Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Φάμελλος: Η Κυκλική Οικονομία και η οικονομία χαμηλού άνθρακα είναι αναπόσπαστα στοιχεία του πρότυπου οικονομικού μοντέλου

Φάμελλος: Η Κυκλική Οικονομία και η οικονομία χαμηλού άνθρακα είναι αναπόσπαστα στοιχεία του πρότυπου οικονομικού μοντέλου
”Παρ’ ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει τους στόχους μείωσης εκπομπών άνθρακα για το 2020 και είναι σε καλή πορεία και για το 2030, ωστόσο παραμένει μία από τις χώρες με υψηλή ένταση εκπομπών σε σχέση με το ΑΕΠ
“Αν συμφωνήσουμε ότι στόχος μας είναι η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της εργασίας και του εθνικού προϊόντος, οφείλουμε να διατυπώσουμε και τον τρόπο, τις διαφορές αυτού του μοντέλου από την οικονομία-φούσκα, την οικονομία με υπερχρέωση και χωρίς ανταγωνιστικότητα, που μας χαρακτήριζε.
Η Κυκλική Οικονομία και η οικονομία χαμηλού άνθρακα είναι αναπόσπαστα στοιχεία του πρότυπου οικονομικού μοντέλου, τόσο ευρωπαϊκά όσο και παγκόσμια. Γιατί το νέο οικονομικό μοντέλο δεν κοιτά μόνο τη μεγέθυνση του ΑΕΠ. Έχει επίσης κυρίαρχο και το κοινωνικό και το περιβαλλοντικό πρόσημο.
Η παραγωγική ανασυγκρότηση, το νέο αναπτυξιακό σχέδιο, δεν είναι κοινωνικά, περιβαλλοντικά και, άρα, πολιτικά ουδέτερες έννοιες. Έχουν ένα βαθύτερο προοδευτικό χαρακτήρα, με επιστημονική βάση”, τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος ανοίγοντας την ομιλία του εχθές το βράδυ στην εκδήλωση “Νέα Οικονομία – Νέα Εποχή”, στο πλαίσιο του 29ου Money Show που συνδιοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Ελληνο-ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι δυστυχώς τα πρόδρομα αποτελέσματα των μελετών για την εξέλιξη της παγκόσμιας θερμοκρασίας δεν μας φέρνουν καλά νέα και ανέφερε σαν χαρακτηριστικά φαινόμενα για τη χώρα μας τη Σαμοθράκη, τη Μάνδρα, τη σκόνη από την Αφρική, αλλά και τους νοτιάδες με ψηλές θερμοκρασίες, τις χαμηλές βροχοπτώσεις:
”Παρ’ ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει τους στόχους μείωσης εκπομπών άνθρακα για το 2020 και είναι σε καλή πορεία και για το 2030, ωστόσο παραμένει μία από τις χώρες με υψηλή ένταση εκπομπών σε σχέση με το ΑΕΠ και στόχος (του Ενεργειακού Σχεδιασμού για το 2030) θα πρέπει να είναι και η βελτίωση αυτού του δείκτη. Η δική μας επιλογή πολιτικά έχει γίνει.
Στη Βουλή ξεκίνησε η συζήτηση για την Ενέργεια και το Κλίμα για τον στόχο του 2030. Ως χώρα, επίσης, έχουμε εισαγάγει τους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στον πυρήνα της Αναπτυξιακής Στρατηγικής μας, η οποία παρουσιάστηκε χθες στο Eurogroup, και όπως γνωρίζετε αντιμετωπίστηκε ιδιαίτερα θετικά. Εκτός από την Αναπτυξιακή Στρατηγική, τις προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκε και επίσημα η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής για το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Κυκλική Οικονομία.
Η Κυκλική Οικονομία είναι επίσης ξεχωριστό κεφάλαιο στην Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική και στρατηγικός τομέας όπου θέλουμε επενδύσεις”.
Συνεχίζοντας, ο Αν. ΥΠΕΝ υπογράμμισε ότι στόχος είναι η απεξάρτηση από τον άνθρακα και η μετάβαση σε ένα βιώσιμο πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης να γίνουν με έναν δίκαιο και κοινωνικά ισότιμο τρόπο. Η Κυκλική Οικονομία, η οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και μηδενικών αποβλήτων, η πρόληψη της ρύπανσης με σύγχρονες υποδομές αποβλήτων και απορριμμάτων και η πρόσβαση των πολιτών στα κοινωνικά αγαθά του νερού και της ενέργειας αποτελούν κεντρικές επιλογές του ΥΠΕΝ σήμερα: “Ήδη κάνουμε πολλά και θα συνεχίσουμε. Ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων, ο νέος νόμος της Ανακύκλωσης, τα Πράσινα Σημεία, είναι βήματα σ’ αυτήν την κατεύθυνση.
Η πώληση ανακυκλώσιμων από τους ΟΤΑ και η εισαγωγή κριτηρίων ανακύκλωσης στον καθορισμό του κόστους επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων είναι μεταρρυθμιστικές αλλαγές.
Όπως και η πρόληψη με τον περιορισμό χρήσης της πλαστικής σακούλας, που έχει πολύ θετικό αποτύπωμα, όπως φάνηκε από το πρόσφατο βαρόμετρο του ΕΒΕΘ”, σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, για να συνεχίσει επισημαίνοντας ότι η κυκλική οικονομία αποτελεί ευκαιρία και ανάγκη για την Ελλάδα και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το προηγούμενο ανορθόδοξο οικονομικό μοντέλο, δεδομένου ότι αναφέρεται στην οικονομία του πραγματικού προϊόντος, τροφοδοτεί τον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα της οικονομίας, στηρίζεται στην οικονομία της γνώσης και της εξειδίκευσης, αξιοποιεί και σέβεται τους φυσικούς και περιβαλλοντικούς πόρους, μειώνει την εξάρτηση από τις εισαγωγές, δημιουργεί θέσεις εργασίας και είναι απολύτως συμβατή με τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την κοινωνική οικονομία.
Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στη Βόρεια Ελλάδα, ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε: ‘”Μπορούν να δημιουργηθούν πραγματικές ευκαιρίες και εδώ στη Βόρεια Ελλάδα και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ειδικότερα, που διαχρονικά ήταν το σήμα κατατεθέν στη βιομηχανική παραγωγή. Ήδη η Βόρεια Ελλάδα επενδύει σε νέα τεχνολογία: μονάδες βιοαερίου, νέες τεχνολογίες στο φυσικό αέριο, επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων εκσκαφων και ασφαλτοσκυροδέματος, γεωθερμία σε εντατικές θερμοκηπιακές εκμεταλλεύσεις”.
Τέλος, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Αν. ΥΠΕΝ υπογράμμισε ότι αυτές οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες χρειάζονται την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας, την ανοιχτή συζήτηση με όλους τους παραγωγικούς φορείς, όπως γίνεται και στα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια: “Ξεκινάμε το Forum της Κυκλικής Οικονομίας όπου θα συμμετέχουν μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, φορείς εκπροσώπησης, κοινωνικοί φορείς. Έτσι θα εμπλουτίσουμε το σχέδιό μας, θα δείξουμε πετυχημένα παραδείγματα, θα μάθουμε όλοι νέες καινοτόμες ιδέες. Έχουμε έναν κοινό στόχο. Να επιστρέψουν η παραγωγή και η εργασία στην Ελλάδα, με ισονομία και τίμιο ανταγωνισμό. Από την πλευρά μας έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε τα λόγια πράξη και δεν φοβόμαστε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης