Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Aσκήσεις προστασίας ΑΟΖ στο Ισραήλ σε περίπτωση επίθεσης - Bίντεο

Aσκήσεις προστασίας ΑΟΖ στο Ισραήλ σε περίπτωση επίθεσης - Bίντεο

Στην άσκηση, που περιελάμβανε δύο σενάρια άμυνας και επίθεσης, συμμετείχε πλοίο με αντιπυραυλικό σύστημα

Καθώς ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης βρισκόταν στο γειτονικό Ισραήλ για επαφές με τον Ισραηλινό ομόλογό του Αβίγκντορ Λίμπερμαν, το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό ολοκλήρωνε με επιτυχία μια σύνθετη ναυτική άσκηση, που στόχο είχε την προστασία της ΑΟΖ και συγκεκριμένα των υπεράκτιων υποδομών γεώτρησης σε περίπτωση επίθεσης από εχθρό.

Στην άσκηση, που περιελάμβανε δύο σενάρια άμυνας και επίθεσης, συμμετείχε πλοίο με αντιπυραυλικό σύστημα. Στο πρώτο σενάριο, ένα αεροσκάφος προσομοιώνει μια πυραυλική απειλή εναντίον μιας ισραηλινής πλατφόρμας εξόρυξης φυσικού αερίου. Αφού εντοπίστηκε η απειλή, εκτοξεύτηκε από ένα πλοίο  ένας πύραυλος τύπου Sa'ar 4.5, που την εξουδετέρωσε.

Σύμφωνα με την Τimes of Israel, το Ναυτικό σημείωσε ότι το πλοίο εξοπλίστηκε πρόσφατα με σύγχρονα συστήματα ανίχνευσης και παρατήρησης, συμπεριλαμβανομένου του νέου συστήματος ραντάρ Fire Sickle, το οποίο, σύμφωνα με αξιωματούχους, βελτιώνει σημαντικά τις δυνατότητες παρακολούθησης των πλοίων.

Η άσκηση της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η πρώτη έμπρακτη δοκιμή πλοίου μετά την αναβάθμιση.

Στο δεύτερο σενάριο, ένας στόχος θαλάσσης που προσομοιώνει με εχθρικό πλοίο χτυπήθηκε από δύο πυραύλους που ξεκίνησαν από τα πλοία INS Lahav και INS Kidon.

Ο συνταγματάρχης Adar Gershon, ο οποίος ήταν επικεφαλής της άσκησης, δήλωσε ότι «Βοήθησε στη βελτίωση της ετοιμότητας και των επαγγελματικών ικανοτήτων των ναυτικών πληρωμάτων. Ο στόλος των πυραυλικών σκαφών είναι έτοιμος και προετοιμασμένος για όλες τις απειλές στον ναυτικό χώρο».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η τρομοκρατική ομάδα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχει απειλήσει τους τελευταίους μήνες να επιτεθεί σε υπεράκτιες εγκαταστάσεις αερίου του Ισραήλ, μερικές από τις οποίες ισχυρίζονται ότι λειτουργούν στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου, ένας ισχυρισμός που απορρίπτει το Ισραήλ.

«Η σημασία της θάλασσας για το Ισραήλ είναι πολύ ξεκάθαρη. Όλα στη χώρα έρχονται μέσω της θάλασσας. Το Ισραήλ δεν μπορεί ποτέ να βρίσκεται στη θέση όπου δεν προστατεύονται τα νερά του», ανέφερε ένας ανώτερος ναυτικός αξιωματούχος στην Jerusalem Post.

«Πριν από οκτώ χρόνια, η ΑΟΖ του Ισραήλ δεν ήταν σημαντική, αλλά από τότε είχαμε αλλαγή παιχνιδιού», ανέφερε, εννοώντας τις γεωτρήσεις.

«Το γεγονός ότι υπάρχουν κέντρα αποθήκευσης αερίου για την ενέργειά μας, είναι θετικό και αρνητικό», ανέφερε ο αξιωματικός, εξηγώντας ότι οι πλατφόρμες  είναι σαφείς στόχοι για τους εχθρούς στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, πάντως, στην Κύπρο πολλοί ακόμη σκέφτονται αν θα έπρεπε να επενδύσουμε λεφτά στην αμυντική θωράκιση της ΑΟΖ, την ώρα που το τουρκικό γεωτρύπανο βρίσκεται στην περιοχή και καραδοκεί.

 

ΕΔΩ το βίντεο

 

www.worldenergynews.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης