Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υπό έλεγχο η κρίση μετά το limit up των τιμών - Εισαγωγές από την Βουλγαρία - Στις 26/12 έρχεται το αλγερινό LNG

Υπό έλεγχο η κρίση μετά το limit up των τιμών - Εισαγωγές από την Βουλγαρία - Στις 26/12 έρχεται το αλγερινό LNG
'Επιασαν τόπο οι παρεμβάσεις της ΡΑΕ
Επανέρχεται η ισορροπία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. 
Χθες η Οριακή Τιμή Συστήματος "χτύπησε" limit up (300ευρώ/μεγαβατώρα), λόγω της ανησυχίας για τις εξελίξεις αλλά και της αυξημένης ζήτησης που στις 8 το βράδυ (22/12) έφθασε στα 8.500 MW. 
Αποτέλεσμα ήταν να πραγματοποιηθούν εισαγωγές φθηνών ποσοτήτων ηλεκτρισμού από την γειτονική Βουλγαρία και να εξισορροπηθεί έτσι η αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, που είχε επηρεάσει τα αποθέματα LNG της Ρεβυθούσας. 
Παράλληλα περιορίστηκαν προσωρινά οι εξαγωγές ηλεκτρισμού τόσο ως αποτέλεσμα της έκκλησης της ΡΑΕ προς τους ηλεκτροπαραγωγούς να αυτοπεριοριστούν για να μην ξεφύγει η κατάσταση, όσο και λόγω της μείωσης της ζήτησης από την Ευρώπη. 
Η κρίση φαίνεται να αποκλιμακώνεται και στη Γαλλία όπου χθες μειώθηκαν σημαντικά οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς περιορίστηκε η ζήτηση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η κρίση που ξεκίνησε από τη Γαλλία με τη μορφή του ελλείμματος ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της προσωρινής διακοπής της λειτουργίας μεγάλου αριθμού πυρηνικών μονάδων, γρήγορα μετατράπηκε σε κρίση φυσικού αερίου, καθώς η Γαλλία "τράβηξε" σχεδόν το σύνολο των spot φορτίων αερίου που βρίσκονταν στη Μεσόγειο. 
Αυτός εξάλλου ήταν και ο λόγος που στην Ελλάδα, η ΔΕΠΑ αλλά και οι ιδιώτες προμηθευτές αερίου, δεν μπόρεσαν να βρουν φορτία LNG στην ελεύθερη αγορά για να καλύψουν τις εγχώριες ανάγκες. 
Το συγκεκριμένο ζήτημα αντιμετωπίστηκε σε κάποιο βαθμό με την εισαγωγή αυξημένων ποσοτήτων από την Αλγερία κατόπιν σχετικών συνεννοήσεων της ΔΕΠΑ, ωστόσο τα αποθέματα της Ρεβυθούσας βρέθηκαν στο κάτω όριο ασφαλείας, γεγονός που προκάλεσε και την ανησυχία.  
Πάντως μετά και τις αλλεπάλληλες συσκέψεις της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων φαίνεται ότι λειτούργησε αποτελεσματικά η συνεργασία των δυο διαχειριστών των δικτύων δηλαδή του ΔΕΣΦΑ και του ΑΔΜΗΕ, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι ήταν σε συνεχή επικοινωνία.
Το βράδυ μάλιστα έγινε σύσκεψη και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να ενημερωθεί ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης. 
Έτσι δεν χρειάστηκε να κηρυχθεί επισήμως μετάβαση στο δεύτερο επίπεδο συναγερμού (πορτοκαλί συναγερμός), αλλά ζητήθηκε ο αυτοπεριορισμός των εμπλεκομένων οι οποίοι και ανταποκρίθηκαν. 
Σημαντικό ήταν και ο ρόλος της ΔΕΗ η οποία έθεσε σε λειτουργία μονάδες λιγνίτη και υδροηλεκτρικά συμβάλλοντας έτσι στην εξισορρόπηση της εγχώριας αγοράς. 
Με βάση αυτά τα δεδομένα η Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016 θεωρείται ότι θα είναι μια ημέρα που δεν θα επιφυλάξει αρνητικές εκπλήξεις.
Όσο για το πλοίο με το αλγερινό φορτίο φυσικού αερίου (130.000 κ. μ. που συμφώνησε η ΔΕΠΑ με την αλγερινή Sonatrach θα μπορεί να τροφοδοτήσει το σύστημα μετά την Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016 αφού λόγω θαλασσοταραχής δεν έχει αποπλεύσει από το Αλγέρι.

Νωρίτερα το Worldenergynews έγραφε:

  Ελεγχόμενο παραμένει το επίπεδο του συναγερμού
(Upd) Προσωρινή λύση, με την ΔΕΗ να καλείται για μια ακόμα φορά να καλύψει το ενδεχόμενο έλλειμμα επάρκειας του ηλεκτρικού συτήματος, ήταν η κατάληξη της πρωινής συνεδρίασης της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων.
Επί της ουσιάς δεν ελήφθη απόφαση από τη ΡΑΕ για αύξηση του επιπέδου συναγερμού, αλλά ζητήθηκε προφορικά από τη ΔΕΗ κατά τη διάκρεια της σύσκεψης, να έχει σε ετοιμότητα τις μονάδες "Λαύριο 5" και "Κομοτηνή" οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με πετρέλαιο αντί του φυσικού αερίου.
Ωστόσο για να γυρίσουν οι δυο μονάδες σε πετρέλαιο θα πρέπει να έχει κυρηχθεί "κόκκινος συναγερμός" κάτι το οποίο απέχει πολύ από την παρούσα κατάσταση.
Πάντως η ΔΕΗ που ήδη είχε σε ετοιμότητα τις λιγνιτικές μονάδες της φαίνεται ότι σήμερα τις έχει εντάξει στο σύστημα, όπως επίσης έχει θέσει σε λειτουργία και κάποια από τα υδροηλεκτρικά της.
Σημειώνεται ότι η Elpedison που διαθέτει μονάδα καύσης φυσικού αερίου και πετρελαίου δεν λαμβάνει αποζημίωση ως παραγωγός τελευταίου καταφυγίου και ως εκ τούτου δεν υποχρεούται να γυρίσει τη μονάδα της σε καύση πετρελαίου ούτε στην περίπτωση του κόκκινου συναγερμού, ενώ έχει κάνει και αντίστοιχη νομική προσφυγή.
Επίσης η ΡΑΕ ζήτησε προφορικά από τους ιδιώτες παραγωγούς που διαθέτουν μονάδες φυσικού αερίου να περιορίσουν καλή τι πίστη τμήμα της παραγωγή τους ώστε να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Η αγορά τηρεί στάση αναμονής και είναι πιθανό, αν η κρίση δεν καταλαγιάσει η άνοδος της Οριακής Τιμής Ρεύματος να προσδιορίσει τις εξελίξεις.
Πάντως αν το πρόβλημα διογκωθεί ανεξέλεγκτα στην ακραία του διάσταση θα υπάρξουν αποφάσεις για περικοπές εκ περιτροπής,που δεν θα είναι και η καλύτερη λύση.

Πού κατέληξε η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων

Χωρίς επί του παρόντος να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό της ζήτησης φυσικού αερίου έληξε η πρωινή σύσκεψη της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του ενεργειακού συστήματος της χώρας.
Οι εμπλεκόμενοι που συνεδρίασαν τόσο χθες το βράδυ, όσο και σήμερα το πρωί υπό τον συντονισμό της ΡΑΕ, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, προκειμένου να παρέμβουν εφόσον επιδεινωθεί η κατάσταση.
Έτσι, αυτή τη στιγμή το σύστημα παραμένει στο 1ο επίπεδο συναγερμού, δηλαδή της έγκαιρης προειδοποίησης, ενώ υπάρχουν δύο ακόμη επίπεδα, ο "πορτοκαλί" και ο "κόκκινος" συναγερμός.
Οι επιπλέον ποσόστητες φυσικού αερίου που έχει εξασφαλίσει η ΔΕΠΑ από το Αλγέρι, εφόσον παραδοθούν όπως έχει προγραμματιστεί στις 24 Δεκεμβρίου, εκτιμάται ότι επί του παρόντος αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.
Έτσι μέχρι στιγμής η ΡΑΕ δεν έχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων περιορισμού της ζήτησης, που θα ξεκινούσε με μείωση της παροχής αερίου προς τη βιομηχανία και ειδικά την ηλεκτροπαραγωγή.
Η ΡΑΕ ζήτησε από τους συμμετέχοντες στην αγορά να αυτοπεριοριστούν, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του ενεργειακού συστήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ έχει αυξήσει την παραγωγή από τα υδροηλεκτρικά της.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το worldenergynews.gr, η χθεσινοβραδινή σύσκεψη (21/12) που συγκλήθηκε από τη ΡΑΕ με τη συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των φορέων του ενεργειακού συστήματος της χώρας, δεν κατέληξε στη λήψη αποφάσεων, αλλά διαπιστώθηκε ότι οι πιέσεις πλέον είναι ισχυρές κυρίως στο σύστημα φυσικού αερίου, παρά την εισαγωγή επιπλέον ποσοτήτων LNG από τη ΔΕΠΑ.
Σε ότι αφορά τον ηλεκτρισμό η ΔΕΗ διατηρεί σε πλήρη ετοιμότητα το σύνολο των λιγντικών μονάδων παραγωγής και διαβεβαιώνει ότι μπορεί να καλύψει πλήρως την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά λόγω των εορτών, αλλά και των χαμηλών θερμοκρασιών.
Στο φυσικό αέριο όμως, υπάρχει προβληματισμός για το ύψος των αποθεμάτων ασφαλείας της Ρεβυθούσας, τα οποία βρίσκονται στο κάτω όριο τους και οι ποσότητες που θα παραληφθούν τις επόμενες ημέρες καλύπτουν την αυξημένη ζήτηση έως το τέλος Δεκεμβρίου.
Ο προβληματισμός εξάλλου επιτείνεται λόγω του ότι κάθε Δεκέμβριο μειώνεται ή και σταματάει πλήρως η ροή αερίου από την Τουρκία, αφού η Botas καλύπτει κατά προτεραιότητα τις αυξημένες ανάγκες της τουρκικής αγοράς.
Το ζήτημα που έχει ανακύψει αφορά το σύνολο του ενεργειακού συστήματος της Κεντρικής Ευρώπης και οφείλεται στο γεγονός ότι από τα τέλη Νοεμβρίου η  Γαλλία απέσυρε προσωρινά σχεδόν τις μισές από τις 24 πυρηνικές μονάδες παραγωγής ρεύματος που διαθέτει.
Για την κάλυψη των αναγκών της η Γαλλία αύξησε τις εισαγωγές από την Ιταλία, η οποία με τη σειρά της απευθύνθηκε στις χώρες της Βαλκανικής και την Ελλάδα.
Έτσι τον τελευταίο μήνα οι ελληνικές μονάδες παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο τόσο της ΔΕΗ, όσο και κυρίως των ιδιωτών παραγωγών (Elpedison, Ήρων και Protergia) δουλεύουν στο φουλ και εξάγουν ρεύμα προς την Ιταλία μέσω του ελληνοιταλικού καλωδίου.
Αποτέλεσμα αυτού είναι η αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, με τη ΔΕΠΑ να έχει προχωρήσει στην εισαγωγή επιπλέον ποσοτήτων LNG από την Αλγερία, πέραν της επίσπευσης του χρόνου παραλαβής των συμβατικών ποσοτήτων.
Συγκριμένα κατόπιν συνεχών συνεννοήσεων του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Θεόδωρου Κιτσάκου με τους Αλγερινούς επισπεύθηκε η παράδοση ενός φορτίου 74.000 κ.μ. LNG από την αλγερινή Sonatrach στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ κανονικά επρόκειτο να παραδοθεί στις 28 Δεκεμβρίου.
Εν συνεχεία κατέφθασε εμβόλιμα στη Ρεβυθούσα έκτακτο φορτίο LNG επιπλέον 74.000 κ.μ., από την ίδια εταιρία στις 17 Δεκεμβρίου, ενώ η ΔΕΠΑ έχει ήδη παραγγείλει άλλα 130.000 κ.μ. LNG από τη Sonatrach, τα οποία θα παραδοθούν στις 24 Δεκεμβρίου αντί της 26ης Δεκεμβρίου, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.
Αν και μέχρι σήμερα δεν έχει παρατηρηθεί πρόβλημα στο ελληνικό σύστημα, η ανησυχία υπάρχει και σύμφωνα με πληροφορίες η ΡΑΕ φέρεται να ζήτησε από τη ΔΕΠΑ να περιορίσει τις ποσότητες αερίου που πουλά στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς.
Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως θα χρειαστεί να ληφθεί απόφαση από την ίδια τη Ρυθμιστική Αρχή, καθώς η ΔΕΠΑ ως εμπορική εταιρία καλύπτει εφόσον έχει τη δυνατότητα, το σύνολο της ζήτηση των πελατών της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης