Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πώς θα επιλεγούν τα χαρτοφυλάκια λιανικής προς πώληση από την ΔΕΗ στους ιδιώτες

Πώς θα επιλεγούν τα χαρτοφυλάκια λιανικής προς πώληση από την ΔΕΗ στους ιδιώτες
Σύμβουλος θα συμβάλει στη διαμόρφωση του χαρτοφυλακίου πελατών που θα διατεθεί προς πώληση και θα έχει τις επαφές με τους υποψήφιους επενδυτές. 
Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών στο διαγωνισμό που έχει προκηρύξει η ΔΕΗ, με σκοπό την πρόσληψη χρηματοοικονομικού και τεχνικού συμβούλου για τη δημιουργία και εν συνεχεία την πώληση θυγατρικών εταιριών προμήθειας ρεύματος. 
Πρόκειται για το πρώτο βήμα υλοποίησης του σχεδίου που προωθεί η διοίκηση της ΔΕΗ, προκειμένου να μειωθεί με ελεγχόμενο τρόπο το μερίδιο της επιχείρησης στη λιανική αγορά ρεύματος κάτω του 50% έως το 2020.  
Όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο του περασμένου Ιουνίου το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ρεύματος, θα πρέπει να βρίσκεται στο 75% το Δεκέμβριο του 2017, στο 62% τον Δεκέμβριο του 2018 και στο 49,2% τον Δεκέμβριο του 2019.
Το Μνημόνιο προβλέπει επίσης ότι η επίτευξη των στόχων αυτών θα γίνει μέσω των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ. 
Ωστόσο η διοίκηση της ΔΕΗ ανησυχεί ότι οι δημοπρασίες θα έχουν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για την επιχείρηση, η οποία θα χάσει τους καλούς πελάτες της, τόσο από πλευράς προφίλ κατανάλωσης, όσο και από πλευράς συνέπειας στις πληρωμές. 
Εναλλακτικά λοιπόν, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, παρουσίασε την πρόταση για δημιουργία και πώληση σε ιδιώτες τουλάχιστον δυο θυγατρικών, σε κάθε μια από τις οποίες θα εισφερθούν 400.000-500.000 πελάτες της ΔΕΗ που θα επιδιωχθεί να αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα του συνόλου (κατηγορίες τιμολογίων, καλοπληρωτές-κακοπληρωτές κ.λπ.).
Το σχέδιο δημοσιοποιήθηκε το καλοκαίρι, ωστόσο δεν έτυχε της αποδοχής του προηγούμενου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος ήταν σαφώς προσανατολισμένος στη λύση των ΝΟΜΕ παρά τις αντιδράσεις και τους φόβους που εκφράζονταν από την πλευρά της ΔΕΗ για τις επιπτώσεις τους στην επιχείρηση. 
Οι αντιδράσεις αυτές είχαν επικεντρωθεί κατ΄ αρχήν στην τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών η οποία σύμφωνα με τη ΔΕΗ δεν κάλυπτε το κόστος παραγωγής, ενώ στη συνέχεια εντάθηκαν όταν κατέστη σαφές ότι οι ποσότητες ρεύματος που απαιτούν οι δανειστές να διατεθούν μέσω των δημοπρασιών, οδηγεί στη διάθεση σχεδόν του 80% του συνόλου της παραγωγής της ΔΕΗ στον ανταγωνισμό, με απροσδιόριστες συνέπειες για την επιχείρηση. 
Ο νέος υπουργός Γιώργος Σταθάκης φαίνεται να έχει αντιληφθεί την επιχειρηματολογία της ΔΕΗ, ωστόσο η πρόταση για τη δημιουργία των δυο θυγατρικών δεν μπήκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, καθώς δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη από τη ΔΕΗ.
Όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους τις προηγούμενες ημέρες, η ΔΕΗ λόγω και του διαγωνισμού για την πώληση του ΑΔΜΗΕ δεν είχε το χρόνο να παρουσιάσει ένα χειροπιαστό σχέδιο. 
Έτσι πλέον η επιχείρηση προχωρεί στην πρόσληψη τεχνικοοικονομικού συμβούλου, ο οποίος σύμφωνα με την προκήρυξη, θα προετοιμάσει όλη τη διαδικασία και θα έχει σημαντικό ρόλο μέχρι την ολοκλήρωσή της.
Συγκεκριμένα η προκήρυξη του διαγωνισμού προβλέπει ότι το όλο σχέδιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε οκτώ μήνες από την έναρξη της διαδικασίας, δηλαδή το Φθινόπωρο του 2017 και το πελατολόγιο που θα μεταβιβαστεί σε κάθε μια από τις δυο θυγατρικές θα αντιστοιχεί στο 6-7% της αγοράς λιανικής. 
Ο σύμβουλος θα αναλάβει ένα πολύπλοκο και χρονοβόρο έργο, καθώς θα πρέπει να εκτελεί παράλληλα δύο διακριτά σύνολα εργασιών σε χρηματοοικονομικό και τεχνικό-ρυθμιστικό επίπεδο. 
Επιπλέον θα λειτουργεί ως σύμβουλος της ΔΕΗ για τη διαμόρφωση του χαρτοφυλακίου πελατών που θα διατεθεί και θα έχει τις επαφές με τους υποψήφιους. 

Το έργο της επιλογής του υποψήφιου επενδυτή θα γίνει σε τρεις φάσεις. 

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και τις προπαρασκευαστικές εργασίες της συναλλαγής, η δεύτερη φάση την προεπιλογή των υποψήφιων επενδυτών και η τρίτη και τελική φάση την αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών, τις διαπραγματεύσεις με τους επιλεγέντες επενδυτές και το κλείσιμο της συναλλαγής.
Στην πρώτη φάση ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος θα πρέπει να επεξεργαστεί θέματα όπως η στρατηγική της συναλλαγής, το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών, το σχεδιασμό της διαδικασίας, τη διερεύνηση της αγοράς και την επικοινωνία με τους ενδιαφερόμενους. 
Ο τεχνικός σύμβουλος θα επεξεργάζεται θέματα όπως η ανάλυση του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου πελατών και σχεδιασμός του χαρτοφυλακίου προς διάθεση, η ανάλυση των επιπτώσεων της συναλλαγής, η προετοιμασία του Business Plan, η τεχνική υποστήριξη στις εργασίες του χρηματοοικονομικού συμβούλου.
Στη δεύτερη φάση, το σημαντικότερο έργο αφορά στην προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης και την επικοινωνία με τους υποψήφιους επενδυτές, ενώ στην τρίτη φάση, ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος θα πρέπει να ολοκληρώσει τον συντονισμό και την οργάνωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, την επικοινωνία και διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές και να συνδράμει στη σύνταξη των συμβατικών κειμένων.
Σύμφωνα με τον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει η ΔΕΗ ο σύμβουλος θα αμειφθεί με πόσο ύψους 2,3 εκατ. ευρώ. 
Επί της ουσίας, τα μεγαλύτερα από τα ερωτήματα που εγείρει η συγκεκριμένη διαδικασία είναι πως το πώς θα υποχρεώσει η ΔΕΗ πελάτες της να μεταφερθούν σε μια άλλη εταιρία προμήθειας, καθώς και το κατά πόσο θα υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές. 
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη οι ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας φαίνεται πλέον ότι δεν είναι τόσο επιφυλακτικές στο σχέδιο, όσο στην προηγούμενη φάση ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στο μετοχικό κεφάλαιο των νέων εταιριών να παραμείνει η ΔΕΗ με μικρό ποσοστό, ως εγγύηση για τους καταναλωτές που θα αλλάξουν πάροχο υποχρεωτικά.  

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης