Ενέργεια

Κύπρος - Νέα συνάντηση του αντιπροέδρου της Total με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Κύπρος - Νέα συνάντηση του αντιπροέδρου της Total με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Υπενθυμίζεται ότι, το τεμάχιο 8, όπως ακριβώς και το 3 «διεκδικείται» μέσω απειλών από την Τουρκία

Για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα μήνα επισκέπτεται την Κύπρο ο ανώτερος αντιπρόεδρος της TOTAL για Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική, Στεφάν Μισιέλ, ο οποίος θα μεταβεί και σήμερα –όπως και στις 21 του περασμένου μήνα– στο Προεδρικό Μέγαρο για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», τα ανοικτά ζητήματα με τη δραστηριότητα της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ και κυρίως οι δυναμικές της κινήσεις για σημαντική αύξηση της παρουσίας του γαλλικού κολοσσού σε συνεργασία με την ιταλική ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ, με την αίτηση που ήδη υποβλήθηκε για απόκτηση του 50% των δικαιωμάτων στο τεμάχιο 8, είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι, το τεμάχιο 8, όπως ακριβώς και το 3 «διεκδικείται» μέσω απειλών από την Τουρκία. Σχεδόν ολόκληρο το τεμάχιο 8 περιλαμβάνεται στους παράτυπους χάρτες που προωθεί η Τουρκία, ότι πρόκειται δήθεν για περιοχή συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων. Η ΕΝΙ θα συνεχίσει και μετά τη συνεργασία με την TOTAL να έχει την επιχειρησιακή ευθύνη, στο τεμάχιο 8, για το οποίο έχουν ήδη εκδοθεί περιβαλλοντικές και άλλες άδειες για ερευνητική γεώτρηση, στον στόχο «Ερατοσθένης», ενώ το τεμάχιο έχει καλυφθεί πλήρως με τρισδιάστατα σεισμογραφικά.

Η συνεργασία TOTAL και ΕΝΙ στα τεμάχια 6 και 11, με τα αναμενόμενα αποτελέσματα της γεώτρησης στο «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 είναι ακόμα ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν, ενώ στον ίδιο στόχο αναμένεται να προγραμματιστεί και επιβεβαιωτική γεώτρηση.

Να σημειωθεί ότι η ΕΝΙ κατέχει τα δικαιώματα στα τεμάχια 2, 3 και 9, ενώ συνεργάζεται (50-50%) με την TOTAL στα 10 και 6 και εκκρεμεί η ανακοίνωση της έγκρισης από το Υπουργικό Συμβούλιο, της συνεργασίας τους και στο τεμάχιο 8. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι επίκειται και επέκταση της συνεργασίας τους, που σημαίνει είσοδο της TOTAL σε κάποια από τα 2, 3 και 9 ή και στα τρία.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης