Ενέργεια

Ποια είναι η State Grid Corporation of China που εξαγόρασε το 24% του ΑΔΜΗΕ

tags :
Ποια είναι η State Grid Corporation of China που εξαγόρασε το 24% του ΑΔΜΗΕ
Η κρατικών συμφερόντων State Grid Corporation of China (SGCC) παράγει και διανέμει ενέργεια στην Κίνα ενώ δραστηριοποιείται και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αυστραλία, την Βραζιλία, τις Φιλιππίνες την Ιταλία
Η μεγαλύτερη κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού στον κόσμο με 1,5 εκατ. εργαζόμενους, 1,1 δις.πελάτες, έσοδα 329,6 δις.δολ. και παρουσία σε 4 ηπείρους είναι ο αγοραστής του 24% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ η συμφωνία για την πώληση του οποίου υπεγράφη χθες Παρασκευή 16/12/2016 στην Αθήνα.
Η State Grid Corporation of China είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, σύμφωνα με την κατάταξη του Fortune Global 500 για το 2016 .
Η κρατικών συμφερόντων State Grid Corporation of China (SGCC) παράγει και διανέμει ενέργεια στην Κίνα ενώ δραστηριοποιείται και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αυστραλία, την Βραζιλία, τις Φιλιππίνες την Ιταλία και τώρα πλέον και στην Ελλάδα
Η εταιρεία έχει την έδρα της στο Πεκίνο και διαχειρίζεται τη διανομή από τέσσερις περιφερειακές θυγατρικές.
Μετά την μεταρρύθμιση στις αρχές του 2002, τα περιουσιακά στοιχεία του State Electric Power Corporation  χωρίστηκαν σε πέντε "ομάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας", που διατήρησαν τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και πέντε περιφερειακές θυγατρικές που ανήκουν στη State Grid Corporation of China .

Η ιστορία

Η Κίνα ξεκίνησε την μεταρρύθμιση του τομέα της ενέργειας της χώρας σε μια διαδικασία τριών σταδίων το 1986.
Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο τον Μάρτιο του 2002 το Συμβούλιο του Λαού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας έθεσε σε ισχύ ένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ηλεκτρικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, προκειμένου να δημιουργηθεί ανταγωνισμός και ξεχωριστές λειτουργίες παραγωγής και μεταφοράς.
Η State Grid Corporation of China ιδρύθηκε στις 29 Δεκεμβρίου του 2002, όταν η αναδιάρθρωση οδήγησε στον διαχωρισμό της πρώην επιχείρησης ηλεκτρισμού της Κίνας σε δύο εταιρείες δικτύου, πέντε γκρουπ και τέσσερις επιχειρήσεις.
Οι δύο εταιρείες στο δίκτυο που δημιουργήθηκαν ήταν η State Grid Corporation of China και η μικρότερη China Southern Power Grid Company.
Κατά τη δημιουργία της, η εταιρεία είχε μια ικανότητα παραγωγής της τάξης των 6,47 γιγαβάτ.
Το 2003 και σταδιακά, έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι ελλείψεις ηλεκτρική ενέργειας οδήγησαν την κυβέρνηση στη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος.
Η State Grid Corporation of China εκτιμάται ότι είχε απώλειες 1 δις. γιουάν από το 2002 έως το 2005.
Η SGCC έτρεξε το πρώτο εναλλασσόμενο ρεύμα γραμμής ισχύος 1.000 kilovolt μεταξύ της Βόρειας Shanxi και το Hubei τον Ιανουάριο του 2009.
Το 2012 ξεκίνησε τη λειτουργία έργου 800-kilovolt που διανέμει η υδροηλεκτρική ενέργεια από τη δυτική Σιτσουάν στη Σαγκάη. Διαθέτει επίσης βρόχο με εναλλασσόμενο ρεύμα γραμμής στο Δέλτα του ποταμού Yangtze, και τρεις διαμήκεις με εναλλασσόμενο ρεύμα γραμμές που δίνουν ενέργεια στη Νότια Κίνα από τη Βόρεια περιοχή.

Έξυπνα δίκτυα

Η κρατική Grid Corporation έχει εμπλακεί σε ένα πολυεπίπεδο project για τη δημιουργία έξυπνων δικτύων στην Κίνα που έχει προγραμματιστεί για την περίοδο 2011-2015.
Ο σχεδιασμός της Κίνας για τα έξυπνα δίκτυα είναι διαφορετικός από εκείνον στις ΗΠΑ αφού το πλαίσιο της, σε μεγάλο βαθμό, έχει να κάνει με γραμμές υπερυψηλής τάσης.
Πολλά κατασκευαστικά έργα ξεκίνησαν το 2012 να μεταφέρουν μέσω ηλεκτροφόρων καλωδίων υπερυψηλές τάσεις στις επαρχίες Huainan, Wannan, τη Σαγκάη και ακόμη ένα δίκτυο από το Xilingol League στη Nanjing.
Έως το 2015, η εταιρεία σχεδιάζει να έχει έτοιμες τρεις οριζόντιες γραμμές υπερυψηλής τάσης μέσω της Δυτικής Μογγολίας στη Weifang, από την κεντρική επαρχία Shanxi-Xuzhou στην Yaan Anhui και 11 άλλες γραμμές μέσα στο 2015.
Το 2012 η εταιρεία επένδυσε στην CDP Reti.

Επενδύσεις

Στις 12 Δεκεμβρίου 2007, δύο κοινοπραξίες διεκδίκησαν την άδεια 25 ετών για την διαχείριση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στις Φιλιππίνες – και ιδιωτικοποίηση της διαχειρίστριας National Transmission Corporation (Transco).
Η κοινοπραξία της Monte Oro Grid Resources Corp. με επικεφαλής τον επιχειρηματία Enrique Razon, που περιελάμβανε την Grid Corporation και την Calaca High Power κέρδισε την δημοπρασία που διενεργήθηκε από το Power Sector Assets and Liabilities Management (PSALM) Corp καθώς υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά των 3,95 δις. δολ., έναντι της πλειοδότριας San Miguel Energy, μιας μονάδα του San Miguel Corporation (προσφορά των 3.905.000.000 δολ.), της ολλανδικής επιχείρησης TPG Aurora BV και της Μαλαισιανής TNB Prai Sdn Bhd.
Το 2010, η εταιρεία επένδυσε 11 δις. δολάρια στο Sarawak της Μαλαισίας.
Στην Αυστραλία, η State Grid κατέχει μερίδιο 41% στην ElectraNet, με ποσοστό 19,9% στο AusNet Services, και το 60% των μετοχών της Jemena.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης