Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αυστηρό μήνυμα του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ προς Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ

Αυστηρό μήνυμα του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ προς Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ

Ισχυρότερη παρουσία στη Μεσόγειο σχεδιάζουν να οικοδομήσουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον κ. Μίτσελ

Το μήνυμα ότι τυχόν παρενόχληση των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία δεν είναι κάτι που οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν να περάσει απαρατήρητο, έστειλε προς την Άγκυρα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ, μιλώντας την Τρίτη στην δεξαμενή σκέψης της Ουάσινγκτον, Heritage Foundation.

«Ήμασταν ξεκάθαροι στο μήνυμά μας προς Τούρκους επισήμους ότι η παρενόχληση πλωτών γεωτρυπάνων στην ΑΟΖ της Κύπρου δεν είναι κάτι που θα επιτρέψουμε να περάσει απαρατήρητο και για το οποίο δεν θα μιλήσουμε», είπε  ο κ. Μίτσελ, που στην ομιλία του υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να οικοδομήσουν μια ισχυρότερη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στην Κύπρο σημείωσε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για να οικοδομήσουν μία ισχυρότερη σχέση, ιδίως στους τομείς της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της ασφάλειας.

«Υπάρχουν πολλά που κάνουμε, για παράδειγμα για την ρωσική παραπληροφόρηση», ενώ χαρακτήρισε πολύ γνωστό θέμα τα ρωσικά χρήματα στην Κύπρο.

Αναλύοντας περαιτέρω την αμερικανική προσέγγιση για την Κύπρο, είπε πως οι ΗΠΑ εργάζονται μαζί της ως ευπαθή χώρα η οποία χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή από τη Δύση, ενώ συνεχίζει τη διαδικασία προς μια διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία.

«Μία πτυχή αυτού είναι οικοδομώντας μέσω της προϋπάρχουσας βάσης της πολύ ισχυρής συνεργασίας αντιτρομοκρατικής συνεργασίας με την Κύπρο», πρόσθεσε.

Παράλληλα, προανήγγειλε επιστροφή των Αμερικανών με εμπλοκή στο Κυπριακό το Φθινόπωρο.

«Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε ειδικά για την Κύπρο είναι να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στη διαδικασία προς μια διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία. Αυτό παραμένει προτεραιότητα. Είμαστε πολύ ενεργά εμπλεκόμενοι και θα επιστρέψουμε το φθινόπωρο».

Για την Τουρκία, ο Αμερικανός επίσημος είπε πως οι ΗΠΑ εργάζονται αποφασιστικά για να σταθεροποιήσουν τη σχέση τους και να κρατήσουν τη χώρα σε δυτική τροχιά.

«Μια μεγάλη παραβίαση αυτής της σχέσης θα προκαλέσει καταστροφή πολλών γενεών στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Σε μακροπρόθεσμη βάση, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στην περιοχή με βάρος να αντισταθμίσει το Ιράν. Είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ με νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά της, συμπεριλαμβανομένων πολλών που μοιραζόμαστε και πρέπει να βοηθήσουμε να αντιμετωπιστούν».

Χαρακτήρισε επίσης κρίσιμο το ρόλο της στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και στο μεταναστευτικό και έναν εταίρο στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

«Την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να σιωπούμε όταν οι Τούρκοι ηγέτες περιορίζουν τις δημοκρατικές ελευθερίες και το κράτος δικαίου», είπε, ενώ αναφέρθηκε και στη ρητορική της Άγκυρας κατά του Ισραήλ και τις πολιτικές που ασκεί σε βάρος γειτόνων της, εταίρων και συμμάχων.

«Επιδιώξαμε να σταθεροποιήσουμε τη σχέση μας με συγκεκριμένους βραχυπρόθεσμους στόχους, πιέζοντας για την απελευθέρωση Αμερικανών κρατουμένων, αποτρέποντας την αγορά των ρωσικών S-400 και δημιουργώντας μηχανισμό για να αποφύγουμε τη σύγκρουση των δυνάμεών μας στη Συρία», είπε.

Για τους S-400 ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών είπε πως έχει καταστεί σαφές σε όλες τις επαφές με τους Τούρκους αξιωματούχους ότι αν αποφασίσουν να προχωρήσουν με την αγορά τους, θα υπάρξουν συνέπειες.

«Μία από αυτές τις συνέπειες διευκρινίζεται με σαφήνεια στη νομοθεσία CAATSA (ΣΣ κυρώσεων). Και δεν χρειάζεται να το αναλύσω. Η θέση μας εξακολουθεί να είναι ότι θα υπακούσουμε το νόμο. Από την τουρκική σκοπιά, θα πρέπει να αναμένουν ότι εάν προχωρήσουν με μια εξελιγμένη ρωσική πλατφόρμα όπλων, μπορούν να περιμένουν ότι θα επηρεάσουν τη συμμετοχή τους σε στρατιωτικά προγράμματα των ΗΠΑ και νομίζω ότι αυτό περιλαμβάνει τα F-35».

Αποκαλύπτοντας ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για να βάλουν στη θέση τους τα κομμάτια του παζλ για μια ισχυρότερη αμερικανική στρατηγική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε πως «καλλιεργούν την Ελλάδα ως ένα αγκυροβόλιο σταθερότητας στο Ανατολικό Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια».

«Παράλληλα, εργαζόμαστε για να θέσουμε τα κομμάτια στη θέση τους για μια ισχυρότερη αμερικανική στρατηγική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Με την Ελλάδα είχαμε ήδη ξεκινήσει μια στενότερη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας με την προηγούμενη (αμερικανική) κυβέρνηση, την οποία τώρα οικοδομούμε».

Για τα Βαλκάνια, μίλησε για τη βοήθεια που προσφέρουν οι ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής και σε συντονισμό με την ΕΕ εργάζονται για την οικοδόμηση μεγαλύτερης σταθερότητας.

Για τη διαφορά Ελλάδας-Σκοπίων, είπε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαδραματίζουν έναν αθόρυβο ρόλο, «αλλά, μαζί με την ΕΕ και τη Γερμανία, ενθαρρύνουν την επίλυση αυτού του αδιεξόδου, ώστε να δούμε την πΓΔΜ να γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ».

 

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης