Ενέργεια

Στις Βρυξέλλες ο φάκελος με τις αναθεωρημένες τιμές του ΕΤΜΕΑΡ – Πως επηρεάζουν το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων

Στις Βρυξέλλες ο φάκελος με τις αναθεωρημένες τιμές του ΕΤΜΕΑΡ – Πως επηρεάζουν το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων
Οι νέες τιμές πρόκειται να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2019
Ένα σημαντικό βήμα για την μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας έγινε με την υποβολή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, του φακέλου για την αναθεώρηση του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή του τέλους υπέρ των ΑΠΕ.
Η αναθεώρηση του ΕΤΜΕΑΡ με βάση τις Κατευθυντήριες Γραμμές της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, εκκρεμεί εδώ και χρόνια και αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της εγχώριας βιομηχανίας, αφού θα σημάνει σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής.
Και αυτό γιατί με τις Κατευθυντήριες Γραμμές που υιοθετήθηκαν τον Απρίλιο του 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να παρέχουν κρατικές ενισχύσεις στη βιομηχανία, με τη μορφή πλαφόν στη χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ.
Πρόκειται λοιπόν για ένα μέτρο ευνοϊκό για τη βιομηχανία που είναι εκτεθειμένη στο ενεργειακό κόστος, εφόσον αυτό ξεπερνά το 20% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας της παραγωγής της, την ικανοποίηση του οποίου μάλιστα έχει υποσχεθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ το Μάιο του 2017.
Το μέτρο θα πρέπει να εφαρμοστεί υποχρεωτικά σε όλες τις χώρες της ΕΕ από την 1 Ιανουαρίου του 2019, δηλαδή από την ημερομηνία αυτή και μετά θα πρέπει οι κρατικές ενισχύσεις που παρέχουν τα κράτη μέλη στις βιομηχανίες τους, κατ’ αρχήν να έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατά δεύτερο λόγο να είναι ανάλογες μεταξύ τους, δηλαδή να μην παρέχονται ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα μέσω κρατικών ενισχύσεων.

Νέες χρεώσεις

Σε ότι αφορά την ελληνική περίπτωση και δεδομένου ότι έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως ο σχετικός φάκελος έχει ήδη αποσταλεί στις Βρυξέλλες, αυτό σημαίνει ότι έχει αναθεωρηθεί ο κατάλογος των χρεώσεων του ΕΤΜΕΑΡ για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών προκειμένου να γίνει μια νέα κατανομή που καταλήγει μεν στο ίδιο αποτέλεσμα όσον αφορά το σύνολο του εσόδου (δηλαδή 1 δις ευρώ ετησίως) και παράλληλα ενσωματώνει τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ για τις διάφορες κατηγορίες των επιχειρήσεων ανάλογα με την έκθεση τους στο ενεργειακό κόστος.
Αυτό βεβαίως οδηγεί σε αυξήσεις για κάποιες κατηγορίες, κυρίως επιχειρήσεων που συνδέονται στη μέση τάση όπως για παράδειγμα τα ξενοδοχεία.  
Πάντως σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει η βιομηχανία από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, ο φάκελος έχει ήδη κατατεθεί και αναμένεται η έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν ώστε στη συνέχεια να δημιουργηθεί το μητρώο των καταναλωτών με βάση την έκθεση τους στο ενεργειακό κόστος και το μέτρο να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου όπως προβλέπεται από τις Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης