Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Με συμμετοχή της Κομισιόν οι διαπραγματεύσεις ΑΔΜΗΕ – EuroAsia για τη διασύνδεση Αττικής – Κρήτης

Με συμμετοχή της Κομισιόν οι διαπραγματεύσεις ΑΔΜΗΕ – EuroAsia για τη διασύνδεση Αττικής – Κρήτης

Εντός δέκα ημερών οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να γεφυρώσουν τις διαφορές και να συμφωνήσουν στην από κοινού υλοποίηση του έργου

Σε νέο γύρο διαβουλεύσεων, διάρκειας 10 ημερών μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της κοινοπραξίας EuroAsia Interconnector, με τη νομική συνδρομή και της Κομισιόν, θα επιδιωχθεί να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει σε ότι αφορά την προώθηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική. 
Όπως είναι γνωστό ο ΑΔΜΗΕ και η κοινοπραξία EuroAsia Interconnector, που προωθεί το project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας μέσω της Κρήτης, βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε αντιπαράθεση, σε ότι αφορά το σχήμα που θα αναλάβει την κατασκευή της διασύνδεσης Αττική – Κρήτη.
Ο ΑΔΜΗΕ εμμένει σε όσα έχουν συμφωνηθεί σε MOU που υπεγράφη το περασμένο Φθινόπωρο, δηλαδή στη δημιουργία μιας εταιρίας ειδικού σκοπού που θα αναλάβει να κατασκευάσει το έργο Αττική - Κρήτη και στην οποία θα συμμετέχουν ο ΑΔΜΗΕ με ποσοστό 51%, η κοινοπραξία EuroAsia Interconnector με ποσοστό 39% και ιδιώτες με 10%.
Από την πλευρά της η κοινοπραξία του EuroAsia θεωρεί ότι θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο στο έργο, το οποίο θα αντιμετωπίζεται ως ενιαίο και ο ΑΔΜΗΕ θα συμμετέχει στη χρηματοδότηση του.
Η αντιπαράθεση έφθασε σε αδιέξοδο όταν και ο δυο πλευρές ενημέρωσαν επίσημα τη ΡΑΕ πως διεκδικούν να επιταχύνουν ανεξάρτητα τα έργα που προγραμματίζουν.
Για την άρση του αδιεξόδου και δεδομένου ότι το σχέδιο του EuroΑsia Interconnector, έχει ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ε.Ε. χθες (12/6) πραγματοποιήθηκε συνάντηση με πρωτοβουλία της ΡΑΕ και στόχο την αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε., του Οργανισμού Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Κύπρου (ΡΑΕΚ), καθώς και του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Ζητούμενο η σύμπραξη των δύο πλευρών 

Στη συνάντηση αυτή συμφωνήθηκε να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο δέκα ημερών προκειμένου οι δυο πλευρές να αναζητήσουν σημεία σύγκλισης πάνω σε ένα βασικό σενάριο: Η σύμπραξη και η δημιουργία κοινής εταιρίας.
Αυτό άλλωστε προέβλεπε και το MOU που έχει ήδη υπογραφεί και το οποίο δεν μετεξελίχθηκε σε συμφωνία μετόχων αφού στην πορεία η EuroAsia Interconnector ζήτησε να μειωθεί το ποσοστό του ΑΔΜΗΕ, ενώ έναντι της πρότασης του Διαχειριστή για δημιουργία εταιρίας με αρχικό κεφάλαιο 200 εκατ. ευρώ αντιπρότεινε μόλις 24.000 ευρώ.
Επιπλέον, η κοινοπραξία δείχνει αρνητική στο να τεθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα υποχρεωτικής διακράτησης των μετοχών της κοινής εταιρείας, τη στιγμή που ο Διαχειριστής θεωρεί πως η σταθερότητα της μετοχικής σύνθεσης της κοινής εταιρείας είναι σημαντική ώστε να διασφαλισθεί και η σταθερότητα υλοποίησης του έργου.
Αυτά θα είναι και τα κυριότερα από τα θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν εντός του επόμενου δεκαημέρου.
Δεδομένης δε της πολυπλοκότητας, αλλά και της σημασίας του ζητήματος τόσο διότι το έργο έχει χαρακτηριστεί ως PCI όσο και για την ομαλή ηλεκτροδότηση της Κρήτης ειδικά μετά την απόσυρση μονάδων καύσης ντίζελ της ΔΕΗ, την όλη διαδικασία θα συνδράμει νομικά και η Κομισιόν.
Έτσι, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές θα γίνουν με την ουσιαστική συμμετοχή και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.   

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης