Ενέργεια

WEC: Μεγάλη στροφή από τα ορυκτά καύσιμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

WEC: Μεγάλη στροφή από τα ορυκτά καύσιμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας πρέπει να επενδύσουν 43 τρισ. δολ. έως το 2060  για να περάσουν στη νέα εποχή
Σε επενδύσεις - μαμούθ πρέπει να προχωρήσουν οι εταιρείες του ενεργειακού κλάδου, προκειμένου να προσαρμοστούν στην αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, την ώρα που η παγκόσμια αγορά απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα, εκτιμούν οι ειδικοί του κλάδου.
Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2060, ωστόσο η αγορά βρίσκεται στα όρια μιας μεγάλης μετατόπισης, εξαναγκάζοντας της επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας κυρίως, να επανεξετάσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα ή να βρεθούν αντιμέτωπες με την εξαφάνιση, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC).
Ιστορικά έχουν ειπωθεί πολλά για την κορύφωση της παραγωγής πετρελαίου, αλλά επί του παρόντος οι διασπαστικές τάσεις, οδηγούν  κορυφαίους ειδικούς της  ενέργειας να εξετάσουν τις επιπτώσεις της αυξημένης  ζήτησης αιχμής», δήλωσε ο Ged Davis, εκτελεστικός πρόεδρος στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ενέργειας.
Παρά το γεγονός ότι η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής θα παραμείνει ο κυρίαρχος παραγωγός πετρελαίου για τα επόμενα 40 χρόνια, αναμένεται να προκύψει μια εντελώς νέα δυναμική για τη βιομηχανία παραγωγής ενέργειας, όπως σχολιάζει η αγγλόφωνη εφημερίδα της Μέσης Ανατολής, The National.
Τα ορυκτά καύσιμα αποτελούσαν το 81% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται στο πλανήτη, δύο χρόνια πριν. Ωστόσο η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αυξημένη απόδοση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή της τάσης, με τα ορυκτά καύσιμα να αποτελούν το 50% της πρωτογενούς ενέργειας, σύμφωνα με το WEC.
Λόγω του αυξανόμενου πληθυσμού στον πλανήτη, το λογικό θα ήταν να ενισχυθεί η ανάγκη για ορυκτά καύσιμα, αλλά αυτό ακριβώς είναι το σημείο στο οποίο η αυξημένη ενεργειακή απόδοση επισκιάζει την αύξηση της ζήτησης.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), η ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών ψηφιακών τεχνολογιών - όπως τα «έξυπνα» δίκτυα ή η ψηφιοποίηση ενός δικτύου κοινής ωφέλειας - θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό της αυξημένης ζήτησης.
Για παράδειγμα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), στηρίζονται στο φυσικό αέριο για το 97%  της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ώστε να ενισχυθεί η χρήση της ηλιακής ενέργειας και να μειωθεί η εκμετάλλευση του ρυπογόνου άνθρακα σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις του κλάδου εντείνουν τις προσπάθειές τους για προσαρμογή στη νέα εποχή, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, η συμβουλευτική εταιρεία Accenture Strategy προειδοποιεί ότι εάν δεν αναπροσαρμοστούν οι πολιτικές και επιχειρηματικές στρατηγικές, τότε θα εμφανιστεί ένα μεγαλύτερο ρίσκο. Δεν είναι άλλο από τη λανθασμένη κατανομή των κεφαλαίων, η οποία πάντα αποτελούσε κίνδυνο για assets του ενεργειακού κλάδου, σε περιόδους θεμελιωδών αλλαγών στη βιομηχανία.
Για αυτό ακριβώς είναι αναγκαίο να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, όπως η επανεξέταση της ισορροπίας των ενεργειακών χαρτοφυλακίων, καθώς και η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, σχολιάζει ο διευθυντής της Accenture Strategy στο «The National».
Οι νέες προοπτικές στην αγορά εξετάστηκαν και κατά την 23η Σύνοδο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα (10/10) στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή 85 χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στη Σύνοδο ωστόσο δεν παρευρέθηκαν οι υπουργοί Ενέργειας του Ιράν και του Ιράκ, παρότι είχε ανακοινωθεί η συμμετοχή τους.

Μαρία Παπαδάτου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης