Ενέργεια

Συνεδριάζει η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων για τις συνέπειες στο ελληνικό σύστημα της γαλλικής κρίσης

Συνεδριάζει η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων για τις συνέπειες στο ελληνικό σύστημα της γαλλικής κρίσης
Στόχος της είναι να αποτιμηθούν οι κίνδυνοι που ενδεχομένως υφίστανται για το ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας από την κρίση που έχει δημιουργηθεί στην Κεντρική Ευρώπη μετά την προσωρινή απόσυρση σημαντικού αριθμού πυρηνικών μονάδων στη Γαλλία.
Την κατάσταση του ενεργειακού συστήματος της χώρας και τις πιθανές αναταράξεις που μπορεί να προκαλέσουν οι αυξημένες εξαγωγές ρεύματος προς την Ευρώπη αποτιμά η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των θεσμικών φορέων του ενεργειακού συστήματος της χώρας.
Η συνεδρίαση βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα και αναμένονται ανακοινώσεις αργότερα το βράδυ.
Στην επιτροπή συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΡΑΕ του ΑΔΜΗΕ του ΔΕΣΦΑ της ΔΕΗ και  της ΔΕΠΑ και στόχος της είναι να αποτιμηθούν οι κίνδυνοι που ενδεχομένως υφίστανται για το ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας από την κρίση που έχει δημιουργηθεί στην Κεντρική Ευρώπη μετά την προσωρινή απόσυρση σημαντικού αριθμού πυρηνικών μονάδων στη Γαλλία.
Το πρόβλημα ξεκίνησε από το γεγονός ότι στις αρχές Νοεμβρίου ετέθη εκτός λειτουργίας πάνω από το ένα τρίτο του πυρηνικού παραγωγικού δυναμικού της Γαλλίας.
Η απόφαση ελήφθη από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Γαλλίας και σχετίζεται με θέματα ποιότητας προμήθειας υλικών, που εντοπίστηκαν με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν ενδελεχείς έλεγχοι.
Κάποιες πληροφορίες πάντως θέλουν το κλείσιμο να σχετίζεται και με λόγους ασφάλειας και πρόληψης απέναντι σε πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα.
Με βάση αυτά τα δεδομένα αλλά και λόγω της αύξησης των εξαγωγών ρεύματος προς την Ιταλία, συνεδριάζουν απόψε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς υπό την ΡΑΕ προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν εάν χρειαστεί μέτρα.
Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν τίθεται ζήτημα επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική αγορά δεδομένου ότι είναι έτοιμες όλες οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ για να καλύψουν τη ζήτηση.  
Πρέπει να σημειωθεί εξάλλου ότι προ ημερών εστάλησαν από το ΔΕΣΦΑ οι πρώτες προειδοποιήσεις, που θέτουν σε εγρήγορση όλους τους συμμετέχοντες της αγοράς, ενώ λαμβάνονται και τα πρώτα μέτρα πρόληψης για την αποτροπή πιθανής ενεργειακής κρίσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης