Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το βραβείο του Greek Energy Forum για την πράσινη ενέργεια απέσπασε το έργο «Τήλος»

Το βραβείο του Greek Energy Forum για την πράσινη ενέργεια απέσπασε το έργο «Τήλος»

Το «TILOS Project» είναι ο πρώτος στην Ευρώπη υβριδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, με υπογεγραμμένη Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας

Το βραβείο του Greek Energy Forum στον τομέα της πράσινης ενέργειας απέσπασε εφέτος το έργο "Τήλος" (TILOS Project), που αφορά στην ανάπτυξη έξυπνου συστήματος ηλεκτροδότησης του νησιού με συνδυασμό ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας.

Το «TILOS Project» είναι ο πρώτος στην Ευρώπη υβριδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, με υπογεγραμμένη Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας. Αποτελεί ιδιωτική επένδυση, την οποία χρηματοδοτεί με ίδια κεφάλαια της τάξης των 2,5 έως 3 εκατομμυρίων ευρώ ο ενεργειακός όμιλος EUNICE Energy Group (EEG).

Αποτελείται από μια ανεμογεννήτρια ισχύος 800 κιλοβάτ, φωτοβολταϊκό 160 κιλοβάτ και μπαταρία με αποθηκευτική ικανότητα 2,4 μεγαβατωρών που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του νησιού σε περίοδο χαμηλής ζήτησης μέχρι και για 1,5 ημέρα.

Εκτιμάται ότι συνολικά στη διάρκεια του έτους το έργο θα καλύπτει το 80 - 85 % των αναγκών του νησιού ενώ θα υπάρχουν ημέρες και ώρες που το σύνολο της ζήτησης της Τήλου θα καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές και θα υπάρχει περίσσεια ενέργειας η οποία θα διοχετεύεται στην Κω μέσω της υπάρχουσας υποβρύχιας διασύνδεσης.

Έχει ήδη ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του υβριδικού ενεργειακού έργου στην Τήλο και προετοιμάζεται η φάση πλήρους και κανονικής λειτουργίας, οπότε εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες 320 περίπου νοικοκυριών. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή πετρελαϊκού σταθμού στην Κω μπορεί να μειωθεί κατά 1200 μεγαβατώρες ετησίως, περιορίζοντας αντίστοιχα την κατανάλωση μαζούτ κατά 220 τόνους το χρόνο και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 750 τόνους.

Το έργο απέσπασε πέρυσι το βραβείο του Ενεργειακού Νησιού καθώς και το Βραβείο των Πολιτών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ανάπτυξης.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης