Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Διαξιφισμοί στη Βουλή πριν από την υπερψήφιση του ν/σ για τους λιγνίτες της ΔΕΗ

Διαξιφισμοί στη Βουλή πριν από την υπερψήφιση του ν/σ για τους λιγνίτες της ΔΕΗ
"Δεν πουλήσαμε καμία μονάδα, εισάγαμε το σύστημα των ΝΟΜΕ και σήμερα, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, πωλείται το 9% του παραγωγικού δυναμικού και η χώρα γίνεται συμβατή με την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Με απουσίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Γεωργοπούλου, Δημήτρη Μπαξεβανάκη και Μάρκου Μπόλαρη, και τη θετική ψήφο του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη, «πέρασε» από το Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ. Νωρίτερα, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, η κυβέρνηση είχε δεχθεί τα «πυρά» σύσσωμης της αντιπολίτευσης.
«Η Κυβέρνηση οδηγεί νομοτελειακά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε αύξηση και το κάνει συνειδητά και με δική της επιλογή. Ταυτόχρονα υπονομεύει το μέλλον της Δ.Ε.Η. Την οδηγεί ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία», σημείωσε ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εκποιείτε μονάδες της Δ.Ε.Η., όχι τυχαίες μονάδες, τις πιο κερδοφόρες και τις πιο ανταγωνιστικές. Αυτές, δηλαδή, που έχουν το πιο χαμηλό μεταβλητό κόστος λειτουργίας.
Τις εκποιείτε χωρίς δανειακές επιβαρύνσεις, τα δάνεια στη Δ.Ε.Η. Τις εκποιείτε με λιγότερο προσωπικό. Το πλεονάζον προσωπικό στη Δ.Ε.Η. Τις εκποιείτε αφού προηγουμένως έχετε καταδικάσει, κύριοι βουλευτές της Αρκαδίας, σε υπολειτουργία κατά 40% την πιο σύγχρονη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο της Δ.Ε.Η. που βρίσκεται στη Μεγαλόπολη.
Αυτό το κάνετε για ευνόητους λόγους.
Για να ευνοηθούν, απροκάλυπτα -κατά την άποψή μας-  οι μονάδες που πωλούνται, ο ιδιώτης αγοραστής που θα τις αγοράσει. Και δεν φτάνει μόνο ότι εκποιείτε τις λιγνιτικές μονάδες με αυτούς τους απαράδεκτους όρους. Ταυτόχρονα φορτώνετε στην εναπομένουσα Δ.Ε.Η. τα δάνεια και το υπερβάλλον προσωπικό. Όλα αυτά, την ίδια στιγμή που η Δ.Ε.Η. θα μείνει με λιγότερο ανταγωνιστικές μονάδες παραγωγής,  αλλά και με την υποχρέωση -την οποία εσείς συμφωνήσατε- να  συρρικνώσει το μερίδιο αγορά της στο 50%», πρόσθεσε.
Ανάλογη ήταν η κριτική και από την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, η οποία άφησε βαριές αιχμές κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για «αυταπόδεικτο σκάνδαλο Τσίπρα» και υποστηρίζοντας ότι περιορίζεται η παραγωγή για να δημιουργηθεί άρον άρον χώρος για επίδοξους αγοραστές.
«Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως αντιπολίτευση, πολέμησαν λυσσαλέα κάθε λύση και οδήγησαν την ΔΕΗ σε επενδυτική στασιμότητα και με το “Δεν πληρώνω” σε οικονομική ασφυξία. Κι ως Κυβέρνηση την κατέστρεψαν οικονομικά και τώρα την ξεπουλούν όσο-όσο», πρόσθεσε.
«Στο Ποτάμι και στο Κίνημα Αλλαγής λέμε ότι η χώρα πρέπει να πάψει να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί και στην περίπτωσή μας... κάτω από τον λιγνίτη. Τα προβλήματα που δεν λύνονται, δεν εξαφανίζονται, αλλά γίνονται μεγαλύτερα» ανέφερε σε παρέμβασή του πριν από λίγο στην Ολομέλεια ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. «Το νομοσχέδιο δεν δίνει λύσεις, αναβάλλει τις λύσεις. Καταψηφίζουμε την πρότασή σας, αρνούμαστε άλλη μια αναβολή και άλλη μια χαμένη τριετία. Τα φώτα τρεμοσβήνουν. Η ΔΕΗ δεν έχει ανάγκη από νέους διακόπτες.
Έχει ανάγκη από μια ριζική επανατοποθέτηση στον ενεργειακό ευρωπαϊκό χάρτη, χωρίς τα δεσμά του κρατισμού, του συντεχνιασμού και τα βαρίδια του πελατειακού κομματικού κράτους, τα οποία δυστυχώς για τη χώρα έχουν βρει νέους υπερασπιστές στο σύστημα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού επισήμανε ότι μέρα με την ημέρα εκτινάσσονται οι τιμές δικαιωμάτων των ρύπων και ενώ το 2017 ο τόνος ήταν 5 ευρώ, σήμερα βρίσκεται στα 14 ευρώ και εκτιμάται ότι σε βάθος 10 ετών θα φτάσει στα 30 ευρώ. Αυτή η εκτίναξη οφείλεται στις αποφάσεις της ΕΕ για πιο αυστηρό πλαίσιο για την καταπολέμηση των ρύπων.
«Η Ελλάδα λοιπόν δεν μπορεί να συνεχίζει να δίνει μάχες χαρακωμάτων. Πρέπει να σκεφτούμε και τα συμφέροντα των επόμενων γενεών» είπε ο κ. Θεοδωράκης και υπενθύμισε ότι υπάρχει ειδικό ταμείο για τη στήριξη των περιοχών, που είναι εξαρτημένες από τον λιγνίτη.
«Η κυβέρνηση πρέπει να κινητοποιηθεί, να σχεδιάσει, να αντλήσει πόρους και να χρηματοδοτήσει βιώσιμες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στις τοπικές οικονομίες που πλήττονται. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όμως και στην περίπτωση της ΔΕΗ αποδεικνύουν ότι πατάνε μόνο στο παρελθόν. Με την ασυλία που προσέφερε το 2015 ο κ. Σκουρλέτης σε όλους αδιακρίτως που δεν ήθελαν να πληρώνουν την ΔΕΗ, εκτινάχθηκαν οι ληξιπρόθεσμές οφειλές και επιδεινώθηκε δραματικά η ρευστότητα της εταιρείας.
Παράλληλα, με τις καθυστερήσεις και τις αναβολές στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας σφίξατε και άλλο τη θηλιά στη ΔΕΗ» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί με το μνημόνιο ότι μέχρι το 2020 το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική πρέπει να έχει υποχωρήσει κάτω από το 50%.
«Η πώληση λοιπόν των λιγνιτικών μονάδων δεν είναι το τέλος. Θα υπάρξει συνέχεια. Με την πλάτη στον τοίχο, θα αναγκαστείτε να πουλήσετε πελατολόγιο, υδροηλεκτρικά. Ή και τα δύο. Οι λιγνιτικές μονάδες πωλούνται με 3 χρόνια καθυστέρηση. Και αυτή η καθυστέρηση έχει τεράστιο κόστος για τη ΔΕΗ και τους καταναλωτές» είπε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε ότι οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ έχασαν μεγάλο μέρος της εμπορικής τους αξίας.
Είναι αληθές ότι, ευτυχώς, η σημερινή κυβέρνηση ακύρωσε και τις τρεις ιδιωτικοποιήσεις που προωθούσε η ΝΔ στην ενέργεια, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, λίγα λεπτά μετά την παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
«Πράγματι, και τις τρεις ιδιωτικοποιήσεις που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση τις αλλάξαμε. Για το ΔΕΣΦΑ, που εκ των πραγμάτων είχε προβλήματα με την ΕΕ, πετύχαμε έναν πολύ καλύτερο διαγωνισμό, με πολύ ψηλότερο τίμημα, και άρα κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Βεβαίως ακυρώσαμε και τον ΑΔΜΗΕ, διατηρήσαμε το 51% στο Δημόσιο. Ανατρέψαμε και αυτή την ιδιωτικοποίηση με καλύτερους όρους. Και ανατρέψαμε και το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ. Το αλλάξαμε. Δεν πουλήσαμε καμία μονάδα, εισάγαμε το σύστημα των ΝΟΜΕ και σήμερα, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, πωλείται το 9% του παραγωγικού δυναμικού και η χώρα γίνεται συμβατή με την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο υπουργός απάντησε στην κριτική του κ. Μητσοτάκη ότι επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης σταμάτησαν μεγάλα έργα στρατηγικού χαρακτήρα.
«Υπάρχει συνέχεια στα μεγάλα ενεργειακά έργα. Αυτό είναι αναμφίβολο. Ο TAP φτιάχτηκε και ολοκληρώνεται επί ημερών αυτής της κυβέρνησης. Άρα οι κορδέλες είναι υπαρκτές. Ο IGB ο κάθετος άξονας, ένα σημαντικό έργο Ελλάδας - Βουλγαρίας, βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο και το δεύτερο εξάμηνο του 2018 θα ξεκινήσει. Το ίδιο ισχύει για μια σειρά μεγάλα έργα που ολοκληρώθηκαν, όπως είναι οι δρόμοι, τα έργα του Μετρό κοκ. Άρα τα σημαντικά έργα στρατηγικού χαρακτήρα, αυτή η κυβέρνηση και τα προχώρησε και τα υλοποίησε» είπε ο κ. Σταθάκης.
Ο υπουργός μίλησε και για το ζήτημα των έξυπνων μετρητών, στο οποίο επίσης αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Ο διαγωνισμός της προηγούμενης κυβέρνησης είναι ακόμα στα δικαστήρια. Όπως όλοι οι διαγωνισμοί. Δεν ήταν ο μόνος» είπε ο κ. Σταθάκης, ενώ για το «Εξοικονομώ κατ΄οίκον» σημείωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ενέκρινε 50.000 νοικοκυριά, μετά από 18 μήνες διαδικασίας, και είχε χρήματα για μόλις 15.000 νοικοκυριά. Από τα υπόλοιπα 35.000 νοικοκυριά που ήταν εγκεκριμένα, η παρούσα κυβέρνηση, από άλλους πόρους κάλυψε ακόμη 25.000 νοικοκυριά. Το παρόν πρόγραμμα, μέσα σε τρεις εβδομάδες, ενέκρινε 55.000 νοικοκυριά και αυξήθηκαν οι πόροι. «Εκ του αποτελέσματος, μάλλον δεν κρίνεται αποτυχημένο. Μέσα σε δύο μήνες 55.000 νοικοκυριά εντάχθηκαν και στους επόμενους έξι μήνες ολοκληρώνεται ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα» είπε κι επισήμανε ότι υπάρχουν επιπρόσθετα για την εξοικονόμηση 2 δισ για δημόσια κτήρια.
Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ανάμεσα σε εκείνες τις κυβερνήσεις που υπερασπίζονται τους φιλόδοξους στόχους για 30% εξοικονόμηση ενέργειας, 30% ΑΠΕ στο σύνολο της κατανάλωσης. Η Ελλάδα είναι χώρα, είπε, που έχει αναλάβει μεγάλες πρωτοβουλίες για τα νησιά και συμμετέχει από κοινού με την Κομισιόν στον νέο μεγάλο σχεδιασμό για την ενεργειακή αυτονομία των νησιών και ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει η διαδικασία ενεργειακού σχεδιασμού που θα εξασφαλίσει τα εργαλεία για την επίτευξη των στόχων αυτών. Ο σχεδιασμός αυτός θα πάει στη Βουλή για διαβούλευση προτού κατατεθεί στην Κομισιόν, τον Σεπτέμβριο.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης