Τελευταία Νέα
Ενέργεια

H ΡΑΕ ενέκρινε τη μελέτη αντιστάθμισης αερίου λειτουργίας του ΔΕΣΦΑ για το 2017

H ΡΑΕ ενέκρινε τη μελέτη αντιστάθμισης αερίου λειτουργίας του ΔΕΣΦΑ για το 2017
Ο ΔΕΣΦΑ έχει την ευθύνη για την εξισορρόπηση του φορτίου και την αντιστάθμιση φυσικών απωλειών και ιδιοκατανάλωσης του ΕΣΦΑ
Στην έγκριση της μελέτης Αντιστάθμισης Αερίου Λειτουργίας για το έτος 2017, που υπέβαλε ο ΔΕΣΦΑ, προχώρησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με σχετική απόφασή της.
Σημειώνεται ότι ο ΔΕΣΦΑ έχει την ευθύνη για την εξισορρόπηση του φορτίου και την αντιστάθμιση φυσικών απωλειών και ιδιοκατανάλωσης του ΕΣΦΑ, όπως ορίζεται στον Κώδικα Διαχείρισης αυτού.
Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να συνάπτει, κατόπιν διαγωνισμού, µε διαφανείς διαδικασίες, που δεν εισάγουν διακρίσεις και βασίζονται στους κανόνες της αγοράς, συμβάσεις µε Προμηθευτές για την προμήθεια και παράδοση φυσικού αερίου.
Τις συμβάσεις αυτές συνομολογεί μετά την έγκριση του ετήσιου προγράμματος εξισορρόπησης φορτίου και αντιστάθμισης φυσικών απωλειών και ιδιοκατανάλωσης από τη ΡΑΕ και επιβάλλει στους χρήστες χρεώσεις για την κάλυψη των σχετικών δαπανών του, όπως προβλέπεται στον Κώδικα Διαχείρισης αυτού.
Για την εκπόνηση της Μελέτης Αντιστάθμισης Αερίου Λειτουργίας ο Διαχειριστής έλαβε υπόψη τις διεθνείς πρακτικές και μεθοδολογίες προσδιορισμού απωλειών σε συστήματα φυσικού αερίου, τους συντελεστές απωλειών ανά τύπο εξοπλισμού, τις καταναλώσεις φυσικού αερίου ανά τύπο εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για τη λειτουργία του ΕΣΜΦΑ καθώς και τις λειτουργικές διαδικασίες και τις διαδικασίες συντήρησης του ΕΣΜΦΑ

Εκτίμηση απαιτούμενων ποσοτήτων

Ειδικότερα, με βάση τις προβλέψεις του Διαχειριστή οι αναγκαίες ποσότητες φυσικού αερίου που θα απαιτηθούν κατά το 2017 για την αντιστάθμιση Αερίου Λειτουργίας, ανέρχονται σε περίπου 7,58 εκ. κ. μ. φυσικού αερίου, ήτοι 0,23% της προβλεπόμενης ετήσιας ζήτησης φυσικού αερίου -η οποία εκτιμάται από τον Διαχειριστή σε 3.292 εκ κ.μ. φυσικού αερίου (σύμφωνα με την Μελέτη Ανάπτυξης ΕΣΦΑ 2017-2026).
Από την ποσότητα των 7,58 εκ. κ. μ. φυσικού αερίου για αντιστάθμιση αερίου λειτουργίας, 7,49 εκ. κ.μ. φυσικού αερίου αφορούν στην ιδιοκατανάλωση του ΕΣΜΦΑ και 0,09 εκ. κ.μ. φυσικού αερίου στις φυσικές απώλειες του ΕΣΜΦΑ.
Κατά την εισήγηση του Διαχειριστή από την ποσότητα των 7,49 εκ. κ.μ. φυσικού αερίου που θα απαιτηθούν για την ιδιοκατανάλωση στις εγκαταστάσεις του ΕΣΜΦΑ, 6,77 εκ. κ.μ. φυσικού αερίου (ήτοι 90 % της ιδιοκατανάλωσης) θα χρησιμοποιηθούν για τη λειτουργία του συμπιεστή Νέας Μεσημβρίας και 0,72 εκ. κ.μ. φυσικού αερίου (ήτοι 10% της Ιδιοκατανάλωσης) για την ιδιοκατανάλωση στις λοιπές εγκαταστάσεις του ΕΣΜΦΑ (κτιριακές εγκαταστάσεις, μετρητικούς/ρυθμιστικούς σταθμούς και χαλύβδινο δίκτυο του ΕΣΜΦΑ).
Αναφορικά με τις φυσικές απώλειες του ΕΣΜΦΑ που εκτιμώνται σε περίπου 0,09 εκ. κ. μ. φυσικού αερίου, 0,037 εκ. κ. μ. αφορούν στις φυσικές απώλειες από τη λειτουργία του συμπιεστή (ήτοι περίπου 41% των φυσικών απωλειών του ΕΣΜΦΑ) και 0,053 εκ. κ.μ. αφορούν στις φυσικές απώλειες από τη λειτουργία του λοιπού εξοπλισμού του ΕΣΜΦΑ (ήτοι περίπου 59% των φυσικών απωλειών του ΕΣΜΦΑ)

Σύμβαση προμήθειας αερίου λειτουργίας
 
Ο Διαχειριστής προτείνει τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού (βάσει του ν. 4001/2011) με σκοπό τη σύναψη σύμβασης με Χρήστη ή Προμηθευτή φυσικού αερίου για την κάλυψη των αναγκών αντιστάθμισης φυσικών απωλειών και ιδιοκατανάλωσης του ΕΣΜΦΑ για το έτος 2017.
Στην εν λόγω σύμβαση προτείνεται να περιγράφεται και η διαδικασία έγκαιρης γνωστοποίησης από το Διαχειριστή στον αντισυμβαλλόμενό του στη Σύμβαση Αντιστάθμισης Αερίου Λειτουργίας (Χρήστη ή Προμηθευτή Αερίου Λειτουργίας) των εκτιμήσεων του Διαχειριστή σχετικά με την Ποσότητα Αερίου Λειτουργίας σε Μηνιαία και Ημερήσια Βάση.
Σύμφωνα με την εισήγηση του Διαχειριστή, η έγχυση των απαραίτητων για την αντιστάθμιση του Αερίου Λειτουργίας ποσοτήτων θα πραγματοποιείται από τον αντισυμβαλλόμενό του στα σημεία Εισόδου του ΕΣΜΦΑ που θα επιλέγει ο ίδιος ο Προμηθευτής.
Η ΡΑΕ θεωρεί εύλογη και σκόπιμη τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού με σκοπό τη σύναψη σύμβασης για την κάλυψη των αναγκών σε Αέριο Λειτουργίας για το έτος 2017.
Όπως αναφέρει, η διαδικασία του διαγωνισμού αναμένεται να οδηγήσει σε βελτιστοποίηση των συνθηκών προμήθειας αερίου για αντιστάθμιση Αερίου Λειτουργίας μέσω μηχανισμών αγοράς και, ενδεχομένως στην ενεργοποίηση νέων παικτών στην αγορά φυσικού αερίου.
Ως προς τα χαρακτηριστικά της απαιτούμενης σύμβασης, η ΡΑΕ κρίνει εύλογη την εισήγηση του Διαχειριστή περί έγχυσης ποσοτήτων Αερίου Λειτουργίας στα Σημεία Εισόδου του ΕΣΜΦΑ από Χρήστη Μεταφοράς ή Προμηθευτή, καθώς με τον τρόπο αυτό δεν απαιτείται πρόσθετη δέσμευση δυναμικότητας στο ΕΣΦΑ από το Διαχειριστή και διευρύνεται εν δυνάμει η δυνατότητα συμμετοχής στο διεθνή διαγωνισμό προμήθειας Αερίου Λειτουργίας.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης