνται στον τομέα της ενέργειας στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM.
Ο γενικός στόχος του Target Model είναι η διευκόλυνση του διασυνοριακού εμπορίου ενέργειας και η διασφάλιση της επάρκειας του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Σήμερα στην ΕΕ το διασυνοριακό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργεί με βάση συγκεκριμένους κανονισμούς λειτουργίας δικτύου και εμπορίας ενέργειας, οι οποίοι κάποτε θεσπίστηκαν σε εθνικό επίπεδο, αλλά σήμερα επανασχεδιάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  
Οι κανόνες σε επίπεδο ΕΕ επιτρέπουν την αποτελεσματικότερη διαχείριση των ροών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι διασυνδέσεις μεταξύ των χωρών αυξάνονται.
Για το σκοπό αυτό κατέστη αναγκαίος ο επανασχεδιασμός του ρυθμιστικού πλαισίου και της αγοράς ηλεκτρισμού στην Ελλάδα.
Αυτό προϋποθέτει την εναρμόνιση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού με  τα ευρωπαϊκά δεδομένα, προκειμένου να επιτραπεί η σύζευξη της εγχώριας αγοράς  με τις άλλες αγορές χονδρικής της Ευρώπης. 
Η μεταρρύθμιση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που ανελήφθη στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕSM στοχεύει στη συμμόρφωση με τον Κανονισμό για τις Κατευθυντήριες Γραμμές για την Κατανομή Δυναμικού και τη Διαχείριση της Συμφόρησης (CACM) που τέθηκε σε ισχύ στις 15 Αυγούστου 2015, όπως επίσης και με τον Κανονισμό για τις Κατευθυντήριες Γραμμές για την Εξισορρόπηση Ηλεκτρισμού (Εlectricity Βalancing), o οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 18 Δεκεμβρίου 2017.
Επισημαίνεται πως οι διατάξεις της Κατανομής Δυναμικού και Διαχείρισης της Συμφόρησης (CACM) διέπουν τη δημιουργία των διασυνοριακών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ στην προημερήσια και την ενδοημερήσια αγορά, καθώς και τις μεθόδους υπολογισμού της δυναμικότητας των διασυνδέσεων .
Η κατευθυντήρια γραμμή για την Εξισορρόπηση της Ηλεκτρικής Ενέργειας αφορά τη δημιουργία μιας αγοράς όπου οι χώρες μπορούν να μοιράζονται τους πόρους που χρησιμοποιούν οι εθνικοί Διαχειριστές των Συστημάτων Μεταφοράς, προκειμένου να εξασφαλίζουν ότι πάντα θα είναι ίση η ζήτηση με την παραγωγή ενέργειας. 
Στο πλαίσιο αυτό θέτει τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς εξισορρόπησης, βάσει των  οποίων ο εκάστοτε Διαχειριστής παρέχει ενέργεια και δυναμικό μεταφοράς διατηρώντας το σύστημα σε ισορροπία σε πραγματικό χρόνο.
Οι στόχοι των  Κατευθυντήριων Γραμμών  περιλαμβάνουν την αύξηση των ευκαιριών για διασυνοριακό εμπόριο, την αποτελεσματικότητα της εξισορρόπησης των αγορών, την αύξηση της ασφάλειας εφοδιασμού, τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων και τη μείωση του κόστους για τους πελάτες.
Σύμφωνα με την έκθεση συμμόρφωσης, όταν εφαρμοστεί στην ελληνική αγορά το Target Model τον Απρίλιο του 2019, επιτρέποντας την πλήρη λειτουργία και διασύνδεση της ελληνικής αγοράς ενέργειας, αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, προς όφελος των Ελλήνων καταναλωτών, καθώς οι τιμές αγοράς θα γίνουν πιο προσιτές και παράλληλα θα ενισχυθεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης