Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αισιοδοξία της ExxonMobil για τους στόχους πιθανών κοιτασμάτων στο τεμάχιο «10»

Αισιοδοξία της ExxonMobil για τους στόχους πιθανών κοιτασμάτων στο τεμάχιο «10»

Αυξημένη αισιοδοξία από τον αμερικανικό κολοσσό

Σαφώς επιθετικό είναι το επιχειρησιακό σχέδιο της ExxonMobil για τις τουλάχιστον δύο γεωτρήσεις στο τεμάχιο «10», το τελευταίο τρίμηνο του έτους, για τις λεπτομέρειες του οποίου αναμένεται σήμερα να ενημερώσει τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil Τράισταν Άσπρεϊ. 

Ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil για τις επιχειρήσεις του αμερικανικού κολοσσού σε Ευρώπη, Ρωσία, Κασπία, Ασία, Ειρηνικό και Μέση Ανατολή, φτάνει σήμερα στη Λευκωσία, μετά από δύο γεγονότα που προφανώς δεν είναι άσχετα –το πρώτο είναι το γεγονός ότι την Τετάρτη, ολοκληρώθηκαν πλήρως οι εξειδικευμένες έρευνες αλλά και οι επί τόπου ετοιμασίες στους στόχους «Δελφίνη», «Ανθεία» και «Γλαύκος», που όπως όλα δείχνουν αυξάνουν την αισιοδοξία για επιτυχή αποτελέσματα. Το δεύτερο γεγονός είναι οι προχθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ, με προειδοποιήσεις προς την Τουρκία για τυχόν παρενοχλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, το εξειδικευμένο ερευνητικό πρόγραμμα της ExxonMobil στους στόχους πιθανών κοιτασμάτων στο τεμάχιο «10» και συγκεκριμένα στο ανατολικό μισό της έκτασης του τεμαχίου, ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης.

Οι έρευνες αυτές, εκ των οποίων το πρώτο στάδιο αφορούσε μελέτες για περιβαλλοντικά θέματα και τυχόν ναυάγια ή άλλα συναφή ευρήματα, ξεκίνησαν στις αρχές Μαρτίου και συνεχίστηκαν με μικρές διακοπές, ώστε να μελετηθούν τα ευρήματα κάθε κύκλου ερευνών, μέχρι και αυτή την εβδομάδα.

Οι επόμενοι κύκλοι ερευνών επικεντρώθηκαν σε τεχνικά θέματα, μετρήσεις δεδομένων κάτω από τον βυθό και αποτύπωση του βυθού, ώστε να καθοριστούν με ακρίβεια τα σημεία που το γεωτρύπανο θα ακουμπήσει στον βυθό για να ξεκινήσει την κάθε διάτρηση. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα για ένα εκ των δύο στόχων, όλα τα δεδομένα που συλλέχθηκαν, δημιουργούν αρκετή αισιοδοξία για ευρήματα που μπορεί να αλλάξουν αισθητά την ενεργειακή εικόνα, ωστόσο αυτό είναι κάτι που όλοι τονίζουν ότι μόνο με την ολοκλήρωση των γεωτρήσεων θα μπορεί να αποδειχθεί αν ισχύει ή όχι.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης