Ενέργεια

Σταθάκης: Πρωταθλητής η ενέργεια σε επενδύσεις και μάλιστα πολύ σημαντικές

Σταθάκης: Πρωταθλητής η ενέργεια σε επενδύσεις και μάλιστα πολύ σημαντικές
O ενεργειακός κλάδος μετατρέπεται σε ένα πεδίο στο οποίο η προσέλκυση των ξένων επενδύσεων είναι πολύ υψηλή και θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον υπουργό
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης μίλησε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm 97,8.
Ακολουθούν βασικά σημεία της συζήτησης:

Για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και τους κινδύνους που μπορεί να ενέχει για τη χώρα να περάσει μια παραγωγική δύναμη, όπως τα ΕΛΠΕ, σε ξένα funds

Έχετε δίκιο, γι’ αυτό πήραμε μέτρα και στο θέμα των ΕΛΠΕ, όπως και στις άλλες ιδιωτικοποιήσεις τις οποίες τροποποιήσαμε όλες σε σχέση με τις δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων -αναφέρομαι και στον ΑΔΜΗΕ και στον ΔΕΣΦΑ που ολοκληρώθηκε επιτυχώς και στη ΔΕΗ με το νόμο που ψηφίστηκε. Στα ΕΛΠΕ, τώρα, εφόσον βρέθηκε η συμφωνία με τον ιδιώτη μέτοχο, έγιναν δύο σημαντικές αλλαγές: Πρώτον, το κράτος κρατάει ένα ποσοστό, δεν πουλάει όλο το ποσοστό του και δεύτερον, αυτή είναι και η πιο σημαντική αλλαγή, στο θέμα των υδρογονανθράκων το κράτος διατηρεί το μεγάλο υψηλό ποσοστό του και ο νέος μέτοχος των ΕΛΠΕ, ο ιδιώτης που θα πάρει το 50,1% θα είναι μειοψηφία στους υδρογονάνθρακες. Άρα, το κράτος, στην αξιοποίηση των πετρελαίων, του φυσικό αερίου κ.λ.π. παραμένει ο βασικός μέτοχος στο νέο σχήμα.
Η δεύτερη ασφαλιστική δικλείδα, γι’ αυτό που υπονοήσατε, αφορά την ίδια τη συμφωνία που κάναμε με τον ιδιώτη μέτοχο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο νέος αγοραστής θα έχει και παραγωγική παρουσία. Άρα, δεν θα είναι μόνο fund. Θα πρέπει να έχει ισχυρή παραγωγική παρουσία, στις δραστηριότητες αυτές. Η συμφωνία έχει και άλλες ασφαλιστικές δικλείδες που διαμορφώνουν ένα πλαίσιο ακριβώς για να αποφευχθεί μια «κερδοσκοπική» αγορά έναντι ενός μακροχρόνιου επενδυτή που είναι και η επιθυμητή λύση αυτού του θέματος.

Ερωτηθείς εάν πρέπει να περιμένουμε αξιόλογες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας ή εάν οι μεγάλοι επενδυτές διατηρούν επιφυλάξεις επειδή, π.χ. δεν έχει ρυθμιστεί το χρέος ή έχουμε υψηλή φορολογία

Ήδη από φέτος, είναι πρωταθλητής η ενέργεια σε επενδύσεις και μάλιστα πολύ σημαντικές. Αυτή τη στιγμή, ολοκληρώνεται ο TAP στην Ελλάδα, ένας αγωγός μεγάλης αξίας. Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, που θυμίζω ότι η συμφωνία με τους Αζέρους 18 μήνες πριν είχε τίμημα 400 εκατ. ευρώ και τώρα, 18 μήνες μετά, έφερε 535 εκατ. ευρώ και τις πιο σημαντικές ευρωπαϊκές εταιρείες. Προχώρησε η ΔΕΗ πάρα πολύ ικανοποιητικά. Υπάρχουν πολύ μεγάλες επενδύσεις στα καλώδια και τις διασυνδέσεις κ.ο.κ.
Άρα, ο ενεργειακός κλάδος μετατρέπεται σε ένα πεδίο στο οποίο η προσέλκυση των ξένων επενδύσεων είναι πολύ υψηλή και θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες.

Για το Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης

Έχουμε και την τελική διατύπωση από την πλευρά του Συμβουλίου της Επικρατείας και επίκειται η δημοσιοποίησή του.
Ερωτηθείς για διαφορετικές εκτιμήσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ για τη μετά το πρόγραμμα περίοδο σε ό,τι αφορά συμφωνίες με τους θεσμούς σχετικά π.χ., με τις συντάξεις ή το αφορολόγητο
Εκτιμώ ότι όλων τα μάτια είναι προσανατολισμένα στο να κλείσουμε το πρόγραμμα στις 21 Ιουνίου κι αυτή είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης. Η επόμενη μέρα έχει χώρο και χρόνο και θέματα που πρέπει να συζητηθούν, υπό το βάρος, όμως, των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας. Δεν νομίζω να υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο ζήτημα, αναπτύσσεται ένας διάλογος για θέματα για τα οποία η Ελλάδα προχωράει, θέλει να κλείσει το πρόγραμμα, θα το κλείσει το πρόγραμμα στις 21 Ιουνίου. Υπάρχουν θέματα τα οποία αφορούν δεσμεύσεις για το 2019 και 2020, τα οποία όμως εκ των πραγμάτων αφορούν δημοσιονομικές επιδόσεις της οικονομίας. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είναι μάλλον άγονη η συζήτηση για την επόμενη μέρα ως προς τα θέματα αυτά.
Τα προηγούμενα δύο χρόνια, εφόσον είχαμε κάποιες υπεραποδόσεις στα δημόσια οικονομικά, ελήφθησαν και ορισμένα μέτρα τα οποία δεν ήταν μέρος των συμφωνιών ή των συζητήσεων, π.χ. το πλεόνασμα που δόθηκε σε κοινωνικές ομάδες κ.ο.κ. Άρα, τα δημόσια οικονομικά εξ ορισμού είχαν και μέσα στο αυστηρό πλαίσιο του μνημονίου χώρο όπου έγιναν κάποιες συζητήσεις με τους θεσμούς και βρέθηκαν λύσεις επιθυμητές, τουλάχιστον από την πλευρά της κυβέρνησης. Για αυτό θεωρώ ότι είναι λίγο αδόκιμο αυτή τη στιγμή να γίνεται αυτή η συζήτηση.
Πάντως, μετά βεβαιότητας σας λέω ότι η επένδυση που κάνει η Νέα Δημοκρατία στο να τρομοκρατεί τον κόσμο για τα μέτρα του ΄19 ή του ΄20, νομίζω ότι θα αποδειχθεί μπούμερανγκ για μια ακόμη φορά.
Ερωτηθείς εάν τα υπονοούμενα ότι οι συμφωνίες με τους θεσμούς δεν θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του μνημονίου αποσταθεροποιούν τις αγορές
Ακριβώς το αντίθετο είναι το μήνυμα διότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, εκ των πραγμάτων, έχουν πολύ υψηλό βαθμό αξιοπιστίας στην εφαρμογή του προγράμματος του ΄15- ΄18 και γι΄ αυτό ολοκληρώνεται το πρόγραμμα με επιτυχία. Άρα, μακριά από εμάς όλα αυτά.
Ίσα - ίσα το αντίθετο, θα έλεγα ότι εφόσον το σενάριο για εμάς παραμένει ότι βγαίνει η οικονομία από τη βαθιά κρίση, ότι έχουμε πολύ ισχυρούς οικονομικούς δείκτες, θα ήταν αυτοκτονικό νομίζω για την κυβέρνηση να αφήσει να εννοηθεί ότι θα συμβεί οτιδήποτε από αυτά που υπονοήσατε. Το αντίθετο θα έλεγα. Πρέπει να παραμείνουμε έτσι, οι αγορές το έχουν εκτιμήσει και γι΄ αυτό και τα επιτόκια στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αποκλιμακώνονται.
Ερωτηθείς εάν η χθεσινή συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή για την αναδοχή και την υιοθεσία είναι ένα βήμα για συνέργειες και σχετικά με τα θέματα της αλλαγής της εκλογής των βουλευτών στη Β΄ Αθήνας και της απλής αναλογικής
Θεωρώ δεδομένο ότι χρειάζεται ευρύτερη συναίνεση γι΄ αυτά τα πράγματα. Εμείς στο θέμα της απλής αναλογικής φέραμε το νόμο, ψηφίσαμε το νόμο για τις μεθεπόμενες εκλογές, όπως προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Το θέμα της Β΄ Αθήνας απασχολεί εδώ και αρκετό καιρό και υπάρχουν κάποιες σκέψεις γι΄ αυτό.
Όλα αυτά, όμως, κατά τη γνώμη μου είναι αντικείμενο μιας ευρύτερης διαβούλευσης των κομμάτων και χρειάζεται μια ευρύτερη συναίνεση για να προχωρήσουν.

Για «σκιές» στη συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και «φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής

Θεωρώ ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, παρά τις μεγάλες διαφορές που έχουμε σε πολλά κοινωνικά και άλλα θέματα, εκ του αποτελέσματος κρίνεται επιτυχής, διότι περάσαμε πολλά δύσκολα θέματα στα οποία είχαμε διαφωνίες, με αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό. Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι υπάρχουν μεγαλύτερες συγγένειες ιδεολογικές, όπως αποδείχθηκε και χθες στη Βουλή, σε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, θέματα δικαιωμάτων κ.ά. με το Κίνημα Αλλαγής.
Νομίζω ότι είναι μέρος της πολιτικής δυναμικής, αυτά τα πράγματα εξελίσσονται, νομίζω ότι όλοι θα κριθούμε για τις επιλογές μας στα στρατηγικά και κεντρικά θέματα της οικονομίας και της επόμενης μέρας.
Ερωτηθείς εάν αισθάνεται άνετα όταν ένας εταίρος βουλευτής έχει ομοφοβικές απόψεις, ο κ. Σταθάκης απάντησε: Δεν αισθάνομαι καθόλου άνετα, το γνωρίζετε αυτό και το φαντάζεστε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης