Ενέργεια

Κινέζικη επέλαση στην Ευρώπη που προσφέρει 9,1 δισ. ευρώ για την πορτογαλική "ΔΕΗ" - Μήνυμα στην Κομισιόν για τους λιγνίτες

Κινέζικη επέλαση στην Ευρώπη που προσφέρει 9,1 δισ. ευρώ για την πορτογαλική
Απέναντι σε νέα δεδομένα η Κομισιόν σε σχέση με την κινέζικη "επίθεση" στην Ευρώπη
Νέα δεδομένα στις βλέψεις της Κίνας για παρουσία στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης δημιουργεί η προσφορά της κινεζικής China Three Gorges (CTG) για την πλήρη εξαγορά της πορτογαλικής Energias de Portugal (EDP), της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής διανομής και προμήθειας ρεύματος στη χώρα της Ιβηρικής και μίας από τις μεγαλύτερες στη «Γηραιά Ήπειρο».
Παράλληλα, το γεγονός ότι ο Πορτογάλος πρωθυπουργός έσπευσε να αναφέρει πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία αντίρρηση σε μία τέτοια συμφωνία, δείχνει πως η Κομισιόν θα πρέπει, εκτός από τις ανησυχίες της για τη μεγαλύτερη πρόσβαση κινεζικών εταιρειών σε ενεργειακές υποδομές, να συνυπολογίσει την ανάγκη που έχουν οι χώρες της περιφέρειας για επενδύσεις ανεξαρτήτως προέλευσης.
Κατέχοντας ήδη το 23,3% της EDP, η China Three Gorges ανακοίνωσε την προηγούμενη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να υποβάλει πρόταση 9,07 δισ. ευρώ για την απόκτηση μέσω του Χρηματιστηρίου του υπόλοιπου 76,7% των μετοχών, καταβάλλοντας 3,26 ευρώ ανά μετοχή – περίπου 5% πάνω από την τρέχουσα τιμή διαπραγμάτευσης.
Ένα ποσό που ανεβάζει την προσφορά εξαγοράς στα 9,1 δισ. ευρώ και την κεφαλαιοποίηση της πορτογαλικής εταιρείας στα 11,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δ.Σ. της EDP στο Χρηματιστήριο, το προσφερόμενο ποσό είναι μικρό, σε σχέση με την αξία της εταιρείας.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι Financial Times, αυτό κάθε άλλο παρά σημαίνει οριστικό «ναυάγιο» μίας ενδεχόμενης συμφωνίας, αφού σύμφωνα με πηγές της CTG η κινεζική εταιρεία θα επανέλθει βελτιώνοντας την πρότασή της.
Με δεδομένο πως η China Three Gorges ήταν ήδη μέτοχος της EDP με ποσοστό 23,3%, η κίνησή της δείχνει πως θέλει να αποκτήσει ακόμη πιο γερές «βάσεις» στην περιφέρεια της ενεργειακής ένωσης της Ευρώπης, μέσω του πλήρους ελέγχου της πορτογαλικής εταιρείας.
Μάλιστα, σε δήλωσή της η CTG διασαφηνίζει πως στόχος της είναι να διατηρήσει την έδρα της EDP στην Πορτογαλία και να επενδύσει στην εταιρεία, ώστε να την καταστήσει πιο ανταγωνιστική.

Οι κινέζικες φιλοδοξίες και η αντιμετώπιση της Κομισιόν

Η μετάβαση από την κατοχή του 23,3% στην πλήρη εξαγορά δείχνει πως οι βλέψεις ορισμένων κινεζικών εταιρειών ξεπερνούν πλέον την απόκτηση μικρών ενεργειακών εταιρειών, με σχετικά περιορισμένα χαρτοφυλάκια ηλεκτροπαραγωγής ή τα μικρά μερίδια συμμετοχής σε μεγαλύτερους «παίκτες».
Έτσι, είναι βέβαιο πως θα αυξήσει τους φόβους της Κομισιόν για την ολοένα πιο αυξημένη κινεζική παρουσία στις ενεργειακές υποδομές.
Ωστόσο, με δεδομένο πως η εξαγορά της EDP από έναν ευρωπαϊκό ανταγωνιστικό Όμιλο θα σήμαινε σχεδόν σίγουρα συγχώνευση και συρρίκνωσή της, ένα ενδεχόμενο ευρωπαϊκό «μπλόκο» στη συμφωνία, κάθε άλλο παρά καλοδεχούμενη θα ήταν στην πορτογαλική χώρα.
Κατ’ αναλογία, στην περίπτωση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, δεν είναι τυχαίο πως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, είχε αναφέρει πως δεν θα πρέπει να τεθούν περιορισμοί στη συμμετοχή εταιρειών εκτός Ευρώπης, προεξοφλώντας τη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών.
Ο κ. Παναγιωτάκης έχει αναφερθεί σε διαβεβαιώσεις που έχει λάβει τόσο από τον Μάρος Σέφκοβιτς όσο και από τον Ντομινίκ Ριστορί, τους δύο κεντρικούς παράγοντες της Κομισιόν για την αποδοχή κινέζικου ενδιαφέροντος.
Όμως αν οι Κινέζοι εξαπολύουν επίθεση μέσω του χρηματιστηρίου για τον έλεγχο ολόκληρης εταιρίας στην Πορτογαλία, τότε και η Κομισιόν θα λάβει υπόψη της τις νέες συνθήκες αναφορικά και με το περιορισμένο συγκριτικά διακύβευμα πώλησης δύο μονάδων στην ελληνική αγορά.
Έτσι δεν αποκλείεται να υπάρξει ελαστική αντιμετώπιση που θα εξασφαλίσει στους Κινέζους τον έλεγχο των λιγνιτικών συγκροτημάτων. To ερώτημα βέβαια είναι αν συμβεί κάτι τέτοιο σε ποιές τιμές;
Πάντως, η αναλογία των εξαγορών σε Πορτογαλία και Ελλάδα τελειώνει εδώ, αφού μαζί με την EDP, η China Three Gorges θα εξαγοράσει ένα χαρτοφυλάκιο πλούσιο σε ανανεώσιμες πηγές.
Μάλιστα, όχι μόνο οι μονάδες ΑΠΕ αντιστοιχούν στα 10 GW από τα 26,7 GW εγκατεστημένης ισχύος της εταιρείας, αλλά βρίσκονται διασπαρμένες σε 8 επιπλέον χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ισπανία και η Βραζιλία, πέρα από την Πορτογαλία.
Έτσι, μέσω της EDP, η CTG θα ανοίξει επίσης τον δρόμο για δραστηριοποίηση στην «πράσινη ηλεκτροπαραγωγή» και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης