Ενέργεια

Προς ανατροπή με διατήρηση της υψηλής τάσης και των ενεργοβόρων στην ΔΕΗ – Το Σάββατο (19/5) η απόφαση των θεσμών στο αίτημα Σταθάκη

Προς ανατροπή με διατήρηση της υψηλής τάσης και των ενεργοβόρων στην ΔΕΗ – Το Σάββατο (19/5) η απόφαση των θεσμών στο αίτημα Σταθάκη
Η υιοθέτηση του αιτήματος θα αποτελέσει ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τη ΔΕΗ, καθώς θα περιοριστεί ο τελικός στόχος για μείωση του μεριδίου της στο 35% το 2019-20.
Την εξαίρεση της υψηλής τάσης στο σύνολό της, αλλά και των ενεργοβόρων επιχειρήσεων της μέσης τάσης από τα μερίδια αγοράς στη λιανική που θα πρέπει να χάσει η ΔΕΗ, με βάση της δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρας έναντι των πιστωτών, διαπραγματεύεται ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με τους θεσμούς.
Το αίτημα που αντιμετωπίσθηκε κατ’ αρχήν θετικά στις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια που προηγήθηκαν αναμένεται να κριθεί οριστικά στην συνάντηση που θα έχει αύριο Σάββατο ο κ. Σταθάκης με τους επικεφαλής των θεσμών.
Η ελληνική πλευρά στηρίζει την επιχειρηματολογία της στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε μία εταιρία αυτής της κατηγορίας που να έχει αναζητήσει εναλλακτικό προμηθευτή και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διότι κανένας άλλος πάροχος δεν είναι σε θέση να προσφέρει τιμολόγια χαμηλότερου κόστους από αυτά της ΔΕΗ.
Η πλευρά των θεσμών αν και είναι δύσκολο να αντιπαρέλθει το επιχείρημα αυτό, δεν σημαίνει ότι θα το κάνει εύκολο αποδεκτό μιας και το αίτημα εξαίρεσης της υψηλής τάσης αποτελεί μέρος της συνολικότερης συζήτησης για την αναμόρφωση των ΝΟΜΕ στην οποία η κυβέρνηση έχει κυρίως να αντιμετωπίσει την απαίτηση των θεσμών για αύξηση της συμμετοχής των υδροηλεκτρικών στις δημοπρατούμενες ποσότητες.

Ευνοϊκή εξέλιξη για τη ΔΕΗ

Αυτό σημαίνει ότι η τύχη της πρότασης θα κριθεί και από τις προτεραιότητες που θα βάλει ο υπουργός Γ. Σταθάκης ως προς τις «μάχες» που καλείται να δώσει στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, αφού θα χρειαστεί να «δώσει» κάτι για να «πάρει» κάτι άλλο.
Πιθανή υιοθέτηση πάντως του αιτήματος θα σηματοδοτήσει για τη ΔΕΗ μια πολύ θετική εξέλιξη, καθώς αυτομάτως ο τελικός στόχος για μείωση του μεριδίου της κάτω από 50% το 2019 θα περιοριστεί κατά 15% περίπου, ποσοστό που αντιστοιχεί στις ενεργοβόρες βιομηχανίες μέσης και υψηλής τάσης.
Αυτό σημαίνει ότι το μερίδιο της ΔΕΗ μέχρι το 2020 θα πρέπει να υποχωρήσει στο 35%, στόχος που καθίσταται θεωρητικά πιο εφικτός δεδομένου ότι ήδη σήμερα ένα 18% έχει περάσει στον ανταγωνισμό.
Όμως και το στοιχείο αυτό αποδεικνέυει ότι καταρρέει ο ισχυρισμός ότι η ΔΕΗ θα χάσει το 50% του μεριδίου μέχρι το 2020.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης