Ενέργεια

Κύπρος - Ο λόγος της αύξησης 9,5% στους λογαριασμούς της ΑΗΚ

Κύπρος - Ο λόγος της αύξησης 9,5% στους λογαριασμούς της ΑΗΚ

Να σημειωθεί πάντως ότι οι τιμές οικιακής ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων όλων των φόρων και των εισφορών στην Κύπρο ανήλθαν σε €18,3 (μέση τιμή ανά 100 kWh) στο 2ο εξάμηνο του 2017, ή 20,7 ΜΑΔ (μονάδα αγοραστικής δύναμης)

Για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΑΗΚ μίλησε στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου.

 

Συγκεκριμένα η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ εξήγησε ότι οι αυξήσεις στους λογαριασμούς οφείλονται στις αυξήσεις στις τιμές της πρώτης ύλης, τα υγρά καύσιμα. Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η κατάσταση θα βελτιωθεί με την εισαγωγή του Φυσικού Αερίου και την αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

Όπως αναφέρεται στο sigmalive, όσον αφορά στα έργα που θα βοηθήσουν την κατάσταση αναφέρθηκε στην προώθηση της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών, παραθέτοντας παραδείγματα αυτών των έργων.

 

Όσον αφορά στις διατιμήσεις, τόνισε ότι είναι πλήρως ελεγχόμενες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου .

 

Επίσης, αναφέρθηκε στην έκθεση της Eurostat, η οποία κάνει σύγκριση των τιμών για το β’ εξαμήνου του 2016 με το β’ εξάμηνο του 2017 και τόνισε ότι η Κύπρος βρίσκεται πιο κάτω από τον μέσο όρο των 28 της ΕΕ.

 

Να σημειωθεί πάντως ότι οι τιμές οικιακής ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων όλων των φόρων και των εισφορών στην Κύπρο ανήλθαν σε €18,3 (μέση τιμή ανά 100 kWh) στο 2ο εξάμηνο του 2017, ή 20,7 ΜΑΔ (μονάδα αγοραστικής δύναμης), σημειώνοντας αύξηση κατά 12,6% στο 2ο μισό του 2017 σε σύγκριση με το 2ο μισό του 2016 και από αυτή την τιμή το 22% ήταν το μερίδιο των φόρων και των εισφορών, σύμφωνα με τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αύξηση αυτή ήταν η υψηλότερη στην ΕΕ.

 

Τέλος, η Χριστίνα Παπαδοπούλου ανέφερε ότι εάν συνεχιστούν οι αυξήσεις στα υγρά καύσιμα, θα έχουν αντίκτυπο και στις τιμές στους λογαριασμούς της ΑΗΚ.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης