Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου του Κλειστού Κολυμβητηρίου Ιωαννίνων

Ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου του Κλειστού Κολυμβητηρίου Ιωαννίνων

Η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας θα υπερβεί τις 230.000 ευρώ κατ’ έτος

Υπεβλήθη από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προς το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ο πλήρης φάκελος για την ένταξη της ενεργειακής αναβάθμισης του Κλειστού Κολυμβητηρίου Ιωαννίνων (ΠΕΑΚΙ) στο πρόγραμμα "Ενεργειακή Αναβάθμιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας σε Αθλητικές Εγκαταστάσεις", το οποίο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το ΕΣΠΑ.
Ο συγκεκριμένος φάκελος συνολικού προϋπολογισμού 1.460.395 € + Φ.Π.Α. περιλαμβάνει εγκατάσταση σύγχρονων τεχνολογιών, όπως φωτοβολταϊκό σταθμό, αντλίες θερμότητας, νέο φωτισμό LED και συστήματα εξαερισμού και θερμομόνωσης.
Το κολυμβητήριο θα μετατραπεί σε μια απολύτως αυτόνομη ενεργειακά εγκατάσταση και η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας θα υπερβεί τις 230.000 ευρώ κατ’ έτος.
 Επιπρόσθετα θα μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 775 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Είναι η πρώτη φορά που η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού από ιδρύσεως της με το νεοσύστατο Τμήμα Ενεργειακής Αναβάθμισης, ολοκληρώνει και υποβάλλει ώριμη πρόταση ένταξης δημόσιας αθλητικής εγκατάστασης για 100% χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Η υποβολή του φακέλου έγινε σε αγαστή συνεργασία με την Επιτροπή Διοίκησης του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων, ο δε Δήμος Ιωαννιτών συνέβαλε με την παραχώρηση δημοτικής έκτασης για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού σταθμού.
Η παρέμβαση απεμπλέκει πλήρως το κολυμβητήριο από το πετρέλαιο εγκαθιστώντας αερόψυκτες αντλίες θερμότητας, ο εσωτερικός και εξωτερικός φωτισμός αντικαθίσταται πλήρως με LED, αντικαθίσταται το σύστημα εξαερισμού καθώς και τα πάνελ οροφής, επιπλέον τοποθετείται σύστημα αντιστάθμισης ισχύος 49,6kVAr και σύστημα ενεργειακής διαχείρισης κτιρίου. Σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, το κολυμβητήριο θα καταστεί ένα από τα πιο σύγχρονα της χώρας.
Αν η πρόταση έχει θετική έκβαση, το ΠΕΑΚΙ θα είναι ο μικρότερος φορέας (ίσως και ο μοναδικός) του δημοσίου στην Ήπειρο που θα έχει εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 400kWp σε πρόσφατα παραχωρημένη έκταση από το Δήμο Ιωαννιτών.
«Τα Γιάννενα και η Ήπειρος βγαίνουν από τον χάρτη της αθλητικής απομόνωσης στην πιο δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία των τελευταίων 40 ετών, αποδεικνύοντας με ιδιαίτερη έμφαση πως όταν κυριαρχεί η χρηστή διοίκηση, ο προγραμματισμός, οι προτεραιότητες, η ισονομία και η δικαιοσύνη γίνονται πράγματα που η κοινωνία είχε ανάγκη για δεκαετίες ολόκληρες,» αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα στη σχετική ανακοίνωση του ΠΕΑΚ Ιωαννίνων.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης