Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Όφελος έως και 10 δισ. ευρώ ετησίως από την κατά 30% εξοικονόμηση ενέργειας

Όφελος έως και 10 δισ. ευρώ ετησίως από την κατά 30% εξοικονόμηση ενέργειας

"Η σπατάλη ενέργειας στη χώρα μας είναι σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα", τόνισε ο Βασίλης Τσολακίδης πρόεδρος του ΚΑΠΕ

Έως και 10 δισ. ευρώ το χρόνο,  θα μπορέσει να ...κερδίσει η Ελλάδα εάν πετύχει, έστω και κατά 30%, εξοικονόμηση της ενέργειας που καταναλώνεται, τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Βασίλης Τσολακίδης, στο περιθώριο ημερίδας που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
"Η σπατάλη ενέργειας στη χώρα μας είναι σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα", τόνισε ο κ. Τσολακίδης, προσθέτοντας ότι "το περιθώριο γενικότερα περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας μέσω μέτρων αντιμετώπισης της σπατάλης και της εξοικονόμησης και αύξησης δηλαδή της αποδοτικότητας είναι μέχρι και 50%".
"Θα μπορούσαμε στην Ελλάδα να καταναλώνουμε τη μισή ενέργεια που χρησιμοποιούμε, υπάρχουν και τομείς που το προαναφερόμενο περιθώριο, φτάνει και στο 70%, όπως στον οδοφωτισμό, που καταναλώνει σήμερα 220 εκατ. ευρώ ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ θα μπορούσε να καταναλώνει μόλις 80 εκατ. ευρώ", υπογράμμισε και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ένα αυτοκίνητο, με μέση κυκλοφορία, καταναλώνει στην Ελλάδα 2.000 λίτρα βενζίνη ανά έτος, ενώ, αν αντικατασταθεί με ένα νέας τεχνολογίας, τότε θα μπορούσε να καταναλώνει μόλις 700 λίτρα βενζίνης/έτος.
Ο κ. Τσολακίδης, υπενθύμισε ότι σήμερα βρισκόμαστε στη σύνταξη του νέου ενεργειακού σχεδιασμού για το 2030 με προοπτική το 2050 και διαμορφώνονται διάφορα σενάρια, ώστε μέχρι το φθινόπωρο να έχει συνταχθεί το πρώτο τεύχος, να περάσει από τη διαδικασία διαβούλευσης και το 2019 να οριστικοποιηθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 Υπενθύμισε, ακόμα, ότι το 2019 η ΕΕ και οι χώρες - μέλη πρέπει να έχουν καταλήξει αναλυτικά στο σχεδιασμό τους, με συγκεκριμένους δεσμευτικούς στόχους για το 2030 και με προοπτικούς για το 2050 σε ό,τι αφορά την αγορά ενέργειας.
"Ενώ μέχρι τώρα ο στόχος ήταν το 2030 το 27% της ενέργειας που καταναλώνεται να προέρχεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το πήγαμε ήδη στο 30% και μάλλον θα το πάμε και στο 32%. Είναι φιλόδοξοι οι στόχοι μας, αλλά επιτεύξιμοι", είπε, αναφερόμενος στην Ελλάδα, ενώ παραδέχθηκε ότι η επίτευξη των στόχων που τίθενται δεν είναι εύκολοι. Ωστόσο, έσπευσε να σημειώσει, ότι "υπό την προϋπόθεση ότι οικονομία, πολίτες και φορείς προσαρμοστούν σε αυτούς (σσ τους στόχους) τους πιστέψουν, τους κάνουν κτήμα τους και τους υλοποιήσουν, τότε θα γίνουν πραγματικότητα".
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσολακίδης σημείωσε ότι στην Ελλάδα παρά τη βαθιά κρίση τα τελευταία οκτώ χρόνια, "δεν τα πήγαμε και τόσο άσχημα. Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίστηκαν θεσμικά προβλήματα που εμπόδιζαν την πολιτική της προστασίας της φύσης του περιβάλλοντος και του κλίματος, με την αντικατάσταση των ρυπογόνων ενεργειακών πηγών με ΑΠΕ".
Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος επισήμανε "τους θέλουμε όλους συμμέτοχους και σε εγρήγορση. Πολίτες, δήμους και φορείς τους θέλουμε δίπλα μας, όχι μόνο στη διαμόρφωση, αλλά και στην υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού, ακόμη και ως επενδυτές".


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης