Ενέργεια

Καταγγελίες Μανιάτη και ΠΑΣΥΔΙΠ για το "Εξοικονομώ ΙΙ"

Καταγγελίες Μανιάτη και ΠΑΣΥΔΙΠ για το

Σύμφωνα με τις καταγγελίες ευνοείται σκανδαλωδώς μία συγκεκριμένη εταιρεία παραγωγής πετροβάμβακα, αποκλείοντας τα αφρώδη θερμομονωτικά υλικά, που παράγονται από τις 30 ελληνικές επιχειρήσεις

Σε καταγγελιές για το πρόγραμμα "Εξοικονομώ ΙΙ" προχώρησαν τόσο ο Βουλευτής Αργολίδας της ΔΗΣΥ, καθ. Γιάννης Μανιάτης όσο και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης.
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης (ΠΑΣΥΔΙΠ) καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις που οδήγησαν στο κείμενο Προεδρικού διατάγματος (Π.Δ. 41/2018) για τον Κανονισμό Πυροπροστασίας Κτιρίων με το οποίο, χωρίς καμία τεκμηρίωση, με εξόφθαλμες αλλαγές στοιχείων του – προς διαβούλευση - κειμένου και εκτός ευρωπαϊκών προτύπων, ευνοείται ένας(!) συγκεκριμένος παραγωγός και ένας(!) εισαγωγέας, αποκλείονται τα αφρώδη θερμομονωτικά που παράγονται από αμιγώς Ελληνικές επιχειρήσεις και δημιουργούνται συνθήκες μονοπωλίου που στρέφονται εις βάρος του καταναλωτη.

Ο κ. Μανιάτης

Ο Βουλευτής Αργολίδας της ΔΗΣΥ, καθ. Γιάννης Μανιάτης,  κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας,κ. Γ. Σταθάκη, με θέμα:
"Σκάνδαλο με το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ;
"Κύριε Υπουργέ,
σοβαρότατα ερωτηματικά έχουν δημιουργηθεί με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του νέου Κανονισμού Πυροπροστασίας Κτιρίων, όπως δημοσιεύθηκε στο Π.Δ.41/2018 (ΦΕΚ Α΄ 80/07.05.2018). Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών που εκπροσωπούν τις 70 Επιχειρήσεις του κλάδου, όπου εργάζονται 13.000 εργαζόμενοι και στηρίζουν την παραγωγική κι εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας, το Π.Δ. που δημοσιεύθηκε με ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, δημιουργεί μονοπωλιακές καταστάσεις σε βάρος του Προγράμματος Εξοικονόμησης Ενέργειας, σε βάρος των καταναλωτών και σε βάρος των 30 Βιομηχανιών Διογκωμένης Πολυστερίνης της χώρας, όπου εργάζονται πάνω από 2.000 εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, το Π.Δ. που δημοσιεύθηκε, έρχεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2016/364/ΕΕ, όσο και με το κείμενο που τέθηκε από το ΥΠΕΝ σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές του 2017 και απεστάλη για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Το κείμενο που επεστράφη από το ΣτΕ στο Υπουργείο, πριν 9 μήνες, διαφοροποιήθηκε δραστικά πριν αποσταλεί για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με μεθόδευση η οποία ευνοεί σκανδαλωδώς μία συγκεκριμένη εταιρεία παραγωγής πετροβάμβακα, αποκλείοντας τα αφρώδη θερμομονωτικά υλικά, που παράγονται από τις 30 ελληνικές επιχειρήσεις.
Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται μόνο στην Ελλάδα, αφού σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα τα υλικά κατηγορίας Α2 (πετροβάμβακας) και Β (αφρώδη) δεν διαφοροποιούνται ως προς την αντίδρασή τους στη φωτιά.
Σχετικές καταγγελίες έχουν ήδη γίνει από το Σύνδεσμο Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ), όσο και από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Διογκωμένης Πολυστερίνης (ΠΑΣΥΔΙΠ), στους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Οικονομίας & Ανάπτυξης και Εσωτερικών, καθώς επίσης και στην Πρόεδρο της Επιτροπής Επικαιροποίησης του Κανονισμού Πυροπροστασίας Κτιρίων.
Κύριε Υπουργέ,
Α. Επειδή τα ανωτέρω καταγγελλόμενα είναι εξαιρετικά σοβαρά αναφορικά:
1.    Με τη διαμόρφωση σκανδαλωδών μονοπωλιακών καταστάσεων υπέρ μιας μόνο επιχείρησης και σε βάρος των υπόλοιπων 30 ελληνικών
2.    Με τη δημιουργία σοβαρών κινδύνων κλεισίματος ελληνικών επιχειρήσεων οι οποίες δημιουργούν θέσεις εργασίας και συμβάλλουν αποφασιστικά στην εθνική παραγωγικότητα
3.    Με την αξιοπιστία του Προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ», το οποίο με καθυστέρηση 3,5 ετών, η κυβέρνησή σας επιτέλους δημοσιοποίησε
4.    Με την εμφάνιση ήδη σχετικών φωτογραφικών προκηρύξεων σε δημόσια κτίρια
Β. Επειδή, προκειμένου να διορθωθούν τα παραπάνω, προτιθέμεθα να καταθέσουμε σχετική τροπολογία αντικατάστασης των αντίστοιχων άρθρων του Π.Δ.41/2018, με την αντίστοιχη ορθή διατύπωση, που είχε εισηγηθεί  η Επιτροπή Επικαιροποίησης Κανονισμού Πυροπροστασίας Κτιρίων, που εσείς ο ίδιος είχατε συγκροτήσει,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.    Αληθεύουν τα ανωτέρω καταγγελλόμενα από τις Ενώσεις Χημικών Βιομηχανιών;
2.    Προτίθεται να αποδεχθεί τη σχετική τροπολογία διόρθωσης της σκανδαλώδους μεροληψίας που έχει περιληφθεί στο ανωτέρω Π.Δ. με την αντικατάστασή της από το κείμενο που απεστάλη στο ΣτΕ με βάση την εισήγηση της Επιτροπής του Υπουργείου;


Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης (ΠΑΣΥΔΙΠ)

«Λάθος», ή σκάνδαλο; Καταγγελία μεθοδεύσεων σε κείμενο Π.Δ. που οδηγεί σε μονοπώλιο και σε βάρος της «τσέπης» των καταναλωτών. Τινάζονται στον αέρα οι δράσεις «εξοικονόμησης ενέργειας» στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης (ΠΑΣΥΔΙΠ) καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις που οδήγησαν στο κείμενο Προεδρικού διατάγματος (Π.Δ. 41/2018) για τον Κανονισμό Πυροπροστασίας Κτιρίων με το οποίο, χωρίς καμία τεκμηρίωση, με εξόφθαλμες αλλαγές στοιχείων του – προς διαβούλευση - κειμένου και εκτός ευρωπαϊκών προτύπων, ευνοείται ένας(!) συγκεκριμένος παραγωγός και ένας(!) εισαγωγέας, αποκλείονται τα αφρώδη θερμομονωτικά που παράγονται από αμιγώς Ελληνικές επιχειρήσεις και δημιουργούνται συνθήκες μονοπωλίου που στρέφονται εις βάρος του καταναλωτή.
Ειδικότερα, το σχετικό Π.Δ. που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 7 Μαΐου 2018, περιέχει συγκεκριμένες και στοχευμένες τροποποιήσεις (βλ επισυναπτόμενο 1) σε σχέση με το Σχέδιο Π.Δ. που προέκυψε τόσο από την εθνική όσο και από την ευρωπαϊκή διαβούλευση (στο TRIS, κατά παράβαση της Οδηγίας 2015/1535/ΕΕ)  και χωρίς να ενημερωθεί σχετικά ο ΕΛΟΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η μεθόδευση αυτή είναι πρωτοφανής και ήδη δημιουργούνται μονοπωλιακές συνθήκες υπέρ συγκεκριμένων υλικών όπως είναι ο πετροβάμβακας με προφανή επίπτωση στο κόστος που θα κληθούν να καταβάλουν οι καταναλωτές και οι επαγγελματίες. Ήδη παρατηρείται το φαινόμενο να εμφανίζονται φωτογραφικές προδιαγραφές σε δημόσια έργα! (βλ επισυναπτόμενο 2)
Οι επίμαχες τροποποιήσεις - οι οποίες έγιναν εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς να παρατίθεται οποιαδήποτε αιτιολογία για την μεταβολή - δεν συνάδουν με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 264/2016/ΕΕ, τα συστήματα και τα προϊόντα κατηγορίας Α2 (πετροβάμβακας) και Β είναι ισοδύναμα ως προς την αντίδραση στη φωτιά, συνεπώς ο αποκλεισμός των προϊόντων κατηγορίας Β (αφρώδη) σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ΜΟΝΟ από τον Ελληνικό Κανονισμό Πυροπροστασίας, είναι τεχνικά αβάσιμος και εγείρει πλήθος ερωτηματικών, συνεπώς είναι παράνομος και καταχρηστικός.
Όπως σχολίασε ο κ. Παντελής Πατενιώτης, Γενικός Διευθυντής του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διογκωμένης Πολυστερίνης, «Η προώθηση αποκλειστικά της χρήσης πετροβάμβακα με αυτό τον τρόπο, συνιστά παραλογισμό, ο οποίος οδηγεί στον αποκλεισμό των θερμομονωτικών προϊόντων καταξιωμένων ελληνικών εταιρειών αφρωδών προϊόντων. Κατ επέκταση  δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σε πολλούς άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους κλάδους με την οικοδομή, όπως επιχειρήσεις μονωτικών υλικών, μηχανικούς και εργαζόμενους στις χημικές βιομηχανίες εν γένει. Κι αυτό σε μια χρονική συγκυρία όπου η οικοδομή έχει αρχίσει να ανακάμπτει (ύστερα από χρόνια ύφεσης), βάζει πάλι «φρένο», προκαλώντας αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη του κλάδου της κατασκευής αλλά και για τις θέσεις απασχόλησης. Παράλληλα τα προγράμματα και οι δράσεις «Εξοικονόμησης Ενέργειας» στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στα μεγάλα κτίρια, γίνονται ασύμφορα για τον καταναλωτή και το δημόσιο. H απόσυρση και ανασκευή των επίμαχων διατάξεων του Σχεδίου Π.Δ., επιβάλλεται να γίνει αμέσως, καθώς έχει δημιουργήσει μεγάλη δυσλειτουργία στην αγορά».

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ) από κοινού με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Διογκωμένης Πολυστερίνης (ΠΑΣΥΔΙΠ) έχουν ήδη αποστείλει επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Νικόλαο Τόσκα. (βλ επισυναπτόμενο 3). Αντίστοιχη επιστολή έχει αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. στην οποία καταγγέλλεται η παραβατικότητα των ελληνικών αρχών, καθώς επίσης η δημιουργία μονοπωλιακών συνθηκών στην αγορά, η νομιμότητα του Π.Δ. και οι συνέπειες στην αγορά της Ε.Ε.

Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι τα εξής:
1.    Πως και πότε «αλλοιώθηκε» το αρχικό κείμενο που είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο τον Μάρτιο 2017 στο πλαίσιο της διαβούλευσης και εγκρίθηκε από το TRIS;
2.    Πως προϊόντα που κατατάσσονται στην ίδια κλάση με τα προβλεπόμενα στο Π.Δ. ως προς την αντίδραση στη φωτιά σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, εξαιρούνται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο μόνο από τον Ελληνικό Κανονισμό Πυροπροστασίας;


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης