Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αγώνας δρόμου για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ – Στην Αθήνα και οι Ιταλοί

Αγώνας δρόμου για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ – Στην Αθήνα και οι Ιταλοί
Εντατικές διαβουλεύσεις του ελληνικού κλιμακίου με αυτά της SOCAR και της SNAM.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την πώληση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, καθώς στην Αθήνα βρίσκονται οι Αζέροι της SOCAR και οι Ιταλοί της SNAM, για να εξεταστούν οι εκκρεμότητες.
Οι συναντήσεις με τα αρμόδια ελληνικά κλιμάκια ξεκίνησαν από χθες και ενδέχεται να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα, καθώς η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου, οπότε λήγει η παράταση που έχει λάβει η εγγυητική επιστολή της SOCAR.
Υπενθυμίζεται ότι για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ απαιτούνται δύο συμφωνίας.
Η μία συμφωνία μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Socar αφορά τη μεταβίβαση του 66% του ΔΕΣΦΑ στην αζερική εταιρεία έναντι τιμήματος 400 εκατομμυρίων ευρώ.
Η δεύτερη μεταξύ της SOCAR και της SNAM για τη μεταβίβαση από την πρώτη στη δεύτερη ποσοστού άνω του 20%, καθώς ο περιορισμός του ποσοστού της Αζέρικης εταιρείας κάτω από το 49% τέθηκε από την ΕΕ ως προϋπόθεση για την έγκριση της συμφωνίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, χθες (13/10) οι Ιταλοί της SNAM συναντήθηκαν με το ελληνικό κλιμάκιο, επικεφαλής του οποίου είναι ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Δημήτρης Λιάκος, ενώ σήμερα θα επισκεφθούν εκτός απροόπτου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μετά το Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης προκειμένου να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση μετά και την πίεση των πιστωτών, αποτυπώνονται στην αναθεώρηση του κανονισμού τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ, που ενέκρινε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Η απόφαση της ΡΑΕ οδηγεί σε αύξηση του Μέσου Σταθμισμένου Κόστους Κεφαλαίων (WACC) του ΔΕΣΦΑ στο 10,99% από 10,06% της προηγούμενης απόφασης, που στηρίχθηκε στην τροπολογία Σκουρλέτη.
Επιπλέον, περιορίζει τη χρονική ανάκτηση των εσόδων προηγούμενων ετών, δίνοντας το μεγαλύτερο βάρος για την περίοδο μέχρι και το 2026 έναντι του επιμερισμού τους σε 40 χρόνια, που προέβλεπε η ρύθμιση Σκουρλέτη.
Βάσει του νέου κανονισμού, η ΡΑΕ θα εκδώσει και απόφαση για τα νέα τιμολόγια του Διαχειριστή μέσα στις επόμενες ημέρες.
Ο νέος κανονισμός οδηγεί σε αυξήσεις κοντά στο 35% για την περίοδο 2017-2018.
Το 2017 θα γίνει η πρώτη τακτική αναθεώρηση των τιμολογίων, με έτος αναφοράς το 2017 και θα αφορά την περίοδο 2019-2022, όταν και αναμένονται μεγαλύτερες αυξήσεις.
Το 2022 θα γίνει η δεύτερη τακτική αναθεώρηση με έτος αναφοράς το 2021 για την περίοδο 2023-2026, ενώ στη συνέχεια οι αναθεωρήσεις θα γίνονται με βάση τον κανονισμό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης