Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Δείτε ζωντανά τη συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο της ΔΕΗ

Δείτε ζωντανά τη συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο της ΔΕΗ
Επισημαίνεται ότι το ως άνω σχέδιο νόμου έχει χαρακτηρισθεί από την Κυβέρνηση ως επείγον
Στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής έχει ξεκινήσει η ακρόαση των φορέων για το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου πριν εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια.
Την εκτίμηση ότι είναι προς όφελος της ΔΕΗ να πετύχει η αποεπένδυση του 40% της λιγνιτικής ισχύος, ανέφερε στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ, η αίσια έκβαση της διαδικασίας θα εξασφαλιστεί αν υπάρξει εύλογο τίμημα καθώς και αν αυτή ολοκληρωθεί ΄’έγκαιρα, έτσι ώστε η εταιρεία να πάψει να δέχεται πιέσεις και να επιταχύνει την αναπροσαρμογή της στο νέο ενεργειακό τοπίο.
Για την επιτυχία του διαγωνισμού ο κ. Παναγιωτάκης έθεσε ως προϋπόθεση την ολοκλήρωση του ενεργειακού σχεδιασμού ώστε οι υποψήφιοι επενδυτές να γνωρίζουν το ποσοστό συμμετοχής στο λιγνίτη στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα την επόμενη δεκαετία.
Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να υπάρξει στήριξη της λιγνιτικής παραγωγής μέσω των πιστοποιητικών διαθέσιμης ισχύος.
Παράλληλα, ο υπεύθυνος της ΔΕΗ υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει σαφής διατύπωση στο νομοσχέδιο σχετικά με το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στις προ πώληση μονάδες σημειώνοντας ότι θα πρέπει να διέπονται από τον κανονισμό και τη συλλογική σύμβαση της ΔΕΗ.
Επίσης, επισήμανε πως η εταιρεία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το ΥΠΕΝ ώστε σε περίπτωση που κάποιοι εργαζόμενοι απολυθούν έπειτα από έξι χρόνια από τους ιδιώτες, να λάβουν αποζημίωση και για τον χρόνο που ήταν υπάλληλοι της ΔΕΗ όπως επίσης και να υπάρξει πρόνοια για την εξασφάλιση του ενεργειακού τους μέλλοντος.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Γ. Αδαμίσης από την μεριά του επισήμανε ότι οι όροι της παραχώρησης είναι εξαιρετικά ελκυστικοί ώστε να πετύχει η αποεπένδυση και να μην ανοίξει ζήτημα αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος υδροηλεκτιρικών μονάδων.
Ωστόσο, εκτίμησε πως η αποεπένδυση δεν θα πετύχει με συνέπεια να ακολουθήσει μια διαφορετική φόρμουλα ιδιωτικοποίησης παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ.

Δείτε εδώ ζωντανά τη συζήτηση
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης