Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πότε τα φωτοβολταϊκά ρίχνουν τις τιμές ρεύματος στην Ευρώπη προκαλώντας "κρίση" στην ηλεκτροπαραγωγή

Πότε τα φωτοβολταϊκά ρίχνουν τις τιμές ρεύματος στην Ευρώπη προκαλώντας
Οι τιμές της ενέργειας υποχωρούν το μεσημέρι καθώς αυξάνεται η παραγωγή από τα  φωτοβολταϊκά ανεβάζοντας  τη "θερμοκρασία" στους διαχειριστές οι οποίοι πρέπει να αποφασίσουν την διακοπή ή όχι των μονάδων άνθρακα και φυσικού αερίου

Οι ενδοημερήσιες τιμές ενέργειας όλο και περισσότερο πρέπει να προσαρμόζονται στις μεγαλύτερες ροές από τα ηλιακά αγροκτήματα στη μέση της ημέρας προκαλώντας πονοκεφάλους στους διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης.
Καθώς τα φωτοβολταϊκά τροφοδοτούν περισσότερες παροχές στο δίκτυο, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας καταρρέουν και στη συνέχεια αυξάνονται καθώς ο ήλιος δύει.



Σύμφωνα με το Bloomberg οι δραματικές αλλαγές που δείχνουν την κλίμακα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι διαχειριστές του δικτύου για την εξομάλυνση των προμηθειών είναι οι μονάδες που παράγουν μόνο όταν ο ήλιος λάμπει ή ο άνεμος φυσάει. Το πρότυπο γίνεται όλο και πιο οικείο σε όλη την Ευρώπη, ειδικά στη Γερμανία, όπου αποκαλείται ως "Doppel Knick".
Καθώς η ηλιακή ισχύς έχει αυξηθεί περισσότερο από δέκα φορές την τελευταία δεκαετία στη Γερμανία, αφήνει τους διαχειριστές να αναρωτιούνται εάν θα πρέπει να διακόψουν τις μονάδες άνθρακα και φυσικού αερίου για λίγες ώρες όταν τα φωτοβολταϊκά βρίσκονται την μέγιστη απόδοση τους.
Το 38% της ενέργειας  στη Γερμανία  προήλθε από αιολικά και ηλιακά πάρκα πέρυσι. Αυτό καθιστά δύσκολο να εκτιμηθεί πόση από την προσφορά θα διοχετευθεί στο δίκτυο σε ορισμένες ώρες της ημέρας, καθώς ορισμένες από αυτές θα τροφοδοτούν επίσης τοπικά δίκτυα διανομής.
Είναι μια δραματική αλλαγή σε σχέση με μια δεκαετία πριν όταν η μεγάλη πτώση των τιμών συνέβαινε στη μέση της νύχτας και οι αντιδραστήρες λειτουργούσαν ακόμα και όταν η ζήτηση ήταν χαμηλή.


Η αποθήκευση και η φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων θα συμβάλει τελικά στην εξομάλυνση των αιχμηρών μεταβολών των τιμών εντός της  ημέρας, αλλά βραχυπρόθεσμα θα συνεχίσει να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, δήλωσε ο Magnus Hall, διευθύνων σύμβουλος της σουηδικής εταιρείας Vattenfall AB.
Η εταιρεία ανακοίνωσε την Πέμπτη λιγότερες ώρες λειτουργίας από τα γερμανικά εργοστάσια άνθρακα και φυσικού αερίου κατά το πρώτο τρίμηνο, ακόμη και όταν ο καιρός ήταν κρύος και η ζήτηση αυξημένη.
"Δημιουργούμε ένα σύστημα το οποίο μακροπρόθεσμα έχει την ικανότητα να εξισορροπήσει τις τιμές", δήλωσε ο Hall στο Bloomberg. "Σε μια βραχυπρόθεσμη προοπτική αυτό το αποτέλεσμα είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί, αλλά είναι αρνητικό."
Ο αντίκτυπος στο δίκτυο από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι τόσο μεγάλος που η προσφορά κατά καιρούς υπερβαίνει τη ζήτηση και ωθεί τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από το μηδέν.
Η τάση οδηγεί επίσης στην αντικατάστασης ορισμένων παλαιότερων παραδοσιακών μονάδων, με ορισμένες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αρκετά ώριμες ώστε να ανταγωνίζονται στην αγορά χωρίς επιδότηση.
Κατά το παρελθόν έτος, ηλιακοί κατασκευαστές στην Ισπανία και οι υπεράκτιες αιολικές μονάδες στη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες κέρδισαν προσφορές για μονάδες χωρίς εγγυήσεις με υψηλότερες τιμές ενέργειας από την αγορά.
Ακόμη και η  βροχερή Βρετανία, επεκτείνει την ηλιακή ενέργεια και η τεχνολογία μπορεί πλέον να καλύψει το 39% της ζήτησης αιχμής το καλοκαίρι.
Παράλληλα η National Grid Plc σχεδιάζει μέτρα για να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του δικτύου.
Ο διαχειριστής του δικτύου μπορεί να χρειαστεί να περιορίσει την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας και να ζητήσει επίσης  από μονάδες άνθρακα, φυσικού αερίου και πυρηνικές εγκαταστάσεις να διατηρήσουν την παραγωγή τους κατά τη διάρκεια ορισμένων ωρών.
"Οι άνθρωποι ανησυχούν για το χειμώνα και τα blackouts, αλλά τώρα υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το «στρες» του συστήματος και τα  blackouts το καλοκαίρι ", δήλωσε ο Andy Koss, διευθύνων σύμβουλος της Drax Power Ltd., η οποία εκμεταλλεύεται μονάδα άνθρακα και βιομάζας στη βόρεια Αγγλία.
"Είναι ένα πολύ λιγότερο σταθερό σύστημα από ό, τι πριν."
Προβλέπει ότι ο άνθρακας, ένας βασικός πυλώνας στην παραγωγή ενέργειας για γενιές, δεν θα λειτουργήσει καθόλου τα επόμενα λίγα καλοκαίρια και ότι το φυσικό αέριο και η βιομάζα θα αναλάβουν αυτόν τον ευέλικτο εφεδρικό ρόλο. Τα καύσιμα θα χρειαστούν ακόμα κατά την διάρκεια του χειμώνα.
Ο Hanns Koenig της Aurora Energy Research Ltd στην Αγγλία πρότεινε ότι οι μπαταρίες που φορτίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας και εκφορτίζονται κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενίσχυση της σταθερότητας.
"Εάν προσθέσετε επιπλέον ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα έχετε προβλήματα αν δεν καταφέρετε να επεκτείνετε περισσότερο το δίκτυο ή να βρείτε έξυπνους τρόπους για να δημιουργήσετε το υπάρχον δίκτυο, για παράδειγμα προσθέτοντας μπαταρίες", δήλωσε.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης