Ενέργεια

Μέχρι Σεπτέμβριο η εξόφληση από τα ΕΛΤΑ της παρακράτησης των 50 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ – Άμεση καταβολή 22,5 εκατ. ευρώ

Μέχρι Σεπτέμβριο η εξόφληση από τα ΕΛΤΑ της παρακράτησης των 50 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ – Άμεση καταβολή 22,5 εκατ. ευρώ
Οι καταναλωτές που έχασαν άδικα την έκπτωση συνέπειας 15% σχηματίζουν ουρές στα καταστήματα της ΔΕΗ προκειμένου να εξασφαλίσουν τη ανάλογη μείωση
Καταβολή του 50% των οφειλών την επόμενη εβδομάδα και σταδιακή εξόφληση του υπόλοιπου 50% έως τον Σεπτέμβριο, προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες το χρονοδιάγραμμα απόδοσης στη ΔΕΗ από τα ΕΛΤΑ των ποσών που έχουν παρακρατήσει τα Ελληνικά Ταχυδρομεία από τις πληρωμές λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Αναφορά σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης έκανε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στο περιθώριο της χθεσινής του (16/5) συνάντησης με τους Θεσμούς, δηλώνοντας πως το ύψος των οφειλών ανέρχεται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ.
Επομένως, εντός της επόμενης εβδομάδας η ΔΕΗ θα λάβει 22,5 εκατ., ενώ το υπόλοιπο ποσό θα εξοφληθεί εντός τετραμήνου.
Μνεία στο ζήτημα κάνουν σε ερώτηση που κατέθεσαν 52 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπου παράλληλα με την ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ και την κατάθεση του πενταετούς στρατηγικού σχεδίου της εταιρείας που έχει εκπονήσει η McKinsey, ζητούν να μάθουν πόσοι καταναλωτές έχουν υποστεί ταλαιπωρία λόγω των καθυστερήσεων πληρωμών από τα ΕΛΤΑ.
Ανάλογη ερώτηση είχε καταθέσει πριν από δύο ημέρες και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Καμμένος.

«Ουρές» για την έκπτωση συνέπειας

Με την παρακράτηση των ποσών από τα ΕΛΤΑ, καταναλωτές βρέθηκαν να σχηματίζουν ατέλειωτες ουρές σε καταστήματα της ΔΕΗ, με το αποδεικτικό πληρωμής ανά χείρας, ώστε να τους πιστωθεί η έκπτωση συνέπειας 15% που απώλεσαν άδικα.
Κι αυτό, γιατί παρόλο που πλήρωσαν μέσω των ΕΛΤΑ εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού τους και επομένως δικαιούνταν την έκπτωση, λόγω της καθυστέρησης πληρωμής από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία η καταχώρισή τους στο μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΗ δεν έγινε πριν από την έκδοση του νέου λογαριασμού τους.
Το θέμα αυτό έχει προκαλέσει την παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία μάλιστα στη δεύτερη επιστολή που απέστειλε στους προμηθευτές ρεύματος, αναφέρει πως εξετάζει περαιτέρω και ενδελεχώς το ζήτημα και ιδίως τα αίτια που οδήγησαν στην ανεπίτρεπτη αυτή δυσλειτουργία, ώστε να ασκήσει προσηκόντως τις προβλεπόμενες εκ του νόμου αρμοδιότητές της για τη λήψη πρόσθετων μέτρων ή και την επιβολή κυρώσεων, εφόσον απαιτηθεί.
Ανάλογη παρέμβαση έχει πραγματοποιήσει και ο Συνήγορος του Καταναλωτή, ο οποίος έχει ζητήσει από τις δύο εταιρείες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, ενώ η καταναλωτική οργάνωση ΙΝΚΑ καλεί τους πολίτες να υποβάλουν συλλογική αγωγή εις βάρος των δύο εταιρειών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης