Ενέργεια

Μ. Βερροιόπουλος (γ.γ ΥΠΕΝ): Αυτοί είναι οι λόγοι για το έλλειμμα ενεργειακών επενδύσεων

Μ. Βερροιόπουλος (γ.γ ΥΠΕΝ): Αυτοί είναι οι λόγοι για το έλλειμμα ενεργειακών επενδύσεων
Ο κ. Βερροιοπουλος υποστήριξε ότι αιτία της υποεπένδυσης που χαρακτηρίζει τον ενεργειακό τομέα και ειδικά τον τομέα των δικτύων είναι η απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την ανάπτυξη των ενεργειακών αγορών, αλλά η έλλειψη αντίστοιχης κουλτούρας στους διαχειριστές
Επενδυτική άπνοια στο ενεργειακό τομέα και ιδιαίτερα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας διαπίστωσε ο γενικό γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ Μιχάλης Βερροιόπουλος μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΒ με τίτλο: «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις».
Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη διασύνδεση της Κρήτης.
Μάλιστα ανέφερε ότι σύμφωνα με μελέτες ο προσφορότερο τρόπος διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας των νησιών είναι η διασύνδεση τους, καθώς και ότι αν διασυνδέονταν όλα τα νησιά με το ηπειρωτικό σύστημα θα έπρεπε να επενδυθούν τουλάχιστον 3 δις ευρώ.
Ο κ. Βερροιοπουλος υποστήριξε ότι αιτία της υποεπένδυσης που χαρακτηρίζει τον ενεργειακό τομέα και ειδικά τον τομέα των δικτύων είναι η απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την ανάπτυξη των ενεργειακών αγορών, αλλά η έλλειψη αντίστοιχης κουλτούρας στους διαχειριστές.
Αναφερόμενος στην προοπτική διαμόρφωσης μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού ο γενικός γραμματέας Ενέργειας τόνισε ότι η διαδικασία που προωθείται στοχεύει στο να καθοριστούν οι αναλογίες του εθνικού ενεργειακού μίγματος. Πάντως σημείωσε ότι αποτελεί δεδομένο πως το νέο ενεργειακό μίγμα θα περιέχει πολλές ΑΠΕ και ως εκ τούτου θα έχει μεγάλες ανάγκες ευελιξίας δηλαδή μονάδες φυσικού αερίου και σε ένα βαθμό ορυκτό καύσιμο (λιγνίτης), για λόγους ασφαλείας εφοδιασμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης