Ενέργεια

Reuters: Τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια "κλείνουν την πόρτα" στο ιρανικό πετρέλαιο, μεταξύ αυτών και τα ΕΛΠΕ

Reuters: Τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια

ΕΛΠΕ, Total, Eni,  Saras, Repsol Cepsa προετοιμάζονται να σταματήσουν τις αγορές ιρανικού πετρελαίου μετά την επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με το Reuters

Τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια περιορίζουν τις αγορές πετρελαίου από το Ιράν, «κλείνοντας την πόρτα» στο ένα πέμπτο των εξαγωγών αργού του μέλους του ΟΠΕΚ, μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τεχεράνη οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην Τεχεράνη.
Σύμφωνα με το Reuters αν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν ακολούθησαν την Ουάσιγκτον δημιουργώντας νέες κυρώσεις, οι τράπεζες, οι ασφαλιστές και οι πλοιοκτήτες αποσύρουν σταδιακά τους δεσμούς με το Ιράν υπό την πίεση των κυρώσεων των ΗΠΑ, καθιστώντας το εμπόριο με την Τεχεράνη περίπλοκο και επικίνδυνο.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Trump  στις 4 Μαΐου, ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία μεταξύ Ιράν και παγκόσμιων δυνάμεων το 2015 και να επαναφέρει τις κυρώσεις στην Τεχεράνη.
Οι κυρώσεις για τον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν θα τεθούν σε ισχύ μετά από μια περίοδο 180 ημερών που λήγει στις 4 Νοεμβρίου.
"Δεν μπορούμε να αψηφήσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες", δήλωσε  αξιωματούχος της ιταλικής Saras, η οποία εκμεταλλεύεται το διυλιστήριο Sarroch δυναμικότητας 300.000 βαρελιών ανά ημέρα (bpd) στη Σαρδηνία.
Ο Saras, εξετάζει τον καλύτερο τρόπο να σταματήσει την αγορά του ιρανικού πετρελαίου εντός των επιτρεπόμενων 180 ημερών, δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας: "Δεν είναι σαφές τι μπορεί να κάνει η αμερικανική κυβέρνηση, αλλά στην πράξη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα".
Η πτώση του εμπορίου πετρελαίου μεταξύ του Ιράν και της Ευρώπης θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες των ευρωπαίων υπογραφόντων της πυρηνικής συμφωνίας - Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας - για τη διάσωση της συμφωνίας.
Εταιρείες συμπεριλαμβανομένων  της γαλλικής Total, των ιταλικών Eni και Saras, των ισπανικών Repsol και Cepsa καθώς και της ελληνικής Hellenic Petroleum (ΕΛΠΕ), προετοιμάζονται να σταματήσουν τις αγορές ιρανικού πετρελαίου μετά την επιβολή κυρώσεων.
Αυτά τα διυλιστήρια αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών αγορών ιρανικού αργού, το οποίο ανέρχεται περίπου το ένα πέμπτο των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας.
Οι πωλήσεις πετρελαίου του Ιράν σε αλλοδαπούς αγοραστές ήταν κατά μέσο όρο περίπου 2,5 εκατομμύρια bpd τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters και της Eurostat. Το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών πηγαίνει στην Ασία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης