Ενέργεια

Ενεργειακή αναβάθμιση της Βίλας Αλλατίνι

Ενεργειακή αναβάθμιση της Βίλας Αλλατίνι
Η βίλα Αλλατίνι είναι το πρώτο διατηρητέο στην Ελλάδα, που αναβαθμίζεται ενεργειακά
Στην ενεργειακή αναβάθμιση της βίλας Αλλατίνι πρόκειται να προχωρήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των υποδομών του κτιρίου στο οποίο παραμένει μέρος των υπηρεσιών της.
Προηγήθηκε το περασμένο χρονικό διάστημα η μεταφορά μεγάλου μέρους των υπηρεσιών της Περιφέρειας στο νέο κτίριο, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, δίπλα στα τρία διατηρητέα κτίρια της εταιρείας φωταερίου που λειτούργησε στις αρχές του 1890.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα 21/5/2018 την υποβολή πρότασης ένταξης του σχετικού έργου ενεργειακής αναβάθμισης της βίλας Αλλατίνι στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Κεντρική Μακεδονία". "Με την παρέμβασή μας, η βίλα Αλλατίνι είναι το πρώτο διατηρητέο στην Ελλάδα, που αναβαθμίζεται ενεργειακά" τόνισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα κτίριο που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης.
"Το κτίριο θα συνεχίζει κανονικά να στεγάζει υπηρεσίες, σε όλη την περίοδο της ενεργειακής αναβάθμισης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συντηρηθεί, θα αναβαθμιστεί και θα παραμείνει σε χρήση και λειτουργία, για να εξυπηρετεί απρόσκοπτα τους πολίτες, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Θα υλοποιήσουμε παρεμβάσεις στο κέλυφος, στην ψύξη και θέρμανση του διατηρητέου, εργασίες, οι οποίες εκσυγχρονίζουν το κτίριο, διατηρώντας όλα τα στοιχεία του" είπε και ευχαρίστησε για τη συνεργασία τους, τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες αδειοδοτούν τις παρεμβάσεις. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2,1 εκατομμύρια ευρώ.
Κατά τη συνεδρίαση, αντιδράσεις από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η αναφορά του αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Γιάννη Γιώργου, ότι σύμφωνα με όσα γνωρίζει και για τα οποία επιφυλάσσεται, η βίλα Αλλατίνι ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και έχει παραχωρηθεί η χρήση της στην Περιφέρεια. Μετά από επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, έγινε γνωστό ότι το εν λόγω ακίνητο, οικόπεδο και κτίσμα ανήκει κατά κυριότητα στην Περιφέρεια η οποία δεν πληρώνει ΕΝΦΙΑ επειδή το ιδιοχρησιμοποιεί.
Γραπτές διαβεβαιώσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της βίλας Αλλατίνι ζήτησε ο Θανάσης Μπασδάνης από την παράταξη "Περιφέρεια Πρωταθλήτρια". Να γίνει σοβαρή συζήτηση για το θέμα ζήτησε η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από την "Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα" ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να ανοίξει το κτίριο και ο περιβάλλων χώρος για τους πολίτες. "Το θέμα εισήχθη με πρόχειρο τρόπο" ανέφερε ο Δημήτρης Μούρνος από την παράταξη "Συμμετέχω" ενώ ο Βασίλης Ρέβας από τη "Λαϊκή Συσπείρωση" είπε ότι πρέπει να γίνει στατική αναβάθμιση του κτιρίου. Θετικά ψήφισε η Νιόβη Παυλίδου από τους "Πολίτες Μπροστά" ενώ παρών δήλωσε ο Δαμιανός Ανδρέου από την "Οικολογία Αλληλεγγύη".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης