Ενέργεια

Επιταχύνει ο ΑΔΜΗΕ τις διαδικασίες της Γ΄ φάσης της διασύνδεσης Κυκλάδων – Τον Ιούνιο τα τεύχη δημοπράτησης

Επιταχύνει ο ΑΔΜΗΕ τις διαδικασίες της Γ΄ φάσης της διασύνδεσης Κυκλάδων – Τον Ιούνιο τα τεύχη δημοπράτησης


Στόχος του διαχειριστή είναι να αποπερατωθεί το έργο το 2020, δύο χρόνια νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δρομολόγηση και της Γ΄ φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, με την οποία θα διασφαλισθεί η επαρκής τροφοδοσία από το ηπειρωτικό σύστημα της Σύρου, της Πάρου, της Τήνου, της Μυκόνου και της Νάξου, αλλά και των υπόλοιπων νησιών που έως πρόσφατα ανήκαν στα αντίστοιχα αυτόνομα συστήματα.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΑΔΜΗΕ θα δημοσιεύσει μέσα στον Ιούνιο τα τεύχη δημοπράτησης για τους διεθνείς διαγωνισμούς των επιμέρους υποέργων, ώστε όπως έχει ήδη ανακοινώσει η αποπεράτωσή τους να επισπευσθεί κατά δύο χρόνια, σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν.
Τα υποέργα αφορούν την πόντιση δεύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου για τη σύνδεση της Σύρου με το Λαύριο, ενώ η ολοκλήρωσή τους θα σηματοδοτήσει το τέλος του project της ηλεκτρικής διασύνδεσης των κυκλαδίτικων νησιών.
Η Γ΄ και τελική φάση του project έχει προϋπολογισμό 102 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, θα ήταν έτοιμη το 2022.
Ωστόσο, ο Διαχειριστής αποφάσισε να υλοποιηθεί πιο γρήγορα, ώστε να έχει αποπερατωθεί το 2020.
Μία απόφαση που, σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, Μάνου Μανουσάκη, ελήφθη γιατί ο Διαχειριστής έκρινε πως είναι αναγκαίο να επιταχυνθούν οι διασυνδέσεις, καθώς αναμένεται αύξηση κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, στο πλαίσιο της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλη υλοποίηση των δύο φάσεων του έργου 

Η επιτάχυνση της Γ΄ φάσης σημαίνει πως τα συγκεκριμένα έργα θα «τρέξουν» σε μεγάλο βαθμό παράλληλα με τη Β΄ φάση της διασύνδεσης, για την οποία ο ΑΔΜΗΕ έχει σχεδόν ολοκληρώσει την  αξιολόγηση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών που κατατέθηκαν στους διαγωνισμούς για την υλοποίησή της.
Στη Β΄ φάση περιλαμβάνεται αφενός η ένταξη της Νάξου στο σύμπλεγμα των νησιών που θα ηλεκτροδοτούνται μέσω του ηπειρωτικού συστήματος, αφετέρου η αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων Άνδρου -Τήνου και Άνδρου - Λιβαδιού (Εύβοια).
Αν και η αποπεράτωσή της θα ενισχύσει την αξιοπιστία της τροφοδοσίας των νησιών με ρεύμα, μόνο μετά την πόντιση και του δεύτερου καλωδίου Σύρος - Λαύριο θα είναι βέβαιο πως δεν θα ανακύψει κανένα πρόβλημα εφοδιασμού των κυκλαδίτικων νησιών για όλες τις λειτουργικές συνθήκες, ανάλογα και με την εξέλιξη της κατανάλωσής τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης