Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στο ΠΔΕ με χρηματοδότηση 38,9 εκατ. ευρώ έργα του ΔΕΔΔΗΕ για την αναβάθμιση των δικτύων του

Στο ΠΔΕ με χρηματοδότηση 38,9 εκατ. ευρώ έργα του ΔΕΔΔΗΕ για την αναβάθμιση των δικτύων του

Τα έργα θα υλοποιηθούν σε Ίλιον, Κερατέα και Χανιά και θα συμβάλουν στην εξασφάλιση της επάρκειας και στην αύξηση της αξιοπιστίας ηλεκτροδότησης των καταναλωτών

Ενεργειακές υποδομές που προορίζει ο ΔΕΔΔΗΕ για τις Περιφέρειες Αττικής και Κρήτης και αφορούν στην αναβάθμιση των δικτύων διανομής, πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Η σχετική ΚΥΑ, που φέρει τις υπογραφές του υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Χαρίτση, δημοσιεύθηκε χθες (14/6) και προβλέπει τη χρηματοδότηση των έργων με ποσό 38,9 εκατ. ευρώ, με βάση το εκτιμώμενο κόστος τους.
Τα έργα αφορούν την εγκατάσταση νέων κέντρων διανομής  καθώς και υπόγειων καλωδίων υψηλής τάσης (150 kV).
Θα υλοποιηθούν στο Ίλιον, την Κερατέα και τα Χανιά.
Ειδικότερα, στο Ίλιον θα δημιουργηθεί ένα νέο κέντρο διανομής 150/20 kV.
Τα κέντρα διανομής παραλαμβάνουν ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο Υψηλής Τάσης (150 kV), μέσω καλωδιακών γραμμών 150 kV, μετασχηματίζοντάς τη σε χαμηλότερο επίπεδο Μέσης Τάσης (20 kV), ώστε να διανεμηθεί στη συνέχεια προς τους τελικούς καταναλωτές µέσω του δικτύου διανομής της ευρύτερης περιοχής εξυπηρέτησης.
Η υπόγεια γραμμή μεταφοράς θα έχει μήκος 24 χιλιόμετρα και θα συνδέει το κέντρο με το ΚΥΤ Αχαρνών.
Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου είναι 30,5 εκ. ευρώ και η χρηματοδότηση από το ΠΔΕ θα ανέλθει στο 64,5%.
Αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 5 χρόνια.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, το έργο κρίνεται απολύτως απαραίτητο για τη μακροπρόθεσμη στήριξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της ευρύτερης περιοχής όπου εγκαθίσταται τροφοδοτώντας σημαντικές και καίριες υποδομές (Δημόσια κτίρια, Στρατιωτικές εγκαταστάσεις κ.α.), ενώ συμβάλλει και στην ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις αυτές εξυπηρετούν και τις ανάγκες διασύνδεσης μεταξύ των υποσταθμών του συστήματος μεταφοράς, που γίνεται για λόγους αξιοπιστίας και ποιότητας τροφοδότησης, όπως και μείωσης των απωλειών και βελτίωσης της ευστάθειας του όλου Συστήματος.

Εξασφάλιση επάρκειας ηλεκτροδότησης

Η προτεινόμενη επένδυση θα συμβάλει στην εξασφάλιση της επάρκειας και στην αύξηση της αξιοπιστίας ηλεκτροδότησης των πάσης φύσεως καταναλωτών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών κλπ.) της περιοχής που περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο τους Δήμους Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, Περιστερίου, Ιλίου, Καματερού και Άνω Λιοσίων.
Στην περίπτωση των Χανίων, το κέντρο διανομής θα εγκατασταθεί στον ναύσταθμο, ενώ η υπόγεια γραμμή μεταφοράς θα το διασυνδέσει με τον τοπικό υποσταθμό.
Ο προϋπολογισμός των υποδομών εκτιμάται σε 15,5 εκ. ευρώ και η χρηματοδότηση από το ΠΔΕ θα αγγίξει το 66,3 %.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το έργο θα ολοκληρωθεί σε μία 4ετία και κρίνεται απολύτως απαραίτητο για τη μακροπρόθεσμη στήριξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της ευρύτερης περιοχής όπου εγκαθίσταται τροφοδοτώντας σημαντικές και καίριες υποδομές (Δημόσια κτίρια, Στρατιωτικές εγκαταστάσεις κ.α.), ενώ συμβάλλει και στην ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις αυτές εξυπηρετούν και τις ανάγκες διασύνδεσης μεταξύ των υποσταθμών του συστήματος μεταφοράς, που γίνεται για λόγους αξιοπιστίας και ποιότητας τροφοδότησης, όπως και μείωσης των απωλειών και βελτίωσης της ευστάθειας του όλου Συστήματος.
Στην περίπτωση της Κερατέας, οι υποδομές θα υλοποιηθούν και πάλι σε μία 4ετία, ενώ ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε 13,8 εκατ. ευρώ και σε 75% η χρηματοδότηση από δημόσιους πόρους.
Το έργο περιλαμβάνει ένα κέντρο διανομής, που θα κατασκευασθεί σε χώρο εντός του Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΟ.ΠΑ) Κερατέας, του οποίου τις εγκαταστάσεις θα τροφοδοτεί.
Η υπόγεια γραμμή μεταφοράς, μήκους 6 χλμ., θα το διασυνδέει με τη διπλή διασυνδετική γραμμή Ζεύξη Κερατέας.
Η προτεινόμενη επένδυση θα συμβάλει καθοριστικά στην εξασφάλιση της επάρκειας και κυρίως της αξιοπιστίας τροφοδότησης της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής που περιλαμβάνει το ΒΙΟ.ΠΑ. Κερατέας, τις όμορες με αυτό περιοχές (Καλύβια, Λαγονήσι, Πόρτο Ράφτη κλπ.) και γενικότερα την ευρύτερη Νοτιοανατολική Αττική.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης