Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Eμ Παναγιωτάκης: Οι δανειστές πιέζουν για πώληση μονάδων - Εχουμε λάβει μέτρα

Eμ Παναγιωτάκης: Οι δανειστές πιέζουν για πώληση μονάδων - Εχουμε λάβει μέτρα
Το θέμα ετέθη στον υπουργό ΠΕΚΑ Γιώργο Σταθάκη στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που θα διατίθενται μέσω των δημοπρασιών τα επόμενα χρόνια
Τον προβληματισμό του για τη σκοπιμότητα της σύνδεσης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τους λιγνίτες με τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ από τους δανειστές κατά την χθεσινοβραδινή συνάντηση στο Hilton, εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης.
Το θέμα ετέθη στον υπουργό ΠΕΚΑ Γιώργο Σταθάκη στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που θα διατίθενται μέσω των δημοπρασιών τα επόμενα χρόνια και ζητήθηκε η ενεργοποίηση δομικών μέτρων για την απελευθέρωση τόσο της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού, όσο και της χονδρικής αγοράς ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη και της ίδιας της αγοράς του λιγνίτη.
Γεγονός που ερμηνεύεται ως ευκαιρία άσκησης πίεσης για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Ο κ. Παναγιωτάκης εξέφρασε την απορία του για το γεγονός της σύνδεσης των δύο θεμάτων, σημειώνοντας ότι η ΔΕΗ ανέμενε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και για το λόγο αυτό έχει ήδη προχωρήσει στη σύναψη συμφωνίας με την κινεζική Cmec για την δημιουργία εταιρείας στην οποία θα μεταφερθεί μέρος των ορυχείων, αλλά και της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα η συμφωνία με τη Cmec προβλέπει την εισφορά από τη ΔΕΗ της μονάδας ΜΕΛΙΤΗ 1, όπως και των ορυχείων που την τροφοδοτούν, ενώ οι Κινέζοι θα αναλάβουν να κατασκευάσουν μία ακόμη λιγνιτική μονάδα παραγωγής τη ΜΕΛΙΤΗ 2.
Όπως σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης στο περιθώριο της τελετής για τη συμφωνία με τη State Grid τη δημιουργία του εταιρικού αυτού σχήματος απαντάει επί της ουσίας στην απαίτηση της Κομισιόν για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά λιγνίτη.
Σε ό, τι αφορά δε τη λιανική αγορά ρεύματος ο κ. Παναγιωτάκης είναι αποφασισμένος να προωθήσει την δημιουργία των δύο εταιρειών προμήθειας στις οποίες θα εισφερθεί πελατολόγιο καταναλωτών της ΔΕΗ, εν συνεχεία θα πωληθούν σε ιδιώτες .
Μάλιστα έχει ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πρόσληψη συμβούλου, που θα διενεργήσει τον διαγωνισμό και αναμένεται η υποβολή προσφορών στις 23 Δεκεμβρίου 2016.
Με τις κινήσεις αυτές είπε ο κ. Παναγιωτάκης, καλύπτονται οι απαιτήσεις των δανειστών ενώ σημείωσε ότι τα ΝΟΜΕ είναι μόνο ένα εργαλείο για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά και αναρωτήθηκε αν τελικώς το εργαλείο αντιμετωπίζεται ως αυτοσκοπός.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης