Ενέργεια

H BP επενδύει 1 δισ. δολάρια σε τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στη βορειοδυτική Αφρική

H BP επενδύει 1 δισ. δολάρια σε τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στη βορειοδυτική Αφρική
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, όπως αναφέρει η WSJ, το κοίτασμα είναι πιθανόν να περιέχει έως και 50 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
Ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός BP θα επενδύσει περίπου 1 δισ. δολάρια σε ένα τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της βορειοδυτικής Αφρικής, κάτι που δείχνει σύμφωνα με την Wall Street Journal, ότι οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες συνεχίζουν να αναζητούν ευκαιρίες ανά τον κόσμο για να αντλήσουν ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες ενεργειακών πόρων παρά την τεράστια πτώση των τιμών τα τελευταία 2 χρόνια.
Η ΒΡ έχει υπογράψει συμφωνία με την εταιρεία εξερεύνησης υδρογονανθράκων Kosmos Energy Ltd., σύμφωνα με την οποία ο βρετανικός κολοσσός θα καταβάλλει στην αμερικανική εταιρεία περισσότερα από 900 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια, για να ελέγξει τις προοπτικές και το βαθμό βιωσιμότητας του κοιτάσματος Tortue, στα θαλάσσια ύδατα ανοικτά της Μαυριτανίας και της Σενεγάλης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, όπως αναφέρει η WSJ, το κοίτασμα είναι πιθανόν να περιέχει έως και 50 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με τη ζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο για περίπου 20 χρόνια, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την Kosmos Energy, η χρηματοδότηση από την ΒΡ περιλαμβάνει νέες γεωτρήσεις, μελέτες σκοπιμότητας, καθώς και το κόστος ανάπτυξης, ενώ η αμερικανική εταιρεία θα είναι σε θέση να ενημερώσει την βρετανική εταιρεία για την τελική επενδυτική απόφαση το 2018.
Ο επικεφαλής του τομέα έρευνας και παραγωγής της ΒΡ, Bernard Looney, δήλωσε ότι η λεκάνη της Μαυριτανίας και της Σενεγάλης έχει δυνατότητας παγκόσμιας κλάσης και τόνισε ότι «πιστεύουμε ότι η λεκάνη αυτή θα γίνει ένα σημαντικό κέντρο κέρδους για τις επιχειρήσεις μας έρευνας και εξόρυξης».
Για την BP αυτή είναι η τρίτη συμφωνία φυσικού αερίου και η τέταρτη συνολικά για ενεργειακούς πόρους, που συνάπτει τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.
Στα τέλη Νοεμβρίου η εταιρεία ανακοίνωσε την απόκτηση ποσοστού της τάξης του 10% στο γιγαντιαίο κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου.
Στις αρχές Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει μερίδιο 3% της Repsol SA στο κοίτασμα φυσικού αερίου της Ινδονησίας Tangguh, στο οποίο η ΒΡ είναι ο φορέας εκμετάλλευσης.
Την περασμένη εβδομάδα, ο βρετανικός κολοσσός «χτύπησε» επίσης μια συμφωνία αξίας 2,2 δισ. δολαρίων, για να αποκτήσει πρόσβαση σε κοιτάσματα πετρελαίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης