Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η WWF Ελλάς με την αδειοδότηση της λιγνιτικής μονάδας Μελίτη ΙΙ

Η WWF Ελλάς με την αδειοδότηση της λιγνιτικής μονάδας Μελίτη ΙΙ

Η κίνηση αυτή του ΥΠΕΝ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη χθεσινή ανακοίνωση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Κοζάνη για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης που θα στηρίξει τη στροφή της οικονομίας των λιγνιτικών περιοχών της χώρας σε συγκεκριμένες, βιώσιμες κατευθύνσεις

"Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι ο δρόμος για την αξιοποίηση του λιγνίτη στην Ελλάδα έφτασε στο τέλος του" δήλωσε ο Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος τομέα ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής WWF Ελλάς σχετικά με την αδειοδότηση της νέας λιγνιτικής μονάδας Μελίτη ΙΙ.
«Mία μέρα πριν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το ΥΠΕΝ ποδοπατά κάθε έννοια περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και κοινής λογικής αδειοδοτώντας και δεύτερη νέα λιγνιτική μονάδα στη Μελίτη της Φλώρινας. Με δεδομένο ότι ουδείς σήμερα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και του πρόεδρου της ΔΕΗ, αμφισβητεί ότι η κατασκευή και λειτουργία νέων λιγνιτικών μονάδων είναι οικονομικά αδιέξοδη, η εμμονή στη Μελίτη ΙΙ είναι ακατανόητη.  
Η κίνηση αυτή του ΥΠΕΝ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη χθεσινή ανακοίνωση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Κοζάνη για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης που θα στηρίξει τη στροφή της οικονομίας των λιγνιτικών περιοχών της χώρας σε συγκεκριμένες, βιώσιμες κατευθύνσεις.
Ένα βήμα εμπρός, δύο πίσω λοιπόν.
 Από τη μία η κυβέρνηση ανακοινώνει την επούλωση των πληγών που δημιουργεί η εξόρυξη και καύση λιγνίτη, και από την άλλη ανοίγει νέες, στρώνοντας τον δρόμο για την κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας.
Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι ο δρόμος για την αξιοποίηση του λιγνίτη στην Ελλάδα έφτασε στο τέλος του. Η μόνη λογική οδός είναι αυτή της ματαίωσης κάθε σχεδίου για νέες λιγνιτικές μονάδες με ταυτόχρονη δέσμευση για απεξάρτηση από τον λιγνίτη ως τις αρχές της δεκαετίας του 2030.»


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης