Ενέργεια

Πρόσκληση της Κομισιόν για την νέα λίστα Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ του 2017

Πρόσκληση της Κομισιόν για την νέα λίστα Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ του 2017
Έως τις 22 Ιανουαρίου η προθεσμία για την υποβολή έργων αερίου και ηλεκτρισμού προς ένταξη
Την έναρξη της διαδικασίας για την κατάρτιση της νέας λίστας της ΕΕ των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest -PCIs) ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Κομισιόν από σήμερα απευθύνει πρόσκληση για την υποβολή έργων αερίου και ηλεκτρισμού ως υποψηφίων για την λίστα των PCIs, που θα συνταχθεί έως το τέλος του 2017.
Ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων ορίζεται η 22α Ιανουαρίου 2017.
Τα PCIs αποτελούν σημαντικά έργα υποδομής που βοηθούν τις χώρες της ΕΕ να ενσωματώσουν φυσικά τις ενεργειακές αγορές τους, επιτρέποντας την διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και συνεισφέροντας στον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης που ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν.
Τα περισσότερα PCIs είναι έργα αερίου και ηλεκτρισμού: περιλαμβάνουν τερματικούς σταθμους LNG, έργα αποθήκευσης ενέργειας, δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, και αγωγούς αερίου που συνδέουν τις χώρες της ΕΕ.
Η πρώτη λίστα PCIs δημιουργήθηκε το 2013 και η δεύτερη το 2015.
Τα έργα αυτά πρέπει να περιλαμβάνονται στα 10ετή Σχέδια Ανάπτυξης Δικτύων (Ten-Year Network Development Plans TYNDP) που αναπτύσσονται από τα ευρωπαϊκά δίκτυα των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς ηλεκτρισμού (ENTSO-Ε) και αερίου (ENTSOG).
Τα PCIs μπορούν να ωφεληθούν από τις ταχείες διαδικασίες χορήγησης άδειας, τις βελτιωμένες περιβαλλοντικές αξιολογήσεις, την πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την ΕΕ και άλλα πλεονεκτήματα, που βοηθούν αυτά τα projects να ολοκληρωθούν με έναν ομαλό και έγκαιρο τρόπο.
Αυτή η πρόσκληση προς τους υποψήφιους θα κλείσει τα μεσάνυχτα της 22ας Ιανουαρίου 2017.
Στη συνέχεια, οι λεγόμενες Περιφερειακές Ομάδες (Regional Groups), που περιλαμβάνουν εκπροσώπους από τις χώρες της ΕΕ, την Κομισιόν, τους Διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς και τα ευρωπαϊκά τους δίκτυα, φορείς υλοποίησης έργων και ρυθμιστικές αρχές όπως και ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), θα αξιολογήσουν την συμμόρφωση των έργων σε σχέση με τα κριτήρια καταλληλότητας του PCI.
Κατόπιν αυτού, η τελική λίστα των PCIs θα υποβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τη στιγμή που οι θεσμοί αυτοί εγκρίνουν την τελική λίστα, πλέον θα τεθεί σε ισχύ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης