Ενέργεια

Στη «μάχη» κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων το μητρώο δεξαμενών ενεργειακών προϊόντων

Στη «μάχη» κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων το μητρώο δεξαμενών ενεργειακών προϊόντων
Σε πρώτη φάση θα καταγραφούν οι δεξαμενές που ανήκουν σε φορολογικές αποθήκες ή αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης, ενώ στη συνέχεια όλοι οι αποθηκευτικοί χώροι της εφοδιαστικής αλυσίδας
Την αρχή του τέλους για την αντιμετώπιση μίας σημαντικής «διαρροής» στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής στα καύσιμα, σηματοδοτεί η έναρξη υλοποίησης από σήμερα (2/5) του μητρώου δεξαμενών ενεργειακών προϊόντων, μέσω του οποίου θα καταγραφούν και θα παρακολουθούνται οι αποθηκευτικοί χώροι που χρησιμοποιούνται σε όλη τη χώρα για τη φύλαξη και διακίνηση πετρελαιοειδών.
Η δημιουργία του μητρώου θα γίνει μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής, η οποία τέθηκε από σήμερα σε λειτουργία στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), ώστε να καταχωρηθούν τα στοιχεία των εγκαταστάσεων.
Σε πρώτη φάση, στο μητρώο θα καταγραφούν οι δεξαμενές που ανήκουν σε φορολογικές αποθήκες ή αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης, με σκοπό να ενταχθούν στη συνέχεια σε αυτό όλοι οι αποθηκευτικοί χώροι που παίρνουν μέρος στην εφοδιαστική αλυσίδα πετρελαιοειδών και ενεργειακών προϊόντων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, το λαθρεμπόριο στα καύσιμα στερεί από το Δημόσιο έσοδα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, ένα πόσο ίσο με την περικοπή του ΕΚΑΣ (Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) το 2018.

Αποσπασματική αντιμετώπιση

Ωστόσο, λόγω των πολυετών καθυστερήσεων της πολιτείας για την πάταξή του, οι κινήσεις που έχουν γίνει έως τώρα είναι αποσπασματικές (όπως π.χ. με την εγκατάσταση συστημάτων εισροών – εκροών στα πρατήρια), με συνέπεια ακόμη και σήμερα να μην έχει δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός ελέγχου, που να παρακολουθεί όλους τους «κρίκους» της διακίνησης.
Ένας τέτοιος «κρίκος» εκτός παρακολούθησης ήταν και οι αποθηκευτικοί χώροι ενεργειακών προϊόντων, αφού χωρίς τη δημιουργία του μητρώου, ουσιαστικά δεν υπάρχει απογραφή των δεξαμενών σε κεντρική βάση.
Κάτι που σημαίνει πως μόνο με το μητρώο το κράτος θα μπορεί να γνωρίζει πόσες είναι οι νόμιμες δεξαμενές, και πού βρίσκονται αυτές, ώστε όποιος αποθηκευτικός χώρος δεν είναι καταγεγραμμένος αυτόματα να οδηγεί στον εντοπισμό λαθραίας αποθήκευσης και διάθεσης πετρελαιοειδών.
Την ίδια στιγμή, έως και σήμερα παραμένουν αναξιοποίητα τα στοιχεία από τα συστήματα εισροών – εκροών των πρατηρίων, καθώς η ΓΓΠΣ δεν προχωρά σε διασταυρώσεις λόγω, όπως επικαλείται, έλλειψης προσωπικού.
Πάντως, σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση που έχουν οι εταιρείες πετρελαιοειδών από τη Γραμματεία και τα συναρμόδια υπουργεία, τα συστήματα θα μπορούν να παραγάγουν τα πρώτα αποτελέσματα από τον προσεχή Δεκέμβρη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης